Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Vooruitblik en voorspellingen voor de 2024 Verenigde Staten GP
F1 nieuws

Vooruitblik en voorspellingen voor de 2024 Verenigde Staten GP

83
Verstappen Norris Leclerc
Foto: Steffen Prößdorf

De Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the Americas in 2024 belooft weer een spannend spektakel te worden. Met zijn uitdagende bochten, hoogteverschillen en snelle rechte stukken biedt deze baan altijd bijzondere races. McLaren lijkt met hun balans in de auto de favoriet, vooral dankzij sterke prestaties in sectoren met veel bochten.

Red Bull, ondanks hun dominante seizoen, zou hier weleens moeite kunnen hebben, vooral in sector 1 en sector 3, waar balans cruciaal is. Daarnaast heeft Ferrari een kans om Red Bull te overtreffen, vooral gezien hun recente verbeteringen.

Max Verstappen, hoewel sterk op dit circuit, zou tegen uitdagingen aan kunnen lopen, wat ruimte biedt voor coureurs als Lando Norris en Oscar Piastri om de leiding te nemen.

Circuit of the Americas: Een uniek ontwerp

Het Circuit of the Americas (COTA) in Texas, gebouwd in 2012, is speciaal ontworpen voor Formule 1-races en heeft sindsdien voor vele memorabele momenten gezorgd. Het circuit is beroemd om zijn uitdagende bochtencombinaties en aanzienlijke hoogteverschillen, die een belangrijke rol spelen in de racebeleving.

Turn 1 is een steile klim gevolgd door een scherpe bocht, wat al bij de start van de race voor spektakel kan zorgen. Het circuit haalt inspiratie uit verschillende beroemde F1-circuits, zoals sector 1, dat elementen uit Suzuka in Japan bevat.

Sector 2 is het snelste gedeelte van het circuit, met een lange rechte lijn waar coureurs de DRS kunnen activeren om in te halen. Dit gedeelte vereist minder downforce, wat het een ideale plek maakt voor snelle inhaalmanoeuvres. In sector 3, waar strakke bochten en technische secties domineren, is het van cruciaal belang dat de coureur zijn auto perfect in balans heeft om snel door deze complexe passages te navigeren.

Het is duidelijk dat het ontwerp van het circuit perfect aansluit bij de kenmerken van Formule 1-auto’s, en de opbouw van het circuit zorgt ervoor dat we spectaculaire inhaalacties mogen verwachten in de 2024-editie.

Herinneringswaardige races op COTA

Sinds zijn debuut in de Formule 1-kalender heeft COTA vele gedenkwaardige momenten opgeleverd. Lewis Hamilton behaalde in 2012 zijn laatste overwinning in een McLaren op dit circuit, in een tijdperk waar hij het opnam tegen Sebastian Vettel en Fernando Alonso.

Lees ook:  Ferrari's kansen op het kampioenschap na overwinning in Austin

In de jaren daarna zagen we spannende duels tussen Hamilton en Nico Rosberg, met als hoogtepunt het beroemde moment op het podium waar Rosberg uit frustratie zijn pet naar Hamilton gooide. Dit was een race vol dramatische wendingen en intense rivaliteit tussen de twee Mercedes-coureurs.

Een ander gedenkwaardig moment vond plaats in 2021, toen Max Verstappen en Lewis Hamilton de rest van het veld met meer dan 40 seconden verschil achter zich lieten. Hoewel de race relatief weinig inhaalacties kende, was de strijd tussen de twee titanen boeiend en eindigde Verstappen uiteindelijk als winnaar.

In 2022 vond er een spectaculair incident plaats tussen Fernando Alonso en Lance Stroll. Een laat ingezette verdedigende beweging van Stroll leidde ertoe dat Alonso even de lucht in ging, maar ondanks de zware crash slaagde hij erin om de race uit te rijden en punten te scoren.

Verwachte prestaties van teams in 2024

Voor de race van 2024 kunnen we enkele interessante voorspellingen doen op basis van de huidige vorm en de karakteristieken van het circuit. McLaren wordt gezien als een sterke kandidaat voor de overwinning.

Met hun indrukwekkende balans in de auto en upgrades die specifiek voor dit circuit zijn ontworpen, lijkt het team in topvorm. Vooral in sector 1 en sector 3, waar balans essentieel is, zou McLaren het verschil kunnen maken.

