Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Perez spreekt zich uit: ‘Laatste zes maanden waren mijn moeilijkste periode’
F1 nieuws

Perez spreekt zich uit: ‘Laatste zes maanden waren mijn moeilijkste periode’

84
Sergio Perez
Foto: Steffen Prößdorf

Sergio Perez heeft onthuld dat de afgelopen zes maanden de moeilijkste periode in zijn Formule 1-carrière zijn geweest. De Mexicaanse coureur van Red Bull Racing worstelde in de tweede helft van het seizoen 2024 met de prestaties van zijn auto en zag de kloof met teamgenoot Max Verstappen steeds groter worden. Hoewel hij deze periode het liefst zou willen vergeten, erkent Perez dat de uitdagingen hem sterker hebben gemaakt als coureur.

“Dit jaar is gecompliceerd geweest,” vertelde Perez aan DAZN. “Het was erg moeilijk om een auto te hebben met de beperkingen die ik dit seizoen heb gehad en niet in staat te zijn om dat tot uitdrukking te brengen. Omdat je teamgenoot wint en het erg goed doet, wordt de barrière steeds groter.”

De zomerperiode was bijzonder zwaar voor Perez. Hij vond het frustrerend om met een auto te rijden die hem zo beperkte dat hij wist dat hij er tijdens een raceweekend weinig mee kon beginnen.

“Stel je voor dat je een auto hebt die zo beperkend is dat je naar het weekend komt en je weet dat je er niets mee kunt doen, en het enige waar je aan denkt is dat je op elk moment zou kunnen crashen omdat je er geen controle over hebt,” legde hij uit.

De worsteling met de RB20

Gedurende het seizoen 2024 ondervond Perez aanzienlijke uitdagingen met de Red Bull RB20. Hij begon het jaar sterk met meerdere podiumplaatsen, maar naarmate het seizoen vorderde, kreeg hij steeds meer moeite met de handling van de auto. De competitiviteit van de RB20 nam af, en dit had een directe impact op zijn prestaties.

Wat de situatie nog moeilijker maakte, was dat Max Verstappen aanvankelijk beter om kon gaan met de problemen van de auto. De Nederlander slaagde erin om overwinningen te blijven boeken, wat de druk op Perez verder opvoerde. De kloof tussen de twee teamgenoten werd steeds zichtbaarder, zowel op de baan als in de media.

Tijdens de zomermaanden bereikte Perez’s seizoen een dieptepunt. In acht races wist hij slechts 28 punten te scoren—aanzienlijk minder dan zijn gebruikelijke niveau. Dit contrast met zijn sterke seizoensstart leidde tot speculaties over zijn toekomst bij Red Bull Racing. Critici vroegen zich af of hij nog wel de juiste man was voor het team.

Toch bleef Perez vechten. “Het was moeilijk de hele zomer, ik denk dat het een van mijn moeilijkste momenten in F1 was,” gaf hij toe. Maar ondanks de tegenslagen bleef hij zoeken naar oplossingen en manieren om zijn prestaties te verbeteren.

De mentale uitdaging van rijden naast Verstappen

Rijden naast een drievoudig wereldkampioen als Max Verstappen brengt unieke uitdagingen met zich mee. Red Bull-teambaas Christian Horner erkende dat het mentaal enorm zwaar is om Verstappens teamgenoot te zijn. “Je moet een bepaalde vastberadenheid en karakter hebben om bereid te zijn het tegen Max op te nemen,” zei Horner.

Lees ook:  Marko hint op jonge teamgenoot voor Verstappen bij Red Bull in 2025

De Grand Prix van Miami was een keerpunt in Perez’ seizoen. Hij kwalificeerde zich op poleposition, maar zag Verstappen vanaf de negende startpositie naar de overwinning rijden. Dit had een grote impact op Perez’ zelfvertrouwen en benadrukte de moeilijkheid van het bijhouden van zijn teamgenoot.

Horner identificeerde de kwalificaties als een belangrijk aandachtspunt voor Perez. “Zijn racetempo en zijn racen waren bij veel gelegenheden zeer sterk. Zijn prestaties in de kwalificatie zijn waarschijnlijk het gebied waarop hij zich moet concentreren. Hij is zich er terdege van bewust dat hij zijn kwalificatiegemiddelde moet verbeteren, zodat hij niet van zo ver terug hoeft te komen. Het is een element dat cruciaal voor hem is.”

De constante vergelijking met Verstappen en de druk om te presteren eisten hun tol op Perez. Het is niet eenvoudig om in de schaduw te staan van een coureur die het seizoen domineert.

Perez’ reactie op de uitdagingen

Ondanks de moeilijkheden toonde Perez veerkracht en vastberadenheid om zijn situatie te verbeteren. Na het dieptepunt in Qatar besefte hij dat er iets moest veranderen. Hij ging intensief in gesprek met zijn team om de problemen te analyseren en te begrijpen wat er misging.

