Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams Albon ervaart nieuwe Williams F1-auto als “heel anders” in de simulator
F1 teams

Albon ervaart nieuwe Williams F1-auto als “heel anders” in de simulator

58
Alexander Albon
Foto: Lukas Raich

Albon en Williams blinken uit in 2023

Alex Albon en het Williams-team hebben in 2023 opmerkelijke prestaties geleverd op circuits die goed pasten bij de kenmerken van de FW45, een auto met weinig luchtweerstand die vooral op circuits met weinig downforce, zoals Monza en Montreal, goed presteerde. Ondanks deze successen kampte de auto met te veel zwakke punten om gedurende het hele seizoen een serieuze concurrent te zijn. Het grootste aandachtspunt voor de ontwikkeling van de FW46 was het verbeteren van enkele ongunstige rijeigenschappen om de auto tot een consistente puntenpakker te maken op een breder scala aan circuits.

De FW46 biedt nieuwe hoop

Na het testen van de nieuwe FW46 in de simulator van Grove, heeft Albon aangegeven dat de auto “heel anders” aanvoelt dan het model van vorig jaar. Deze verandering vereist een andere rijstijl, iets wat Albon als positief ervaart. De FW45 had consistente beperkingen, vooral op circuits zoals Monaco of Barcelona, waar de problemen duidelijk naar voren kwamen. Problemen met lage snelheid, remmen, en lange bochten op hoge snelheid waren prominente uitdagingen. De verbeteringen in deze gebieden zijn duidelijk merkbaar in de simulator, al brengt dit ook een aanzienlijke aanpassing in de rijstijl met zich mee. Albon kijkt ernaar uit om deze veranderingen op de baan te ervaren en verder te analyseren.

Feedback en ontwikkeling

Albon benadrukt dat de veranderingen aan de FW46 niet alleen op zijn feedback zijn gebaseerd, maar op die van het hele team, inclusief feedback uit 2020 en 2021, toen hij zelfs niet deelnam aan de races. De Williams-auto’s kampen al vier tot vijf jaar met inherente problemen. Dit jaar heeft het team bewust minder tijd besteed aan de ontwikkeling van de FW45 om zich meer te richten op de FW46, met als doel de kern van de auto agressiever aan te pakken en te veranderen.

Optimisme voor de toekomst

Ondanks dat Williams slechts als zevende eindigde in het kampioenschap, met een aanzienlijke achterstand op de teams voor hen, is er optimisme over de capaciteit van het team om dit jaar significante vooruitgang te boeken. Albon ziet het dichten van de puntenkloof als een gezond doel, mits de nieuwe auto zo veelzijdig is als gehoopt. Hij streeft ernaar om met Alpine te concurreren en dicht bij de topgroep te komen. Hoewel podiumplaatsen en overwinningen waarschijnlijk niet haalbaar zijn dit jaar, zou regelmatig in de punten eindigen een grote stap voorwaarts betekenen. De verandering in benadering van de autoontwikkeling moet leiden tot consistentie, iets wat vorig jaar ontbrak. Albon is vooral benieuwd hoe de auto zal presteren op circuits waar ze voorheen moeite hadden, zoals Monaco en Barcelona.

Gerelateerd nieuws

Albon geeft voorkeur aan compromissen 2025 voor grotere doelen 2026

Alex Albon heeft aangegeven dat hij graag ziet dat zijn Williams Formule...

McLaren: Geen angst dat geüpgradede MCL38 zal lijden bij hoge snelheid in Barcelona

Vertrouwen in hoge snelheid McLaren heeft er vertrouwen in dat de recente...

Hoe Mercedes zijn lastige W15-auto weer aan de praat kreeg

Mercedes begon het seizoen met een W15 die zowel voor Lewis Hamilton...

Leclerc hoopt op uitdaging in Catalonië met ‘rijdbare en snellere’ Ferrari

De opgewaardeerde Ferrari heeft het potentieel om het iconische Italiaanse team zijn...

Red Bull: Kerb oplossing zetten aero voordelen niet op het spel

Uitdagingen met de ophanging van de RB20 Het team uit Milton Keynes...

Ferrari’s teambaas voelt zich bedreigd door McLaren

Ferrari’s teleurstellend weekend in Canada Ferrari had een rampzalig weekend in Canada,...

Mercedes moet zichzelf heruitvinden, zegt Toto Wolff

Mercedes, een dominante kracht in de Formule 1 gedurende het afgelopen decennium,...

Ferrari’s reactie op de rampzalige Grand Prix van Canada: “Alles ging mis”

Problemen tijdens de kwalificatie De Scuderia Ferrari werd door verschillende rivalen gezien...