Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Lawson’s kans bij Red Bull: Kan hij Ricciardo doen vergeten?
F1 coureurs

Lawson’s kans bij Red Bull: Kan hij Ricciardo doen vergeten?

83
liam lawson

Liam Lawson krijgt de kans om zich te bewijzen als waardige vervanger van Daniel Ricciardo bij Red Bull’s zusterteam RB. De 22-jarige Nieuw-Zeelander neemt het stuur over voor de laatste zes races van het Formule 1-seizoen 2024, te beginnen met de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Deze beslissing volgt op Ricciardo’s teleurstellende prestaties, waarbij de Australiër slechts 12 punten scoorde tegenover de 22 van teamgenoot Yuki Tsunoda. Lawson, die vorig jaar al indruk maakte als invaller, krijgt nu de kans om zijn potentieel te tonen en mogelijk zelfs een zitje voor 2025 veilig te stellen.

“Iedereen hier bij VCARB wil Daniel bedanken voor zijn harde werk gedurende de afgelopen twee seizoenen bij ons,” aldus teambaas Laurent Mekies. “Hij heeft veel ervaring en talent in het team gebracht met een fantastische houding, wat iedereen heeft geholpen zich te ontwikkelen en een hechte teamgeest te kweken.”

Lawson’s indrukwekkende debuut

Liam Lawson maakte vorig jaar al een sterke indruk tijdens zijn vijf races als invaller voor de geblesseerde Ricciardo. De jonge coureur wist in Singapore zelfs zijn eerste punten te scoren met een negende plaats. Deze prestatie, gecombineerd met zijn rol als reservecoureur sinds 2022, heeft het vertrouwen van Red Bull in zijn capaciteiten versterkt.

Red Bull’s beslissing om Lawson in te zetten voor de resterende races van het seizoen is niet alleen een blijk van vertrouwen in zijn talent, maar ook een strategische zet om hem te evalueren voor een mogelijk zitje in 2025.

Door hem naast de ervaren Yuki Tsunoda te plaatsen, kan het team een directe vergelijking maken en beoordelen of Lawson klaar is voor een fulltime positie in de Formule 1.

Lees ook:  Helmut Marko voorspelt sterk Red Bull-optreden in Austin: McLaren op scherp

De druk op Lawson zal aanzienlijk zijn, aangezien hij niet alleen moet presteren, maar ook moet laten zien dat hij een waardige opvolger is van de achtmaal Grand Prix-winnaar Ricciardo. Zijn prestaties in de komende races zullen cruciaal zijn voor zijn toekomst binnen de Red Bull-familie.

Ricciardo’s vertrek en de impact op zijn carrière

Daniel Ricciardo’s vertrek bij RB markeert een significant moment in zijn Formule 1-carrière. De 35-jarige Australiër, die 257 Grand Prix-starts en acht overwinningen op zijn naam heeft staan, ziet zijn F1-loopbaan mogelijk ten einde komen.

Zijn prestaties in 2024 waren onder de maat, wat leidde tot de beslissing van Red Bull om hem te vervangen.

“Ik heb mijn hele leven van deze sport gehouden. Het is wild en wonderbaarlijk geweest en het is een reis geweest,” schreef Ricciardo in een emotioneel bericht op Instagram. “Aan de teams en individuen die hun steentje hebben bijgedragen, bedankt. Aan de fans die soms nog meer van de sport houden dan ik, haha, bedankt.”

Ricciardo’s struggles bij RB waren opvallend, vooral gezien zijn eerdere successen bij Red Bull Racing. Zijn onvermogen om consistent te presteren en zijn teamgenoot Tsunoda bij te houden, heeft uiteindelijk geleid tot deze drastische beslissing van het team.

CoureurPunten in 2024
Yuki Tsunoda22
Daniel Ricciardo12

Deze statistieken tonen duidelijk aan waarom Red Bull besloot om Ricciardo te vervangen. Het verschil in punten tussen de twee coureurs was significant genoeg om de teamleiding te doen besluiten dat een verandering noodzakelijk was.

De toekomst van Red Bull’s coureursprogramma

Met de promotie van Lawson heeft Red Bull een duidelijk signaal afgegeven over de toekomst van hun coureursprogramma. Deze zet past in een bredere strategie om jong talent te ontwikkelen en door te laten stromen naar de topteams. De beslissing om Ricciardo te vervangen door Lawson heeft verschillende implicaties voor Red Bull’s coureurmogelijkheden:

  • Het opent de deur voor andere jonge talenten in het Red Bull-programma
  • Het zet druk op Sergio Perez in het hoofdteam van Red Bull Racing
  • Het biedt een kans om de prestaties van Lawson direct te vergelijken met die van Tsunoda
Lees ook:  McLaren haalt topstrateeg Will Courtenay weg bij Red Bull

Red Bull’s adviseur Helmut Marko heeft al aangegeven dat er meer jong talent in de pijplijn zit. Isack Hadjar, momenteel actief in F2, wordt gezien als een potentiële F1-coureur voor de toekomst. Daarnaast wordt de 16-jarige Arvid Lindblad nauwlettend in de gaten gehouden als toekomstig talent.

“Hij heeft het potentieel voor Formule 1. We zullen zien hoe alles zich ontwikkelt, maar hij zal zeker een rol spelen. Het zou kunnen dat hij, net als Lawson, een jaar als test- en simulatorcoureur zal doorbrengen,” schreef Marko over Hadjar in zijn column voor Speedweek.

Blijf op de hoogte

Gerelateerd nieuws

Lawson onder onnodige druk bij Red Bull: ‘geef hem de juiste kans’

Liam Lawson ervaart enorme druk binnen Red Bull Racing, wat zijn prestaties...

De verblijven van coureurs in Austin tijdens GP van Verenigde Staten

Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin genieten Formule...

Max Verstappen’s kartcarrière: Van CRG Puffo tot wereldkampioen

Max Verstappen begon zijn racecarrière op vierjarige leeftijd in een CRG Puffo...

Antonelli’s doorbraak: ‘Spa-test overtuigde Mercedes van zitje’

Andrea Kimi Antonelli heeft een grote stap gezet richting zijn Formule 1-droom....

George Russell eerlijk over druk en prestaties in Formule 1

George Russell heeft in een exclusief interview gesproken over de immense druk...

Coureursduo’s voor seizoen 2025: wie heeft de sterkste bezetting?

Red Bull Racing lijkt ook in 2025 over het sterkste coureursduo in...

Horner over Daniel Ricciardo: ‘sprookje bij Red Bull had anders moeten eindigen’

Christian Horner heeft openhartig gesproken over Daniel Ricciardo’s vertrek uit de Formule...

Franco Colapinto’s verrassende kansen: Williams onthult ‘Plan A’ voor 2025

Franco Colapinto’s toekomst in de Formule 1 lijkt veelbelovend, met Williams die...