Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Verstappen wint sprint shootout in VS: ‘het was erop of eronder’
F1 nieuws

Verstappen wint sprint shootout in VS: ‘het was erop of eronder’

72
max verstappen red bull
Foto: Steffen Prößdorf

Max Verstappen heeft de sprint shootout voor de Grand Prix van de Verenigde Staten op overtuigende wijze gewonnen. Hij zette in zijn Red Bull RB20 een tijd neer van 1:32.833, waarmee hij George Russell in de Mercedes met slechts 0,012 seconden versloeg.

Charles Leclerc ronde de top drie af op 0,226 seconden achterstand. Deze prestatie bevestigt Verstappens dominantie dit seizoen, ondanks de recente controverse rondom de flexibele onderdelen van de Red Bull-auto.De sprint shootout, een nieuw format voor 2024, bestond uit drie sessies waarin de coureurs steeds snellere tijden moesten neerzetten.

In de laatste sessie, SQ3, mochten de coureurs voor het eerst de zachte banden gebruiken, wat resulteerde in een spannende strijd om de pole position voor de sprintrace van zaterdag.

Verstappen toonde zijn klasse door in de laatste momenten van SQ3 de snelste tijd neer te zetten, ondanks eerdere klachten over de rijkwaliteiten van zijn auto. Deze overwinning markeert Verstappens eerste pole position sinds de Oostenrijkse Grand Prix eind juni, wat aantoont dat Red Bull de recente prestatiedip te boven is gekomen.

Verstappens weg naar de sprint pole

Max Verstappen’s weg naar de sprint pole was er een van vastberadenheid en technisch meesterschap. Ondanks de beperkte voorbereidingstijd – slechts één uur vrije training – wist de Nederlander zijn Red Bull RB20 perfect af te stellen voor de uitdagende omstandigheden op het Circuit of the Americas.

In de eerste kwalificatiesessie (SQ1) zette Verstappen meteen de toon door een scherpe tijd neer te zetten. Hoewel hij even van de eerste plaats werd verdrongen door Lewis Hamilton, bleef Verstappen kalm en gefocust. Hij wist dat de echte strijd nog moest komen in de latere sessies.

Tijdens SQ2 liet Verstappen zien dat hij nog meer in petto had. Hij eindigde deze sessie op de tweede plaats, slechts 0,016 seconden achter Carlos Sainz van Ferrari. Dit kleine verschil toonde aan hoe close de competitie was en hoe belangrijk elk detail zou zijn in de beslissende SQ3.

Lees ook:  Strategische uitdagingen voor teams tijdens GP Verenigde Staten 2024

In de laatste sessie, waar de zachte banden voor het eerst gebruikt mochten worden, kwam Verstappen’s ware snelheid naar voren. Ondanks de sterke tijden van de Mercedes-coureurs, met name George Russell, wist Verstappen in zijn laatste run alles uit de kast te halen.

“Ik wist dat het erop of eronder zou zijn in die laatste ronde,” zei Verstappen na afloop. “De auto voelde eindelijk precies aan zoals ik wilde en ik kon echt pushen in elke bocht.”

De rol van de RB20 in Verstappens sprintpole

De Red Bull RB20, de auto waarmee Max Verstappen dit seizoen rijdt, heeft een cruciale rol gespeeld in zijn dominantie tijdens de sprint shootout. Ondanks eerdere zorgen over de prestaties van de auto, met name na de zogenaamde ‘bibgate’ controverse, bewees de RB20 opnieuw zijn superioriteit op het circuit van Austin.

De ingenieurs van Red Bull hebben duidelijk hard gewerkt om de auto te optimaliseren voor de specifieke uitdagingen van het Circuit of the Americas. De balans tussen downforce en topsnelheid was perfect afgesteld, wat Verstappen in staat stelde om zowel in de bochtige secties als op de rechte stukken te excelleren.

Een belangrijk aspect van de RB20’s prestatie was de manier waarop de auto omging met de verschillende bandencompounds. In SQ1 en SQ2, waar de medium banden verplicht waren, presteerde de auto al sterk. Maar het was in SQ3, met de zachte banden, dat de RB20 echt tot leven kwam.

