Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Lawson vervangt Ricciardo bij RB, maar krijgt meteen gridstraf in Austin
F1 nieuws

Lawson vervangt Ricciardo bij RB, maar krijgt meteen gridstraf in Austin

76
Liam Lawson
Foto: Velocity Formula

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo bij Red Bull voor de laatste zes races van het Formule 1-seizoen 2024. De 22-jarige Nieuw-Zeelander begint zijn avontuur met een flinke uitdaging: hij krijgt een motorstraf voor zijn eerste race, de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin.

Dit betekent dat hij tien plaatsen teruggezet wordt op de grid, maar het biedt hem ook een kans om zijn vaardigheden te tonen onder moeilijke omstandigheden.

Helmut Marko, adviseur van Red Bull, vertelde aan Motorsport-Total.com dat deze gridstraf Lawson’s debuut voor het team extra uitdagend maakt, maar het biedt hem de mogelijkheid om te laten zien wat hij kan.

Lawson reed vorig jaar al vijf races als vervanger van de geblesseerde Ricciardo en krijgt nu de kans om zich te bewijzen en misschien wel zijn plek voor 2025 te versterken.

“De eerste race zal waarschijnlijk niet significatief zijn, gezien de motorstraf. Tien plaatsen voor de sprintrace maken het niet makkelijker in Austin,” aldus Marko.

Lawson’s kans om te schitteren ondanks moeilijke start

Liam Lawson heeft een enorme kans bij zijn terugkeer in de Formule 1. Hij viel vorig jaar al op als invaller en krijgt nu de kans om zich langer te bewijzen. Ondanks die gridstraf in Austin, biedt deze situatie hem de mogelijkheid om zijn talent te laten zien. Zijn prestaties in het verleden wijzen erop dat hij snel kan wennen aan nieuwe omstandigheden.

Tijdens zijn derde Grand Prix in Singapore vorig jaar scoorde hij al punten, wat de aandacht van Red Bull trok, inclusief Helmut Marko.

De druk op Lawson is groot. Hij moet niet alleen Ricciardo’s prestaties doen vergeten, maar ook Red Bull overtuigen om hem te behouden of zelfs te overwegen voor een plek in het hoofdteam, mocht Sergio Pérez aan het einde van het seizoen vertrekken.

Daarnaast moet hij helpen om de zesde plaats in het constructeurskampioenschap veilig te stellen tegen de concurrentie van Haas en Williams. Lawson’s aanpassingsvermogen en snelheid zijn cruciaal, vooral met die gridstraf waarmee hij in Austin begint.

Lees ook:  Perez onder druk: 'kan Ricciardo volgen richting Red Bull-uitgang'

Ricciardo’s vertrek: het einde van een tijdperk

Het vertrek van Daniel Ricciardo bij Red Bull betekent het einde van een belangrijk hoofdstuk in zijn carrière. De Australiër, die bekendstaat om zijn stralende lach en gedurfde inhaalacties, verlaat het team na een turbulente tijd waarin hij moeite had om zijn oude vorm terug te vinden.

Ricciardo’s laatste race voor Red Bull in Singapore was emotioneel. Mentaal en fysiek uitgeput, kon hij zijn tranen niet bedwingen toen hij werd gevraagd naar zijn toekomst.

Zijn prestatie in die race, inclusief de snelste ronde en de titel ‘Driver of the Day’, liet zien dat hij nog steeds sprankjes van zijn oude zelf in zich heeft.

“Ik heb van deze sport gehouden mijn hele leven. Het is wild en geweldig geweest, en het is een reis geweest. Dank aan de teams en individuen die een rol hebben gespeeld,” zei Ricciardo in zijn afscheidsverklaring.

Laurent Mekies, teambaas van Red Bull, prees Ricciardo’s bijdrage: “Daniel is een ware gentleman geweest, zowel op als naast de baan, en nooit zonder die glimlach. Hij zal gemist worden, maar heeft altijd een speciale plek in de Red Bull-familie.”

Ricciardo’s vertrek roept vragen op over zijn toekomst in de Formule 1. Met slechts 12 punten tegenover teamgenoot Yuki Tsunoda’s 22 in 2024, heeft de 35-jarige coureur moeite gehad om consistent te presteren. Maar zijn ervaring en populariteit blijven waardevol voor andere teams in de toekomst.

