Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Lawson duidelijk: ‘Ricciardo’s laatste race was moeilijk moment voor mij’
F1 nieuws

Lawson duidelijk: ‘Ricciardo’s laatste race was moeilijk moment voor mij’

57
Liam Lawson
Foto: Behind The Drive

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo bij Visa Cash App RB (voorheen AlphaTauri). Tijdens de Grand Prix van Singapore sprak Lawson openhartig over zijn gevoelens. Deze race was niet alleen zijn eerste puntenfinish in de Formule 1, maar ook de laatste voor Ricciardo bij het team.

Lawson eindigde als negende en scoorde zo zijn eerste F1-punten, maar de vreugde werd overschaduwd door het besef dat hij de plaats innam van een gerespecteerde collega.

Lawson beschreef de situatie als “niet aangenaam” en benadrukte de goede band die hij met Ricciardo heeft opgebouwd. Hij prees Ricciardo’s professionaliteit en de manier waarop de Australiër hem altijd heeft behandeld, zonder enige rivaliteit.

Zijn prestatie in Singapore was indrukwekkend, vooral omdat dit pas zijn tweede volledige F1-weekend was. Hij kwalificeerde zich voor Q3 en wist ondanks een moeizame start punten te scoren in een fysiek zware race.

Na de race gaf Lawson toe “erg moe” te zijn en sprak hij over de uitdagingen van het rijden in Singapore. Hij erkende dat er nog ruimte voor verbetering is, vooral bij de starts, waar hij twee races op rij posities verloor. Ondanks zijn succes blijft Lawson bescheiden en gefocust op het maximaliseren van zijn kansen in de Formule 1.

Lawson’s indrukwekkende debuut in Singapore

Lawson’s optreden tijdens de Grand Prix van Singapore was een belangrijk moment in zijn jonge carrière. De 21-jarige coureur, die Ricciardo vervangt bij Visa Cash App RB, liet zien dat hij het potentieel heeft om op het hoogste niveau te presteren.

Zijn kwalificatie was al een hoogtepunt, omdat hij voor het eerst Q3 bereikte. Dit was een flinke verbetering ten opzichte van zijn eerdere optredens en toonde aan dat hij snel leert en zich aanpast aan de uitdagingen van de Formule 1.

“Eerlijk gezegd, als je worstelt met de snelheid, kan de race twee keer zo zwaar zijn omdat je de hele tijd met de auto vecht,” aldus Lawson.

Tijdens de race had Lawson een moeizame start en viel hij van de 10e naar de 12e positie. Maar zijn vermogen om kalm te blijven en zich terug te vechten resulteerde uiteindelijk in een 9e plaats, zijn eerste puntenfinish.

Lees ook:  Kravitz geeft update over tweede zitje bij RB: Ricciardo of Lawson?

De fysieke uitdaging van de Singapore Grand Prix, die bekendstaat als een van de meest veeleisende races op de kalender, maakte Lawson’s prestatie nog indrukwekkender. Na de race gaf hij toe erg vermoeid te zijn, wat de zwaarte van de race onderstreept.

De emotionele kant van Lawson’s succes

Ondanks het behalen van zijn eerste F1-punten, was Lawson’s ervaring in Singapore gemengd met emoties. Hij wist dat zijn succes samenging met het vertrek van Ricciardo, wat de situatie complex maakte. Lawson sprak met respect over Ricciardo en benadrukte de positieve relatie tussen hen.

“We wisten allemaal wat er aan de horizon lag. Tegelijkertijd heeft Daniel me altijd goed behandeld. Tijdens mijn rijden vorig jaar en gedurende dit seizoen heb ik nooit enig gevoel van rivaliteit met hem gevoeld; hij heeft altijd een omgeving gecreëerd waar dat afwezig was. Dus het was geen prettige situatie,” verklaarde Lawson.

Deze woorden tonen zijn volwassenheid en zijn vermogen om de menselijke kant van de sport te erkennen, zelfs in het licht van zijn eigen successen. Lawson prees ook Ricciardo’s professionaliteit tijdens het weekend en erkende dat het voor Ricciardo waarschijnlijk nog moeilijker was vanwege zijn bekendheid en de extra aandacht die hij kreeg.

