Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Zak Brown over gesprek met Adrian Newey: ‘Zijn vermogen om vooruit te kijken is ongeëvenaard’
F1 nieuws

Zak Brown over gesprek met Adrian Newey: ‘Zijn vermogen om vooruit te kijken is ongeëvenaard’

109
Zak Brown
Foto: F1 Unleashed

Zak Brown, de CEO van McLaren, vertelde openhartig over een gesprek dat hij had met de legendarische F1-ontwerper Adrian Newey. Brown roemde vooral Newey’s talent om zich razendsnel aan te passen en altijd vooruit te kijken in de Formule 1.

Volgens Brown is Newey’s grootste kracht dat hij zich volledig op de toekomst richt en niet blijft hangen in het verleden. Dit vermogen heeft Newey geholpen om keer op keer innovatieve en succesvolle auto’s te ontwerpen voor verschillende teams.

Brown deelde zijn bewondering voor Newey’s werkwijze en mentaliteit, die een grote rol hebben gespeeld in zijn ongeëvenaarde succes in de sport.

Hij ziet Newey’s aanpak als een waardevolle les voor iedereen in de Formule 1: “Adrian’s vermogen om altijd vooruit te denken en zich niet te laten afleiden door het verleden is echt bijzonder,” zei Brown. “Hij begrijpt dat elke dag een nieuwe kans biedt, en dat maakt hem zo succesvol.”

Red Bull Racing na Adrian Newey

Sinds hij in 2006 bij het team kwam, heeft hij een cruciale rol gespeeld in het ontwerpen van auto’s die Red Bull naar de top van de Formule 1 hebben gebracht.

Onder zijn leiding behaalde Red Bull tussen 2010 en 2013 vier opeenvolgende wereldtitels bij zowel de constructeurs als de coureurs, wat hun dominantie in die periode onderstreepte.

Zijn ontwerpen speelden niet alleen een grote rol in het succes van Sebastian Vettel, maar hebben ook de recente opmars van Max Verstappen ondersteund. De auto’s die Newey ontwierp staan bekend om hun aerodynamische efficiëntie en innovatieve details die vaak de grenzen van de reglementen opzoeken.

Daarnaast heeft Newey’s aanwezigheid bij Red Bull het team ook op andere vlakken versterkt. Zijn reputatie als een van de meest gerespecteerde ontwerpers in de geschiedenis heeft niet alleen bijgedragen aan hun technische succes, maar ook aan het aantrekken van toptalent.

Zijn vermogen om zich aan te passen aan veranderende regels en technologieën heeft Red Bull keer op keer competitief gehouden, zelfs in periodes waarin andere teams sterker leken. Newey’s ontwerpen hebben vaak nieuwe trends gezet, met andere teams die zijn innovaties probeerden te kopiëren.

Lees ook:  Villeneuve haalt uit naar McLaren: 'Papaya-regels zijn zielig en onzinnig'

Zak Brown’s kijk op Red Bull zonder Newey

Zak Brown, als ervaren CEO van McLaren, heeft zijn gedachten gedeeld over wat het vertrek van Newey zou kunnen betekenen voor Red Bull. Volgens Brown zullen de directe gevolgen niet meteen zichtbaar zijn, omdat de huidige auto’s nog onder Newey’s leiding zijn ontworpen.

Maar hij verwacht dat het vertrek op de middellange en lange termijn wel zijn sporen zal achterlaten, vooral met de aankomende regelwijzigingen in 2026.

“Ik denk dat de echte impact pas zichtbaar wordt op de lange termijn,” zei Brown.

De auto’s waarmee ze nu racen zijn vorig jaar ontworpen, toen alles nog stabiel was. Maar in 2026, wanneer de nieuwe motoren komen en er misschien veranderingen zijn bij de coureurs, dan zie je waarschijnlijk dat de stabiliteit die Newey bracht, begint te ontbreken.”

Brown benadrukt dat het succes van een team nooit alleen afhangt van één persoon, maar dat het verlies van iemand met de unieke expertise van Newey wel degelijk een grote uitdaging is voor Red Bull.

adrian newey

Hij denkt ook dat het vertrek van Newey misschien kan leiden tot interne spanningen binnen het team, vooral als de prestaties beginnen af te nemen. “Als je wint, blijft iedereen bij elkaar, maar als het moeilijker wordt, ontstaan er vaak spanningen,” voegde Brown toe.