“De auto voelde geweldig aan op de zachte banden,” verklaarde Verstappen. “We hadden precies de juiste balans gevonden tussen grip en levensduur van de banden, wat cruciaal was voor die laatste snelle ronde.”

De technische specificaties van de RB20 tonen aan waarom de auto zo goed presteert:

  • Aerodynamische efficiëntie: De sidepods en vloer zijn geoptimaliseerd voor maximale downforce met minimale luchtweerstand.
  • Vermogen: De Honda-krachtbron levert consistent hoge prestaties.
  • Gewichtsverdeling: Perfect gebalanceerd voor optimale handling in zowel langzame als snelle bochten.
Lees ook:  Perez' frustratie in Singapore: 'Een van de slechtste races uit mijn carrière'

Max Verstappen’s prestatie in de sprint shootout was indrukwekkend, maar de concurrentie zat hem dicht op de hielen. Een vergelijking van de top 5 tijden laat zien hoe close de strijd was:

PositieCoureurTeamTijdVerschil
1Max VerstappenRed Bull1:32.833
2George RussellMercedes1:32.845+0.012
3Charles LeclercFerrari1:33.059+0.226
4Lando NorrisMcLaren1:33.083+0.250
5Carlos SainzFerrari1:33.089+0.256

Deze cijfers tonen aan dat de top 5 binnen 0,256 seconden van elkaar eindigde, wat de intense competitie in de Formule 1 onderstreept. George Russell van Mercedes kwam bijzonder dicht bij Verstappen, met slechts 0,012 seconden verschil.De prestaties van de verschillende teams laten interessante patronen zien:

  • Red Bull: Verstappen’s pole position bevestigt de sterkte van het team, maar teamgenoot Sergio Perez’s uitschakeling in SQ2 toont aan dat de auto niet allesbepalend is.
  • Mercedes: Met Russell op P2 en Hamilton op P7 laat het team zien dat ze weer competitief zijn.
  • Ferrari: Beide auto’s in de top 5 suggereert een consistent sterk pakket.
  • McLaren: Norris op P4 bevestigt de recente vooruitgang van het team.

“De marges zijn zo klein,” merkte Lando Norris op. “Het laat zien hoe hoog het niveau is in de Formule 1 op dit moment. Elke fout wordt afgestraft.”

De data toont ook aan dat verschillende teams excelleren in verschillende sectoren van het circuit. Zo was Verstappen het snelst in sector 1 en 3, terwijl Russell de snelste tijd neerzette in sector 2. Dit geeft aan dat teams hun auto’s verschillend hebben afgesteld, wat leidt tot een fascinerend tactisch spel tijdens de race.

Gerelateerd nieuws

Verstappen vergroot voorsprong in titelstrijd door tijdstraf Norris

Max Verstappen heeft tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten van...

Verstappen en Norris: Telemetriegegevens roepen nieuwe vragen op over FIA-beslissing

De telemetriegegevens van de incidenten tussen Max Verstappen en Lando Norris tijdens...

Verstappen vs Norris: FIA-stewards oordelen over controversiële inhaalactie

De FIA-stewards hebben hun officiële standpunt bekendgemaakt over het incident tussen Max...

Verstappen en Norris momenten tijdens de GP van de Verenigde Staten 2024

De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 werd gekenmerkt door een...

Perez over belangrijke upgrades voor Verstappen: ‘die heb ik niet’

Sergio Perez heeft openlijk toegegeven dat hij tijdens de Amerikaanse Grand Prix...

Stella dringt aan op accepteren FIA-uitspraak over Red Bull’s bib-tool

Andrea Stella benadrukt dat McLaren de beslissing van de FIA moet accepteren...

Ted Kravitz zag ‘compleet nieuwe’ Verstappen na interview tijdens GP VS

Max Verstappen liet tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten een...

Mercedes blijft worstelen: George Russell deelt zijn oordeel over het seizoen

George Russell heeft het na de kwalificatie voor de Grand Prix van...