“Ik zat echt in zo’n diep dal dat we na Qatar bij elkaar zijn gekomen en veel dingen hebben begrepen die we met de auto deden,” deelde Perez. “Het was zo’n slecht weekend dat ik het gevoel had van ‘Ik kan niet zo slecht zijn’, dat er iets anders aan de hand was.”

Deze periode van zelfreflectie leidde tot waardevolle inzichten. Perez ontdekte dat bepaalde setupkeuzes niet werkten voor zijn rijstijl. Door nauw samen te werken met zijn ingenieurs, kon hij een nieuwe benadering ontwikkelen die beter bij hem paste.

“Ik moest veel dingen begrijpen die we deden en in veel detail treden,” legde hij uit. “De problemen die we hadden, hebben me veel meer laten begrijpen over wat ik deed met de setup en welke richting ik op moest gaan als ik problemen kreeg. Het is iets dat ons zeker sterker zal maken.”

Deze proactieve houding hielp Perez om zijn prestaties geleidelijk te verbeteren. Hij begon weer punten te scoren en voelde zich zelfverzekerder in de auto. Zijn relatie met het team werd hechter, en de communicatie stroomlijnde zich.

Lees ook:  Jos Verstappen slaat alarm: 'Goede mensen verlaten Red Bull'

Kijken naar de toekomst

Met de opgedane ervaringen kijkt Perez nu vooruit. Hij is vastbesloten om sterker terug te komen en de uitdagingen van het rijden naast Verstappen aan te gaan. De lessen uit het moeilijke seizoen hebben hem niet alleen een betere coureur gemaakt, maar ook een sterker persoon.

“Het heeft me zeker veel geleerd,” reflecteerde hij. “Ik geloof dat deze uitdagingen me zullen helpen in de toekomst. Ik weet nu beter hoe ik met bepaalde situaties moet omgaan en hoe ik het maximale uit de auto kan halen.”

Perez is ervan overtuigd dat hij met de steun van het team en zijn vernieuwde inzichten weer op het hoogste niveau kan presteren. Hij blijft ambitieus en hoopt in de komende races weer mee te strijden om podiumplaatsen.

AspectVoor Qatar GPNa Qatar GP
Begrip van auto-setupBeperktVerbeterd
Aanpak van problemenReactiefProactief
Mentale weerbaarheidOnder drukVersterkt
TeamcommunicatieGespannenOpen en constructief

Gerelateerde thema’s en lessen

De ervaringen van Perez zijn niet uniek in de Formule 1. Veel coureurs hebben te maken met de druk van een dominante teamgenoot en de verwachtingen van een topteam. Het verhaal van Perez onderstreept het belang van mentale weerbaarheid, open communicatie en de bereidheid om te leren en te groeien.

Ook benadrukt het de complexiteit van het werken binnen een team dat om het wereldkampioenschap vecht. Technische problemen, persoonlijke prestaties en teamdynamiek zijn allemaal factoren die het succes van een coureur kunnen beïnvloeden.

Voor fans en aspirant-coureurs biedt Perez’ verhaal waardevolle inzichten in de realiteit achter de schermen van de Formule 1. Het is een herinnering dat zelfs de meest getalenteerde atleten te maken krijgen met tegenslagen, maar dat veerkracht en doorzettingsvermogen cruciaal zijn om te overwinnen.

Blijf op de hoogte

Gerelateerd nieuws

Red Bull erkent gebruik van “bib trick” tijdens kwalificatie

Red Bull heeft recent toegegeven dat ze een mechanisme hebben gebruikt dat...

Geruchten rond Red Bull: Piastri mogelijk nieuwe teamgenoot van Verstappen in 2025

De geruchtenmolen draait op volle toeren: Red Bull zou een gedurfde zet...

GP Verenigde Staten 2024: Wie zijn de favorieten voor pole position?

De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 belooft een spannende strijd...

Red Bull eist onderzoek naar McLaren na schokkende beschuldigingen kostenplafond

Red Bull Racing staat momenteel voor een flinke uitdaging, zowel binnen als...

Red Bull eindelijk eerlijk: ‘Wanneer je iemand als hij verliest, is dat een klap’

Red Bull heeft eindelijk toegegeven wat velen al vermoedden: de afwezigheid van...

Otmar Szafnauer over waarom Piastri Alpine verliet voor McLaren

Oscar Piastri’s overstap van Alpine naar McLaren blijft een van de meest...

Lawson reageert op Horner’s opmerking over motorstraf voor GP van de VS

Liam Lawson heeft bevestigd dat hij een motorstraf zal krijgen voor de...

Horner geeft Checo Perez laatste waarschuwing: ‘prestaties niet acceptabel’

Christian Horner heeft recentelijk harde kritiek geuit op Checo Perez, de Mexicaanse...