Stabiliteit: een cruciale factor in de Formule 1

Stabiliteit is essentieel voor het succes van Formule 1-teams, en het vertrek van een sleutelfiguur zoals Adrian Newey kan die stabiliteit flink verstoren. Zak Brown benadrukt hoe belangrijk continuïteit is binnen een team, vooral als het gaat om het behouden van talent en het vasthouden van een winnende mentaliteit.

In de Formule 1 kan het verlies van een topontwerper leiden tot minder technische innovaties en uiteindelijk slechtere prestaties op de baan.

Dit kan op zijn beurt het moreel binnen het team aantasten en zelfs leiden tot het vertrek van andere belangrijke teamleden of coureurs.

Lees ook:  Norris jaagt op Verstappen: 'Ik ga niet smeken om voorbij te mogen'

Brown denkt dat de uitdagingen voor Red Bull niet alleen technisch zullen zijn, maar ook organisatorisch. Het opvullen van de leegte die Newey achterlaat is geen eenvoudige taak. Het gaat niet alleen om het vinden van een nieuwe hoofdontwerper, maar ook om het behouden van de winnende cultuur en het innovatieve denken dat Newey in het team heeft ingebracht.

Volgens Brown presteren teams die consistent goed zijn, zoals Red Bull onder Newey, vaak dankzij een sterke interne cohesie. Als die stabiliteit verstoord wordt, kan dat leiden tot onzekerheid en potentiële conflicten binnen het team.

McLaren’s toekomst en de veranderingen bij Red Bull

Terwijl Zak Brown zijn visie deelt over de situatie bij Red Bull, kijkt hij ook naar hoe deze veranderingen invloed kunnen hebben op McLaren. Hoewel Adrian Newey beschikbaar komt, heeft Brown duidelijk aangegeven dat McLaren niet van plan is om hem aan te nemen.

“We gaan Adrian niet contracteren, ik ben erg tevreden met het team dat we hier hebben,” zei Brown. “Adrian is een enorm talent, maar ik geloof dat we niets hoeven te veranderen.”

Deze uitspraak laat zien dat Brown vertrouwen heeft in het huidige technische team van McLaren en hun capaciteiten om te concurreren met de topteams. In plaats van zich te richten op het binnenhalen van toptalent van buitenaf, wil hij bouwen aan de stabiliteit binnen zijn eigen team.

Brown ziet de situatie bij Red Bull misschien zelfs als een kans voor McLaren om terrein te winnen in de F1-hiërarchie. Door de stabiliteit binnen McLaren te benadrukken, positioneert hij zijn team als een aantrekkelijke plek voor coureurs en technisch personeel die op zoek zijn naar een stabiele en ambitieuze werkomgeving.

Het is duidelijk dat Brown de ontwikkelingen bij Red Bull nauwlettend in de gaten houdt. Niet alleen als concurrent, maar ook als een les in teammanagement en het belang van stabiliteit in de Formule 1.

Blijf op de hoogte

Gerelateerd nieuws

Red Bull erkent gebruik van “bib trick” tijdens kwalificatie

Red Bull heeft recent toegegeven dat ze een mechanisme hebben gebruikt dat...

Geruchten rond Red Bull: Piastri mogelijk nieuwe teamgenoot van Verstappen in 2025

De geruchtenmolen draait op volle toeren: Red Bull zou een gedurfde zet...

GP Verenigde Staten 2024: Wie zijn de favorieten voor pole position?

De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 belooft een spannende strijd...

Red Bull eist onderzoek naar McLaren na schokkende beschuldigingen kostenplafond

Red Bull Racing staat momenteel voor een flinke uitdaging, zowel binnen als...

Red Bull eindelijk eerlijk: ‘Wanneer je iemand als hij verliest, is dat een klap’

Red Bull heeft eindelijk toegegeven wat velen al vermoedden: de afwezigheid van...

Otmar Szafnauer over waarom Piastri Alpine verliet voor McLaren

Oscar Piastri’s overstap van Alpine naar McLaren blijft een van de meest...

Lawson reageert op Horner’s opmerking over motorstraf voor GP van de VS

Liam Lawson heeft bevestigd dat hij een motorstraf zal krijgen voor de...

Horner geeft Checo Perez laatste waarschuwing: ‘prestaties niet acceptabel’

Christian Horner heeft recentelijk harde kritiek geuit op Checo Perez, de Mexicaanse...