Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Red Bull betaalt de prijs voor het negeren van Perez: ‘namen het niet serieus’
F1 nieuws

Red Bull betaalt de prijs voor het negeren van Perez: ‘namen het niet serieus’

88
Sergio Perez
Foto: Tommo

Red Bull Racing is de afgelopen tijd flink in vorm teruggevallen, en een groot deel van het probleem ligt in hun aanpak tegenover Sergio Perez.

Terwijl Max Verstappen dominantie bleef tonen, werd de kritiek van Perez lange tijd genegeerd. Christian Horner gaf zelfs toe dat Red Bull niet serieus op Perez’ problemen met de auto inging omdat Max bleef winnen.

Dit lijkt nu een zware tol te eisen, vooral nu Verstappen niet meer onverslaanbaar lijkt en Red Bull worstelt om hun eerdere dominante vorm terug te vinden.

“We hebben de ontwikkeling teruggetraceerd en de eerste fout die we maakten was met een upgrade aan de onderkant van de auto in 2023, tijdens de Grand Prix van Barcelona. Vanaf dat moment begon Sergio problemen met de auto te ondervinden, maar we namen het niet serieus omdat Max bleef winnen,” – Christian Horner

Deze benadering, waarbij Red Bull volledig op Max’ prestaties vertrouwde, verhulde een diepgaand probleem in de auto. Omdat Verstappen de tekortkomingen wist te overwinnen, handelde het team niet tijdig op de zorgen van Perez.

Nu de resultaten uitblijven, wordt duidelijk hoe groot dit probleem is geworden. Het blijkt niet eenvoudig om de kloof te dichten tussen twee coureurs met totaal verschillende rijstijlen, vooral in een tijdperk waar teams moeten opereren binnen een budgetplafond.

De gevolgen van het negeren van Perez’ signalen

Perez heeft al sinds 2023 duidelijk gemaakt dat hij moeite had met de auto, maar pas in 2024, tijdens de Grand Prix van Australië, werd het probleem echt zichtbaar.

Hoewel Perez het seizoen goed begon met twee tweede plaatsen, viel zijn prestatie sterk terug in Australië, waar hij als vijfde eindigde, 35 seconden achter winnaar Carlos Sainz. Perez verklaarde dat zijn rijstijl niet aansloot op de ontwikkeling van de Red Bull-auto, wat het probleem alleen maar verergerde.

Terwijl Max Verstappen zijn eigen rijstijl wist aan te passen aan de tekortkomingen van de auto, bleef Perez achter met een machine die niet op zijn manier van rijden was afgestemd. Hierdoor werd hij gedwongen te racen in een auto die niet bij hem paste, wat zijn prestaties aanzienlijk beïnvloedde.

Red Bull’s eenzijdige focus op Verstappen

Het is geen geheim dat Red Bull zijn team volledig op Verstappen heeft gebouwd, en dat heeft ook zijn vruchten afgeworpen. De Nederlander domineerde de seizoenen van 2022 en 2023, wat resulteerde in zowel rijders- als constructeurskampioenschappen.

Lees ook:  Frustraties van Verstappen bij Red Bull: ‘Hij lijkt het op te geven’

Voor een team als Red Bull was dit de logische keuze: volg de coureur die de resultaten levert. Dit verklaart waarom de zorgen van Perez minder prioriteit kregen. Horner legde uit dat het team simpelweg niet dezelfde aandacht gaf aan de problemen van Perez omdat Verstappen bleef winnen, en ze daar alle focus op legden.

Maar nu Verstappen zelf ook problemen ervaart met de auto, wordt het duidelijk hoe fragiel deze benadering kan zijn. In Baku, een circuit dat Perez goed ligt, kon hij beter presteren dan Verstappen, wat aantoont dat er momenten zijn waarop de auto meer bij Perez past dan bij Max.

Dit roept de vraag op of Red Bull de ontwikkeling van hun auto te veel heeft laten afhangen van één enkele coureur, waardoor ze kwetsbaar zijn geworden wanneer die coureur niet in topvorm verkeert.

Red Bull’s uitdagingen in 2024 en daarna

Hoewel Red Bull nog steeds de favoriet blijft in het Formule 1-kampioenschap, worden hun zwakheden steeds duidelijker. De teamstructuur, die volledig afhankelijk is van Verstappen, begint scheuren te vertonen nu andere teams terrein winnen.

De dominantie van Red Bull in het seizoen 2023 verhulde veel van de onderliggende problemen, maar met de opkomst van teams als Aston Martin en Mercedes wordt het steeds moeilijker om deze tekortkomingen te negeren.

In de huidige budgetcap-era is het voor teams bijna onmogelijk om verschillende auto’s te bouwen voor coureurs met uiteenlopende rijstijlen.

Hierdoor moet Red Bull keuzes maken: blijven ze volledig achter Verstappen staan, of proberen ze een auto te ontwikkelen die ook Perez in staat stelt om op topniveau te presteren?

