Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws McLaren’s beslissing zet streep door titelkansen Lando Norris
F1 nieuws

McLaren’s beslissing zet streep door titelkansen Lando Norris

161
mclaren

McLaren heeft een belangrijke beslissing genomen die de titelkansen van Lando Norris in de Formule 1 ernstig beperkt. Ondanks Norris’ sterke prestaties dit seizoen, waarbij hij momenteel tweede staat in het coureurskampioenschap, heeft het team ervoor gekozen om prioriteit te geven aan het constructeurskampioenschap boven Norris’ individuele titelstrijd. Oscar Piastri, teamgenoot van Norris, heeft bevestigd dat McLaren zich primair zal richten op het winnen van de constructeurstitel.

Deze strategische keuze komt voort uit McLaren’s indrukwekkende vooruitgang in het constructeurskampioenschap, waar ze de achterstand op koploper Red Bull hebben teruggebracht tot slechts 42 punten. De focus op de teamtitel betekent dat Norris mogelijk minder ondersteuning zal krijgen in zijn poging om Max Verstappen bij te halen in het coureurskampioenschap.

McLaren’s opmerkelijke prestaties dit seizoen

McLaren heeft een buitengewoon sterk seizoen achter de rug, wat heeft geleid tot hun huidige positie als serieuze uitdager voor de constructeurstitel. Het team heeft een indrukwekkende sprong voorwaarts gemaakt sinds het begin van het seizoen, waarbij ze van de onderste regionen van het puntenklassement zijn opgeklommen naar regelmatige podiumfinishes. Deze vooruitgang is grotendeels te danken aan de komst van de nieuwe teambaas Andrea Stella, die eind 2022 bij het team kwam.

Onder leiding van Stella heeft McLaren een grondige herstructurering ondergaan, wat heeft geresulteerd in aanzienlijke verbeteringen op de baan. De impact van deze veranderingen werd duidelijk zichtbaar in de prestaties van zowel Lando Norris als Oscar Piastri, die beiden hun eerste Grand Prix-overwinningen van het seizoen hebben behaald. Deze successen hebben ertoe geleid dat McLaren nu slechts 42 punten achterstand heeft op Red Bull in het constructeurskampioenschap.

De consistente prestaties van McLaren hebben ertoe geleid dat ze Red Bull de afgelopen vier races gemiddeld met 12,75 punten per race hebben verslagen. Als deze trend zich voortzet, zou McLaren na de Grand Prix van Singapore zelfs de leiding in het kampioenschap kunnen overnemen. Dit vooruitzicht heeft het team ertoe gebracht om hun focus volledig te richten op het behalen van de constructeurstitel.

Lees ook:  McLaren bespreekt Piastri's inhaalactie op Norris: 'agresieve zet'

Lando Norris’ titelkansen

De beslissing van McLaren om prioriteit te geven aan het constructeurskampioenschap heeft aanzienlijke gevolgen voor de titelaspiraties van Lando Norris. Hoewel Norris momenteel tweede staat in het coureurskampioenschap, heeft hij een achterstand van 78 punten op Max Verstappen. Deze kloof, in combinatie met de teamstrategie, maakt het voor Norris bijzonder uitdagend om nog een serieuze gooi te doen naar de wereldtitel.

Oscar Piastri heeft de teamstrategie bevestigd door te stellen dat het primaire doel is om het constructeurskampioenschap te winnen. Hij gaf aan dat als er later in het seizoen een situatie ontstaat waarin hij Norris moet helpen, dit zeker besproken zal worden. Echter, de nadruk ligt duidelijk op het teamresultaat boven individuele prestaties.

Deze benadering betekent dat Norris mogelijk minder ondersteuning zal krijgen in zijn pogingen om Verstappen in te halen. Zonder volledige teambacking wordt het voor Norris een nog grotere uitdaging om de puntenachterstand goed te maken, vooral gezien de dominante vorm van Verstappen en Red Bull dit seizoen.

Norris’ startproblemen en gemiste kansen

Een opvallend aspect van Norris’ seizoen zijn zijn moeizame starts tijdens races. Analyse heeft aangetoond dat Norris de slechtste prestaties van het hele veld levert tijdens de eerste ronde van races. In totaal heeft hij 15 posities verloren tijdens de openingsronden, zonder er ooit één te winnen. Dit staat in schril contrast met zijn teamgenoot Piastri, die zes posities heeft gewonnen en er nooit één heeft verloren.

Deze startproblemen hebben Norris kostbare punten gekost. Bijvoorbeeld tijdens de Belgische Grand Prix startte hij als vierde, maar eindigde hij de eerste ronde als zevende. Dit resulteerde uiteindelijk in een vijfde plaats, terwijl zijn teamgenoot, die een positie achter hem startte, als tweede eindigde. Als Norris zijn startpositie had weten te behouden, had hij waarschijnlijk acht punten meer gescoord.

Lees ook:  McLaren over toekomstplannen voor Piastri: De rol van ondersteunende coureur naast Norris

Soortgelijke situaties hebben zich voorgedaan in andere races, zoals in Hongarije, waar een slechte start hem uiteindelijk een overwinning en zeven kampioenschapspunten kostte. Deze gemiste kansen hebben ertoe bijgedragen dat de kloof met Verstappen is gegroeid tot een punt waar McLaren het niet meer haalbaar acht om Norris’ titelstrijd te prioriteren.

McLaren’s contractverlenging met Andrea Stella

Ondanks de teleurstelling voor Norris’ individuele titelkansen, heeft McLaren wel positief nieuws te melden op organisatorisch vlak. Het team heeft het contract van teambaas Andrea Stella verlengd. Deze beslissing onderstreept het vertrouwen dat McLaren heeft in Stella’s leiderschap en de positieve impact die hij heeft gehad sinds zijn aanstelling eind 2022.

Onder Stella’s leiding heeft McLaren een opmerkelijke transformatie ondergaan. Het team is van de onderste regionen van het puntenklassement opgeklommen naar een positie waarin ze regelmatig podiumplaatsen behalen en zelfs overwinningen boeken. Deze vooruitgang heeft ertoe geleid dat McLaren nu wordt gezien als een serieuze uitdager voor de topteams in de Formule 1.

CEO Zack Brown prees Stella’s “uitstekende leiderschap, expertise en het respect dat hij geniet binnen het team en in de Formule 1”. Brown benadrukte dat Stella’s invloed verder reikt dan alleen de resultaten op de baan, en ook de ontwikkeling van de teamcultuur en mentaliteit omvat. Deze contractverlenging geeft McLaren stabiliteit en continuïteit in hun streven naar consistente topprestaties in de komende jaren.

Gerelateerd nieuws

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...