Lawson’s plek in de Formule 1

Liam Lawson heeft hard gewerkt om in de Formule 1 te komen. De jonge Nieuw-Zeelander heeft indruk gemaakt in de juniorklassen en werd in 2022 reservecoureur voor Red Bull. Zijn prestaties in de Duitse Formule 4, waar hij in 2018 tweede werd, trokken de aandacht van het Red Bull-talentprogramma.

“Het was een geweldige prestatie. Racen vanuit Nieuw-Zeeland is echt moeilijk, vooral om de nodige financiering te krijgen. Gelukkig heeft een groep mensen, sponsors en investeerders mij gesteund.

Zonder hen was het onmogelijk geweest om naar Europa te gaan, een seizoen te rijden en opgemerkt te worden door een juniorteam,” zegt Lawson over zijn weg naar de top.

Lees ook:  Helmut Marko verklaart: Waarom Liam Lawson naast de Williams-stoel greep

Sinds zijn ontdekking door Red Bull heeft Lawson het vertrouwen van het team niet beschaamd, met sterke resultaten in de opleidingsformules. Zijn aanstelling bij Red Bull biedt hem eindelijk de kans om al zijn harde werk in de simulator en de fabriek in Milton Keynes in de praktijk te brengen.

SeizoenKampioenschapPositie
2018Duitse F42e
2023F1 (5 races)Punten gescoord in Singapore

De toekomst van Red Bull en het talentenprogramma

De keuze om Lawson in te zetten voor de rest van het seizoen past perfect in de bredere strategie van Red Bull om jong talent te ontwikkelen. Het team, voorheen bekend als AlphaTauri en Toro Rosso, heeft altijd gefungeerd als opleidingsteam voor Red Bull Racing. Helmut Marko, een sleutelfiguur in dit programma, heeft lang aangedrongen op Lawson’s promotie, ondanks eerdere spanningen met Ricciardo.

Met geruchten over veranderingen in het hoofdteam, kunnen Lawson’s prestaties in de komende races cruciaal zijn. Sterke prestaties zouden hem in de kijker kunnen zetten voor toekomstige kansen binnen de Red Bull-familie.

  • Consistente prestaties leveren
  • Punten scoren voor Red Bull
  • Zich meten met teamgenoot Yuki Tsunoda
  • Indruk maken op het Red Bull-management

De komende races zijn van groot belang voor zowel Lawson als Red Bull. Het team moet niet alleen de zesde plaats in het constructeurskampioenschap verdedigen tegen Haas en Williams, maar ook beoordelen of Lawson de juiste keuze is voor de toekomst.

Gerelateerd nieuws

Verstappen juicht debuut Bearman toe: ‘Natuurtalent verdient kans in Formule 1’

Max Verstappen heeft zijn enthousiasme gedeeld over de kansen die jonge talenten...

Miami GP-circuit kondigt spectaculaire uitbreiding aan: ‘Formule 1 is slechts het begin’

Het Miami International Autodrome, de thuisbasis van de Miami Grand Prix, heeft...

Formule 1-teams over hun upgrades voor GP van Austin

De Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the...

Lawson duidelijk: ‘Ricciardo’s laatste race was moeilijk moment voor mij’

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo bij Visa Cash App RB (voorheen AlphaTauri)....

Norris over Verstappen en Red Bull: ‘meest dominante duo ooit in Formule 1’

Lando Norris heeft Max Verstappen en Red Bull bestempeld als “het meest...

Toto Wolff verwelkomt nieuwe F1-teambaas in ‘piranha club’ met waarschuwing

Toto Wolff heeft Oliver Oakes, de nieuwe teambaas van Alpine, gewaarschuwd dat...

Verstappen houdt kaken stijf op elkaar over Red Bull-contract: “Misschien wel, misschien niet”

Max Verstappen heeft onlangs gereageerd op geruchten over een mogelijke exitclausule in...

McLaren wil herhaling van Singapore-scenario voorkomen: ‘Kan niet nog een keer gebeuren’

McLaren is vastbesloten om te voorkomen dat het scenario van de Grand...