Lawson’s verbeterpunten

Ondanks zijn succesvolle optreden in Singapore blijft Lawson kritisch op zijn eigen prestaties. Hij wijst op specifieke gebieden waarop hij zich wil verbeteren, met name zijn starts. Lawson gaf toe dat zijn starts in de afgelopen twee races niet goed genoeg waren, wat resulteerde in het verlies van posities.

“Starts zijn echt niet goed genoeg. Ik moet dat oplossen, want dat is twee weken op rij dat ik plekken heb verloren bij de start. Dat maakt ons leven alleen maar moeilijker. Dus dat is zeker het doel voor de toekomst als ik weer in de auto zit,” zei Lawson.

Deze zelfkritische houding en focus op verbetering zijn kenmerkend voor topatleten en tonen Lawson’s toewijding aan zijn vak. Zijn blik is al gericht op de volgende uitdaging, de Grand Prix van Japan op Suzuka. Dit circuit is vertrouwd terrein voor hem, aangezien hij daar regelmatig racet in het Super Formula-kampioenschap.

Lees ook:  Lawson-clausule mogelijk oorzaak van Ricciardo's verwachte vertrek bij Red Bull
AspectLawson’s prestatie in Singapore
KwalificatieBereikte Q3 voor het eerst
Startpositie10e
Finish positie9e
Punten gescoord2
Belangrijkste uitdagingMoeizame start, verloor posities
Fysieke conditie na raceZeer vermoeid

De toekomst voor Lawson en Visa Cash App RB

Lawson’s prestatie in Singapore heeft zeker de aandacht getrokken van het Visa Cash App RB-team en de bredere Formule 1-gemeenschap. Zijn vermogen om punten te scoren in slechts zijn tweede volledige F1-weekend toont duidelijk zijn potentieel aan.

Ralf Schumacher, voormalig Formule 1-coureur en nu analist, suggereerde dat Lawson mogelijk al vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten de plaats van Ricciardo zou kunnen innemen. Deze speculatie onderstreept het vertrouwen dat sommige mensen in de industrie hebben in Lawson’s capaciteiten.

Lawson zelf blijft bescheiden en gefocust op het maximaliseren van zijn kansen. Hij is zich ervan bewust dat hij een “kort window” heeft om zichzelf te bewijzen in de Formule 1 en is vastbesloten om het meeste uit deze kans te halen.

“Het is positief, maar eerlijk gezegd probeer ik dit gewoon te maximaliseren. Ik heb dit korte window om iets te laten zien in de Formule 1, en ik probeer er gewoon het meeste uit te halen. Het is geweldig, vandaag is fantastisch, maar nu is de mindset al gericht op de volgende keer als we weer rijden,” aldus Lawson.

Deze mentaliteit, in combinatie met zijn prestaties op de baan, suggereert dat Lawson een veelbelovende toekomst in de Formule 1 tegemoet zou kunnen gaan. Maar zoals altijd in de topsport, hangt veel af van zijn consistentie en vermogen om zich te blijven ontwikkelen in de komende races en seizoenen.

Gerelateerd nieuws

Verstappen juicht debuut Bearman toe: ‘Natuurtalent verdient kans in Formule 1’

Max Verstappen heeft zijn enthousiasme gedeeld over de kansen die jonge talenten...

Lawson vervangt Ricciardo bij RB, maar krijgt meteen gridstraf in Austin

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo bij Red Bull voor de laatste zes...

Miami GP-circuit kondigt spectaculaire uitbreiding aan: ‘Formule 1 is slechts het begin’

Het Miami International Autodrome, de thuisbasis van de Miami Grand Prix, heeft...

Formule 1-teams over hun upgrades voor GP van Austin

De Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the...

Norris over Verstappen en Red Bull: ‘meest dominante duo ooit in Formule 1’

Lando Norris heeft Max Verstappen en Red Bull bestempeld als “het meest...

Toto Wolff verwelkomt nieuwe F1-teambaas in ‘piranha club’ met waarschuwing

Toto Wolff heeft Oliver Oakes, de nieuwe teambaas van Alpine, gewaarschuwd dat...

Verstappen houdt kaken stijf op elkaar over Red Bull-contract: “Misschien wel, misschien niet”

Max Verstappen heeft onlangs gereageerd op geruchten over een mogelijke exitclausule in...

McLaren wil herhaling van Singapore-scenario voorkomen: ‘Kan niet nog een keer gebeuren’

McLaren is vastbesloten om te voorkomen dat het scenario van de Grand...