“Het verschil in rijstijl tussen mij en Max verklaart veel van de problemen,” – Sergio Perez

Red Bull zal hun strategie moeten heroverwegen als ze in de toekomst succesvol willen blijven. Het negeren van de problemen van Perez heeft hun in een kwetsbare positie gebracht, en het is nog maar de vraag hoe ze deze uitdaging zullen overwinnen.

Eén ding is echter zeker: door alleen op Verstappen te vertrouwen, heeft Red Bull zichzelf blootgesteld aan de risico’s van een eenzijdige aanpak.

Lees ook:  Verstappen uit kritiek: 'stilgestaan en de rest sterker geworden'

Red Bull’s aanpak tijdens het seizoen 2023

Een cruciaal moment in de achteruitgang van Perez’ prestaties was de Grand Prix van Barcelona in 2023. Dit was het weekend waarin de onderkant van de auto werd aangepast, een upgrade die volgens Horner de eerste fout was in de ontwikkeling van de auto.

Vanaf dat moment begon Perez problemen te ervaren met de auto, maar Red Bull handelde hier niet op omdat Verstappen nog steeds aan het winnen was. Het feit dat Red Bull zijn problemen niet serieus nam, wijst op een diepere kwestie binnen het team: de focus op één coureur heeft geleid tot het negeren van potentieel belangrijke problemen.

Red Bull’s succes in 2022 en 2023 verhulde veel van de tekortkomingen van de auto. Het team won de constructeurs- en rijderskampioenschappen, en zolang Verstappen bleef winnen, leek er geen reden tot zorg.

Dit heeft echter geleid tot een situatie waarin de problemen die Perez ervoer, werden genegeerd totdat het te laat was.

Grand PrixDatumProbleem van Perez
BarcelonaMei 2023Problemen met de auto begonnen
AustraliëMaart 2024Rijstijlproblemen werden zichtbaar

Deze aanpak heeft Red Bull in een kwetsbare positie gebracht nu andere teams zoals Aston Martin en Mercedes hun prestaties verbeteren.

Terwijl Verstappen bleef winnen, werd Perez gedwongen te racen in een auto die niet was afgestemd op zijn rijstijl. Hierdoor werd hij steeds verder achterop gezet, wat uiteindelijk resulteerde in mindere prestaties.

Het effect van Baku op de perceptie van Perez

Een van de meest opvallende prestaties van Perez in 2024 was tijdens de Grand Prix van Baku. Dit circuit, met zijn vele 90-graden bochten en tractiezones, lijkt bijzonder goed aan te sluiten bij de rijstijl van Perez.

Terwijl Verstappen worstelde, liet Perez zien dat hij in de juiste omstandigheden in staat is om beter te presteren dan zijn teamgenoot. Dit biedt hoop voor Perez’ toekomst, hoewel het onwaarschijnlijk is dat dit voldoende zal zijn om de kloof tussen hem en Verstappen volledig te dichten.

In Baku had Perez zelfs een kans om de race te winnen, als Lando Norris hem niet had opgehouden. Dit laat zien dat Perez, ondanks zijn moeilijkheden, nog steeds in staat is om op een hoog niveau te presteren wanneer de omstandigheden in zijn voordeel werken.

Gerelateerd nieuws

Het einde van Ricciardo in zicht: ‘ik weet dat er een deadline is’

Daniel Ricciardo lijkt zijn laatste dagen in de Formule 1 te beleven,...

Max Verstappen ‘nog groter voorbeeld’ na FIA-beschuldiging tijdens Singapore GP

Max Verstappen stond tijdens de Singapore Grand Prix volop in de aandacht,...

Regen dreigt Singapore Grand Prix te beïnvloeden: ‘Kans op natte race is aanzienlijk’

De voorspellingen voor de Singapore Grand Prix laten zien dat het raceweekend...

Mogelijk slecht nieuws voor McLaren: FIA onthult nieuwe bewijzen over mini-DRS

De FIA onderzoekt momenteel het nieuwe mini-DRS-systeem van McLaren, dat de laatste...

Lewis Hamilton adviseert Max Verstappen om straf van FIA te negeren

Lewis Hamilton heeft openlijk gezegd dat Max Verstappen de straf die hij...

FIA onderzoekt mogelijke overtreding Sainz tijdens de Singapore GP

Carlos Sainz ligt onder de loep van de FIA na een incident...

Alonso: Singapore vereist alle kwaliteiten die wij missen in onze auto

Fernando Alonso heeft duidelijk gemaakt dat Singapore niet bepaald in het voordeel...

Ferrari noemt McLaren’s ‘mini DRS’ vleugel ‘meer dan grensgeval’

Ferrari-teambaas Fred Vasseur heeft de achtervleugel van McLaren’s MCL38, zoals gebruikt in...