Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams Albon ervaart nieuwe Williams F1-auto als “heel anders” in de simulator
F1 teams

Albon ervaart nieuwe Williams F1-auto als “heel anders” in de simulator

30
Alexander Albon
Foto: Lukas Raich

Albon en Williams blinken uit in 2023

Alex Albon en het Williams-team hebben in 2023 opmerkelijke prestaties geleverd op circuits die goed pasten bij de kenmerken van de FW45, een auto met weinig luchtweerstand die vooral op circuits met weinig downforce, zoals Monza en Montreal, goed presteerde. Ondanks deze successen kampte de auto met te veel zwakke punten om gedurende het hele seizoen een serieuze concurrent te zijn. Het grootste aandachtspunt voor de ontwikkeling van de FW46 was het verbeteren van enkele ongunstige rijeigenschappen om de auto tot een consistente puntenpakker te maken op een breder scala aan circuits.

De FW46 biedt nieuwe hoop

Na het testen van de nieuwe FW46 in de simulator van Grove, heeft Albon aangegeven dat de auto “heel anders” aanvoelt dan het model van vorig jaar. Deze verandering vereist een andere rijstijl, iets wat Albon als positief ervaart. De FW45 had consistente beperkingen, vooral op circuits zoals Monaco of Barcelona, waar de problemen duidelijk naar voren kwamen. Problemen met lage snelheid, remmen, en lange bochten op hoge snelheid waren prominente uitdagingen. De verbeteringen in deze gebieden zijn duidelijk merkbaar in de simulator, al brengt dit ook een aanzienlijke aanpassing in de rijstijl met zich mee. Albon kijkt ernaar uit om deze veranderingen op de baan te ervaren en verder te analyseren.

Feedback en ontwikkeling

Albon benadrukt dat de veranderingen aan de FW46 niet alleen op zijn feedback zijn gebaseerd, maar op die van het hele team, inclusief feedback uit 2020 en 2021, toen hij zelfs niet deelnam aan de races. De Williams-auto’s kampen al vier tot vijf jaar met inherente problemen. Dit jaar heeft het team bewust minder tijd besteed aan de ontwikkeling van de FW45 om zich meer te richten op de FW46, met als doel de kern van de auto agressiever aan te pakken en te veranderen.

Optimisme voor de toekomst

Ondanks dat Williams slechts als zevende eindigde in het kampioenschap, met een aanzienlijke achterstand op de teams voor hen, is er optimisme over de capaciteit van het team om dit jaar significante vooruitgang te boeken. Albon ziet het dichten van de puntenkloof als een gezond doel, mits de nieuwe auto zo veelzijdig is als gehoopt. Hij streeft ernaar om met Alpine te concurreren en dicht bij de topgroep te komen. Hoewel podiumplaatsen en overwinningen waarschijnlijk niet haalbaar zijn dit jaar, zou regelmatig in de punten eindigen een grote stap voorwaarts betekenen. De verandering in benadering van de autoontwikkeling moet leiden tot consistentie, iets wat vorig jaar ontbrak. Albon is vooral benieuwd hoe de auto zal presteren op circuits waar ze voorheen moeite hadden, zoals Monaco en Barcelona.

Gerelateerd nieuws

Waarom Vooruitgang en Niet Vroege Vorm Bepalend Is voor de Alpine F1 Teamleider

De uitdagingen van Alpine aan het begin van het seizoen Alpine F1...

Waarom de controverse rond de alliantie tussen Red Bull en RB in de F1 niet zal verdwijnen

De Formule 1-wereld is geen onbekende voor controverses en debatten, en de...

Mercedes W15 optimisme groeit terwijl Lewis Hamilton lovende woorden spreekt

Hamiltons laatste seizoen bij Mercedes Lewis Hamilton staat aan de vooravond van...

Red Bull-goeroe Adrian Newey ziet een ‘interessante’ innovatie op Mercedes W15

Lewis Hamilton spreekt over de ‘droom’ om Mercedes weer aan de top...

Wat voedt de zorgen van McLaren over de alliantie tussen Red Bull en RB in de Formule 1?

De kern van de zorgen McLaren CEO Zak Brown is uitgesproken over...

Red Bull twijfelt of Mercedes-stijl F1-sidepods werken

Red Bulls agressieve autoherziening Het team uit Milton Keynes heeft dit jaar...

Haas onthult de echte VF-24 in Bahrein

Haas betreedt het nieuwe seizoen met de VF-24 Voor het eerst in...

‘Zeer intense’ en ‘spannende’ analyse van het Mercedes W15 ontwerp door voormalig F1-coureur

Unieke aanpak van Mercedes met de W15 Mercedes heeft volgens Romain Grosjean...