Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 kalender FIA steward verklaart: ‘geld de hoofdreden achter inconsistente beslissingen’
F1 kalender

FIA steward verklaart: ‘geld de hoofdreden achter inconsistente beslissingen’

35
Johnny Herbert
Foto: United Autosports

De inconsistentie in de beslissingen van de FIA-stewards is vaak een bron van discussie in de Formule 1. Volgens huidig FIA-steward Johnny Herbert ligt de oorzaak hiervan bij een eenvoudig maar doorslaggevend element: geld. Stewards wisselen van race naar race, wat betekent dat dezelfde mensen niet altijd dezelfde incidenten beoordelen.

Dit systeem, dat op het eerste gezicht logisch lijkt, heeft een grote invloed op de consistentie van de beslissingen. Herbert heeft tijdens zijn aanwezigheid bij races zoals Australië en Bakoe verklaard dat de financiële beloning voor de stewards minimaal is, wat ertoe leidt dat het moeilijk is om een vast team van stewards voor elke race in te zetten.

“We krijgen $300 per dag of zoiets. Dus het is heel klein,” aldus Herbert. “Daarom verandert het in een echte baan wanneer je je voor een heel seizoen, voor bijvoorbeeld 20 of meer races, committeert. Het is dus heel anders vanuit dat oogpunt.”

Het belang van consistente steward teams

Een van de grootste punten van discussie binnen de Formule 1 is de wisselende samenstelling van het stewarding team. Tijdens elke Grand Prix verandert de vierkoppige steward panel, waarbij de ene keer Johnny Herbert aanwezig is, en een andere keer een geheel andere groep.

Dit leidt volgens Herbert tot inconsistentie in de beslissingen die worden genomen. Het gebrek aan een vast stewarding team dat elke race beoordeelt, betekent dat incidenten op verschillende manieren kunnen worden bekeken, afhankelijk van wie er op dat moment in het panel zit.

Herbert legt uit dat hoewel de stewards vaak dezelfde mindset hebben, de variaties in nationaliteiten en achtergronden zorgen voor subtiele verschillen in hoe situaties worden aangepakt.

“We zijn allemaal afkomstig uit heel verschillende plekken, twee van ons zijn Britten, maar dan hebben we ook een Braziliaan en een Italiaan,” vertelt Herbert. “En we hebben allemaal verschillende manieren, soms, om met bepaalde situaties om te gaan. We lijken een mooi, rustig team te hebben dat heel goed samenwerkt.”

Hoewel de stewards proberen consistent te blijven, zorgt het gebrek aan continuïteit en een vast team ervoor dat de beslissingen soms worden beïnvloed door deze verschillen in benaderingen. Dit heeft vooral gevolgen wanneer er incidenten plaatsvinden die vergelijkbaar zijn met eerdere situaties, maar door een ander team stewards worden beoordeeld.

Lees ook:  FIA riskeert protest van coureurs na ‘domme’ straf voor Max Verstappen

De rol van geld in de stewarding teams

Het roterende systeem van stewards is voornamelijk het resultaat van de beperkte financiële middelen die beschikbaar zijn voor deze cruciale rol binnen de sport. Zoals Herbert aangeeft, wordt een steward betaald met een dagvergoeding die relatief laag is in vergelijking met de intensiteit en verantwoordelijkheid van de taak.

Dit betekent dat het voor de stewards vaak niet haalbaar is om elke race van het seizoen bij te wonen, waardoor de FIA genoodzaakt is om verschillende stewards te gebruiken gedurende het jaar.

Dit financiële aspect heeft niet alleen invloed op de consistentie, maar ook op de bereidheid van stewards om hun rol langer te vervullen. De beloning staat niet in verhouding tot de tijdsinvestering, waardoor het moeilijk is om een vast team van ervaren stewards voor elke race beschikbaar te hebben.

Dit leidt tot situaties waarin stewards met verschillende achtergronden en ervaring moeten samenwerken, wat weer gevolgen heeft voor de consistentie van de beslissingen.

“Het is heel anders wanneer je je voor een heel seizoen committeert,” legt Herbert uit. “Dat is waar het geldaspect echt een rol speelt.”

Incidenten vanuit verschillende perspectieven bekeken

Het verschil in interpretatie van incidenten binnen de Formule 1 komt ook voort uit het feit dat elke steward zijn eigen invalshoek en ervaring meebrengt naar de tafel. Herbert merkt op dat hoewel stewards vaak dezelfde mindset delen, de aanpak van verschillende incidenten kan variëren afhankelijk van wie er aanwezig is.

Dit heeft geleid tot beschuldigingen van inconsistentie, vooral wanneer grote teams zoals Mercedes vragen stellen over de verbanden tussen bepaalde stewards en specifieke beslissingen.

