Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
    Home F1 nieuws Villeneuve haalt uit naar McLaren: ‘Papaya-regels zijn zielig en onzinnig’
    F1 nieuws

    Villeneuve haalt uit naar McLaren: ‘Papaya-regels zijn zielig en onzinnig’

    91
    Oscar Piastri
    Foto: F1 Fast Lane

    Jacques Villeneuve heeft scherpe kritiek geuit op de aanpak van McLaren in de strijd om het F1-kampioenschap van 2024. De Canadees vindt de zogenaamde ‘papaya-regels’ van het team “zielig” en “pathetisch.”

    Hij gelooft dat deze benadering McLaren’s kansen op succes ondermijnt. Villeneuve stelt dat het team Lando Norris volledig moet steunen in zijn titelstrijd tegen Max Verstappen, in plaats van beide coureurs gelijk te behandelen.

    Hij wijst erop dat Norris momenteel 62 punten achterstand heeft op Verstappen in het kampioenschap en dat elke punt cruciaal is in deze fase van het seizoen.

    Ook bekritiseert hij de terughoudendheid van Norris in zijn verdediging tegen teamgenoot Oscar Piastri tijdens de Grand Prix van Italië, wat volgens hem resulteerde in het verlies van een zekere één-twee finish voor McLaren.

    “Ik probeer de juiste woorden te vinden, maar ik vind het een beetje zielig. Dit is F1. Het is het hoogste niveau. Als ik een McLaren-fan was, zou ik boos zijn. Willen ze echt winnen?” – Jacques Villeneuve

    McLaren’s ‘papaya-regels’

    De ‘papaya-regels’ van McLaren, verwijzend naar de oranje kleur van het team, zijn bedoeld om de onderlinge strijd tussen Lando Norris en Oscar Piastri in goede banen te leiden

    Volgens Villeneuve ondermijnen deze regels echter de winnende mentaliteit die een topteam in de Formule 1 zou moeten hebben. Hij benadrukt dat de Formule 1 het hoogste niveau van autosport is, waar compromissen en een zachte aanpak geen plaats zouden moeten hebben.

    Villeneuve vindt dat McLaren Norris volledig zou moeten steunen in zijn strijd om het kampioenschap in plaats van beide coureurs gelijk te behandelen.

    “Het klinkt niet alsof ze echt willen winnen. Je bent hier om te winnen,” zegt hij.

    Villeneuve’s uitspraken komen op een moment dat McLaren sterk presteert in het constructeurskampioenschap. Het team heeft recent goede resultaten behaald, met Piastri die tweede werd en Norris die derde eindigde in de Grand Prix van Italië.

    Lees ook:  Piastri's 'schadebeperking' in Singapore beloont McLaren met dubbel podium

    Lando Norris’ titelkansen

    Lando Norris staat momenteel derde in het coureurskampioenschap, met 62 punten achterstand op leider Max Verstappen. Villeneuve is van mening dat de huidige aanpak van McLaren de kansen van Norris op de titel schaadt.

    Hij wijst naar het incident in de eerste ronde van de Grand Prix van Italië, waar Piastri een gewaagde inhaalactie op Norris maakte. Villeneuve gelooft dat Norris zich agressiever had moeten verdedigen, maar dat hij dit niet deed vanwege de teamdynamiek.

    Volgens Villeneuve heeft dit incident Norris psychologisch beïnvloed en zijn momentum in de titelstrijd aangetast. Hij stelt dat Norris nu beseft dat hij niet de volledige steun van het team heeft, wat zijn prestaties kan beïnvloeden.

    “Psychologisch heeft Lando een beetje momentum verloren, en hij weet dat hij niet geholpen zal worden zoals hij zou moeten worden,” aldus Villeneuve.

    De voormalig wereldkampioen denkt dat McLaren een kans op een zekere één-twee finish heeft laten liggen door hun huidige benadering. Hij suggereert dat als Norris tegen een andere coureur had geracet, hij agressiever zou hebben verdedigd en misschien de overwinning had kunnen behalen.

    Om de situatie bij McLaren beter te begrijpen, is het nuttig om de prestaties van Lando Norris en Oscar Piastri te vergelijken. Hier is een overzicht van hun resultaten in het seizoen tot nu toe:

    StatistiekLando NorrisOscar Piastri
    Punten195115
    Podiums62
    Beste finish2e2e
    Kwalificatie head-to-head106

    Deze statistieken laten zien dat Norris over het algemeen beter presteert dan zijn teamgenoot, wat Villeneuve’s argument voor teamorders ten gunste van Norris ondersteunt.

    Lees ook:  McLaren onthult ambitieus upgradeplan voor MCL38: 'We blijven agressief ontwikkelen'

    McLaren’s dilemma: Teamorders of vrij racen?

    McLaren staat voor een uitdagend dilemma: moeten ze teamorders invoeren om Norris te bevoordelen, of moeten ze hun coureurs vrij laten racen? Deze keuze heeft verschillende gevolgen:

    Voordelen van teamorders:

    • Maximaliseren van punten voor de best geplaatste coureur
    • Duidelijkheid in de teamhiërarchie
    • Betere kansen in het kampioenschap

    Nadelen van teamorders:

    • Mogelijke demotivatie van de tweede coureur
    • Negatieve publieke perceptie
    • Verlies van spanning en spektakel voor fans

    McLaren’s teambaas Andrea Stella heeft aangegeven dat ze de luxe hebben van “twee nummer één, zeer competitieve coureurs.” Dit suggereert dat het team voorlopig niet kiest voor een duidelijke nummer één en twee strategie.

    Villeneuve blijft echter kritisch op deze aanpak. Hij benadrukt dat in de strijd om het kampioenschap elke punt telt en dat McLaren Norris volledig zou moeten steunen om zijn achterstand op Verstappen te verkleinen.

    Gerelateerd nieuws

    Red Bull erkent gebruik van “bib trick” tijdens kwalificatie

    Red Bull heeft recent toegegeven dat ze een mechanisme hebben gebruikt dat...

    Geruchten rond Red Bull: Piastri mogelijk nieuwe teamgenoot van Verstappen in 2025

    De geruchtenmolen draait op volle toeren: Red Bull zou een gedurfde zet...

    GP Verenigde Staten 2024: Wie zijn de favorieten voor pole position?

    De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 belooft een spannende strijd...

    Red Bull eist onderzoek naar McLaren na schokkende beschuldigingen kostenplafond

    Red Bull Racing staat momenteel voor een flinke uitdaging, zowel binnen als...

    Red Bull eindelijk eerlijk: ‘Wanneer je iemand als hij verliest, is dat een klap’

    Red Bull heeft eindelijk toegegeven wat velen al vermoedden: de afwezigheid van...

    Otmar Szafnauer over waarom Piastri Alpine verliet voor McLaren

    Oscar Piastri’s overstap van Alpine naar McLaren blijft een van de meest...

    Lawson reageert op Horner’s opmerking over motorstraf voor GP van de VS

    Liam Lawson heeft bevestigd dat hij een motorstraf zal krijgen voor de...

    Horner geeft Checo Perez laatste waarschuwing: ‘prestaties niet acceptabel’

    Christian Horner heeft recentelijk harde kritiek geuit op Checo Perez, de Mexicaanse...