Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Miljarden-team biedt excuses aan coureur voor ondermaatse prestaties in Singapore
F1 nieuws

Miljarden-team biedt excuses aan coureur voor ondermaatse prestaties in Singapore

178
Pierre Gasly
Foto: LawVS

Ted Kravitz, een vertrouwd gezicht bij Sky Sports F1, heeft iets bijzonders gedeeld over een incident tijdens de Grand Prix van Singapore. Volgens hem voelde een Formule 1-team, ter waarde van ongeveer £1 miljard (zo’n €1,16 miljard), zich genoodzaakt excuses aan te bieden aan een van hun coureurs.

Dat team blijkt Alpine te zijn en de coureur in kwestie is Pierre Gasly. Deze onverwachte wending laat zien dat zelfs de meest kapitaalkrachtige teams in de Formule 1 soms flink in de knoop kunnen zitten.

“Alpine bood hun verontschuldigingen aan Pierre Gasly aan voor de verschrikkelijke prestaties van de auto in Singapore,” aldus Ted Kravitz in zijn verslag.

Een teleurstellende dag voor Alpine

De Grand Prix van Singapore is bekend als een van de zwaarste races van het seizoen. Het Marina Bay Street Circuit, met zijn krappe bochten en hoge luchtvochtigheid, is een enorme uitdaging voor zowel de auto’s als de coureurs. Voor Alpine was deze race ronduit pijnlijk.

Gasly, die in 2023 van AlphaTauri naar Alpine overstapte, had hoge verwachtingen van zijn nieuwe team. Alpine, met een rijke historie als Renault, heeft diepe zakken en hoort met een waarde van £1 miljard tot de financiële top van de grid. Maar dat was in Singapore niet terug te zien.

Gasly worstelde het hele weekend met de balans en snelheid van de auto, en dit resulteerde in een tegenvallende kwalificatie én race. Hoewel zijn exacte eindpositie niet is vermeld, zegt het feit dat het team zijn excuses maakte genoeg over de ernst van de situatie.

Lees ook:  Perez' frustratie in Singapore: 'Een van de slechtste races uit mijn carrière'

Ted Kravitz en de onthulling

Ted Kravitz, altijd scherp en goed geïnformeerd, bracht dit verhaal naar buiten tijdens zijn populaire segment Ted’s Notebook, waarin hij het raceweekend doorneemt. Deze openlijke excuses van Alpine kwamen als een verrassing, vooral omdat teams hun fouten niet vaak zo publiekelijk toegeven.

Overigens stond Kravitz zelf ook in de schijnwerpers dit weekend, maar om een andere reden: hij liet per ongeluk een vloek vallen tijdens een live-uitzending. Kravitz bood later zijn excuses aan voor het gebruik van “ongepast taalgebruik” tijdens de show.

Wat betekent dit voor Alpine?

Dat Alpine zich gedwongen voelde om Gasly hun excuses aan te bieden, roept vragen op over de huidige staat van het team. Met zoveel financiële middelen zou je verwachten dat ze een competitieve auto kunnen leveren. Maar dit doet denken aan McLaren in 2015, toen ze ondanks een samenwerking met Honda een rampseizoen hadden.

Voor Alpine is dit een moment van reflectie. Ze zullen alles op alles moeten zetten om de problemen met hun auto op te lossen en sterker terug te komen. De vraag blijft echter hoe een team met zoveel middelen zo diep kan zinken.

Hoewel we geen directe reactie van Pierre Gasly hebben, is het aannemelijk dat hij teleurgesteld was. Gasly, die in 2020 nog zijn eerste F1-overwinning pakte met AlphaTauri in Monza, had hoge verwachtingen bij Alpine.

Dat het team hun excuses aanbiedt, laat zien dat ze zijn uitdagingen erkennen en er verantwoordelijkheid voor nemen, wat in ieder geval een goed teken is voor de samenwerking binnen het team.

Lees ook:  Waar verblijven coureurs tijdens de Grand Prix van Singapore?
AspectAlpineIdeale situatie
Waarde team£1 miljardHoog budget
Prestatie in SingaporeTeleurstellendCompetitief
Reactie teamExcuses aan coureurSterke prestatie
CoureurstevredenheidLaag (aangenomen)Hoog

Wat staat Alpine te wachten?

Het incident bij Alpine laat zien hoe ingewikkeld de Formule 1 is. Zelfs teams met enorme financiële middelen kunnen worstelen om competitief te blijven. Williams, ooit een topteam, heeft al jaren moeite om bij de top te horen

Ferrari, het meest succesvolle team in de F1, heeft sinds 2008 geen constructeurstitel meer gewonnen. En McLaren heeft ook periodes gekend waarin ze achter de feiten aanliepen.

Dit bewijst dat geld alleen niet genoeg is. Succes in de Formule 1 vraagt om een mix van technische expertise, innovatie, strategie en getalenteerde coureurs.

Na de slechte prestatie in Singapore zal Alpine zeker aan verbeteringen werken. Het feit dat ze hun excuses aanbieden aan Gasly, is een teken dat ze zich inzetten om beter te presteren. Waarschijnlijk gaan ze focussen op zaken zoals:

  • Het verbeteren van de aerodynamica
  • Optimaliseren van de motorprestaties
  • Beter afstellen van de ophanging voor meer grip
  • Grondige data-analyse om zwakke plekken aan te pakken
  • Mogelijke personeelswijzigingen in het technische team

Het seizoen is nog lang, en er komen genoeg kansen om zich te herpakken. Alpine heeft in het verleden laten zien dat ze competitief kunnen zijn. Met de juiste aanpassingen kunnen ze wellicht sterker terugkomen.

Gerelateerd nieuws

Ricciardo wijst reserverol af: ‘Ik ga mijn carrière niet opnieuw opstarten’

Daniel Ricciardo heeft duidelijk gemaakt dat hij geen interesse heeft in een...

Verstappen juicht debuut Bearman toe: ‘Natuurtalent verdient kans in Formule 1’

Max Verstappen heeft zijn enthousiasme gedeeld over de kansen die jonge talenten...

Lawson vervangt Ricciardo bij RB, maar krijgt meteen gridstraf in Austin

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo bij Red Bull voor de laatste zes...

Miami GP-circuit kondigt spectaculaire uitbreiding aan: ‘Formule 1 is slechts het begin’

Het Miami International Autodrome, de thuisbasis van de Miami Grand Prix, heeft...

Formule 1-teams over hun upgrades voor GP van Austin

De Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the...

Lawson duidelijk: ‘Ricciardo’s laatste race was moeilijk moment voor mij’

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo bij Visa Cash App RB (voorheen AlphaTauri)....

Norris over Verstappen en Red Bull: ‘meest dominante duo ooit in Formule 1’

Lando Norris heeft Max Verstappen en Red Bull bestempeld als “het meest...

Toto Wolff verwelkomt nieuwe F1-teambaas in ‘piranha club’ met waarschuwing

Toto Wolff heeft Oliver Oakes, de nieuwe teambaas van Alpine, gewaarschuwd dat...