Toto Wolff, teambaas van Mercedes, heeft gesuggereerd dat er soms correlaties zijn tussen de aanwezigheid van bepaalde stewards en de beslissingen die worden genomen. Hoewel hij geen namen noemt, wijst dit op een diepere discussie over de rol van persoonlijkheid en ervaring in het stewarding proces.

“Een coureur zal altijd zijn mening hebben,” verklaart Herbert over de situatie in Australië. “En teams ook. Ze komen allemaal met hun gedachten en verklaringen over wat er gaande is. Natuurlijk is dat waar wij moeten proberen uit te zoeken wat er precies aan de hand is.”

Herbert zelf heeft te maken gehad met beschuldigingen van partijdigheid, vooral na een incident waarbij Fernando Alonso werd bestraft voor gevaarlijk rijden. Omdat Alonso eerder kritiek had geuit op Herbert op televisie, werd de steward ervan beschuldigd een wrok tegen de Spaanse coureur te koesteren.

Lees ook:  Verstappen vs Norris: FIA-stewards oordelen over controversiële inhaalactie

Het bepalen van de juiste balans in beslissingen

Het proces van het nemen van beslissingen door de stewards is complex en vereist een zorgvuldige afweging van alle factoren die van invloed zijn op een incident. Volgens Herbert is het soms moeilijk om de juiste balans te vinden tussen wat als eerlijk wordt beschouwd en de consistentie die de sport nodig heeft.

Elke race brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, en hoewel stewards proberen een consistente lijn te volgen, zijn de omstandigheden vaak zo uniek dat geen twee incidenten precies hetzelfde zijn.

Herbert benadrukt dat hoewel het moeilijk is om perfecte consistentie te bereiken, de stewards hun best doen om binnen dezelfde parameters te opereren en beslissingen te nemen die recht doen aan de sport en de betrokken coureurs.

“Soms voelt het streng, maar dan is er die eerlijkheid, die consistentie die tegelijkertijd een rol moet spelen,” aldus Herbert. “En dan zijn ze allemaal zo verschillend, dat is het probleem.”

Herbert wijst erop dat elke Grand Prix anders is, wat betekent dat er altijd nieuwe variabelen zijn die in overweging moeten worden genomen. Dit maakt het werk van de stewards niet alleen uitdagend, maar ook cruciaal voor het waarborgen van de integriteit van de sport.

Verschillen in incidenten en beslissingen

Een ander belangrijk aspect dat Herbert aanhaalt, is dat incidenten in de Formule 1 zelden hetzelfde zijn. Zelfs als ze binnen dezelfde categorie vallen, kunnen kleine verschillen in omstandigheden of context een grote impact hebben op hoe een incident wordt beoordeeld.

Dit betekent dat zelfs als stewards proberen consistent te zijn, de realiteit is dat geen twee incidenten volledig vergelijkbaar zijn.

Dit zorgt voor een uitdaging bij het handhaven van consistentie, omdat het moeilijk is om incidenten precies op dezelfde manier te beoordelen wanneer de variabelen elke keer anders zijn.

Herbert benadrukt dat dit een van de redenen is waarom sommige beslissingen als inconsistent worden gezien, terwijl de stewards in werkelijkheid proberen de specifieke nuances van elk incident in overweging te nemen.

Gerelateerd nieuws

Verstappen op jacht naar vierde zege op rij in Austin: ‘COTA ligt me gewoon’

De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 op het Circuit of...

Haas F1 team krijgt financiële boost na opvallende prestaties in 2024

Het Haas F1 team heeft een aanzienlijke financiële injectie ontvangen van teameigenaar...

Guenther Steiner wint in rechtszaak tegen Haas: ‘Gebruik van logo’s artistieke keuze’

De rechtszaak die Haas Automation had aangespannen tegen voormalig teambaas Guenther Steiner...

Mazepin’s verrassende terugkeer naar de Formule 1?

Nikita Mazepin, de voormalige Formule 1-coureur, heeft verrassend genoeg een stap dichter...

Carlos Sainz in het middelpunt na Toto Wolff’s verrassende uitspraken

Carlos Sainz in het middelpunt: Toto Wolff’s verrassende uitspraken Carlos Sainz bevindt...

Hoe laat begint de F1 GP Canada 2024?

De Formule 1 Grand Prix van Canada 2024 vindt plaats op het...

Charles Leclerc gewaarschuwd niet zijn ‘eigen doodvonnis’ te tekenen voorafgaand aan samenwerking met Hamilton

De impact van Hamiltons overstap naar Ferrari Ferrari’s feitelijke kopman, Marc Priestley,...

Leclerc: Sainz “over het randje” in F1 Chinese GP sprint

De aanval van Sainz leidt tot teamconflict In de Grand Prix van...