Ferrari heeft ook een kans om goed te presteren, vooral gezien hun recente verbeteringen op het gebied van stabiliteit en grip. Dit zou hen in staat moeten stellen om Red Bull voor te blijven, vooral op de technische delen van het circuit. Red Bull, ondanks hun dominantie in 2023, zou het hier moeilijk kunnen hebben vanwege hun balansproblemen in bochtige secties, wat hen in het nadeel plaatst op sector 1 en 3.

Lees ook:  Verstappen vergroot voorsprong in titelstrijd door tijdstraf Norris

Top 5 voorspelling voor 2024:

  1. Lando Norris
  2. Oscar Piastri
  3. Charles Leclerc
  4. Carlos Sainz
  5. Max Verstappen

Technische uitdagingen van COTA

Het Circuit of the Americas staat bekend om zijn veeleisende technische karakter. Vooral sector 2, met zijn snelle rechte stukken, stelt hoge eisen aan de remmen en banden. De bandenkeuze voor de 2024-race omvat de C2, C3 en C4-compounds, een balans tussen grip en duurzaamheid.

De bandenslijtage op COTA is vaak hoog, waardoor een tweestopper de standaard strategie zal zijn.

De bochten van sector 3 vereisen een hoge downforce-instelling om de auto stabiel te houden, terwijl de lange rechte lijn van sector 2 minder downforce vraagt voor maximale snelheid.

Dit maakt het instellen van de auto een lastige afweging voor de teams: te veel downforce kan snelheid op het rechte stuk kosten, terwijl te weinig downforce de grip in de bochten ernstig vermindert.

Technische statistieken van het circuit:

  • Bandenkeuze: C2, C3, C4
  • Bandenslijtage: 4/5
  • Remmenbelasting: 4/5
  • Downforce-vereiste: 4/5

Strategie en race-dynamiek

De race op COTA staat meestal garant voor een spannende tweestop-strategie. Het circuit is berucht om zijn hoge bandenslijtage, waardoor coureurs vaak twee keer naar binnen moeten voor verse banden. De remmen worden zwaar belast in sector 1 en sector 3, waar precieze remzones essentieel zijn om tijd te winnen zonder de banden te overbelasten.

Vooral in bocht 1, de scherpe klim aan het einde van het rechte stuk, is het cruciaal om de remmen perfect af te stellen om een blokkerend wiel te voorkomen.

Ook de DRS-zones spelen een belangrijke rol in de race, vooral op het lange rechte stuk van sector 2, waar coureurs in de slipstream van hun voorgangers snelheid kunnen maken om een inhaalactie in te zetten.

Met deze technische en strategische uitdagingen is het duidelijk dat de Grand Prix van de Verenigde Staten een van de hoogtepunten van het seizoen kan worden, en we kunnen veel actie verwachten van de topteams, vooral in sector 2 en sector 3.

Gerelateerd nieuws

Verstappen vergroot voorsprong in titelstrijd door tijdstraf Norris

Max Verstappen heeft tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten van...

Verstappen en Norris: Telemetriegegevens roepen nieuwe vragen op over FIA-beslissing

De telemetriegegevens van de incidenten tussen Max Verstappen en Lando Norris tijdens...

Verstappen vs Norris: FIA-stewards oordelen over controversiële inhaalactie

De FIA-stewards hebben hun officiële standpunt bekendgemaakt over het incident tussen Max...

Verstappen en Norris momenten tijdens de GP van de Verenigde Staten 2024

De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 werd gekenmerkt door een...

Perez over belangrijke upgrades voor Verstappen: ‘die heb ik niet’

Sergio Perez heeft openlijk toegegeven dat hij tijdens de Amerikaanse Grand Prix...

Stella dringt aan op accepteren FIA-uitspraak over Red Bull’s bib-tool

Andrea Stella benadrukt dat McLaren de beslissing van de FIA moet accepteren...

Ted Kravitz zag ‘compleet nieuwe’ Verstappen na interview tijdens GP VS

Max Verstappen liet tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten een...

Mercedes blijft worstelen: George Russell deelt zijn oordeel over het seizoen

George Russell heeft het na de kwalificatie voor de Grand Prix van...