Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Formule 1 kijken via Ziggo zonder abonnement: alle mogelijkheden op een rij
F1 nieuws

Formule 1 kijken via Ziggo zonder abonnement: alle mogelijkheden op een rij

175
fernando alonso
Foto: F1Unchained

Het kijken van Formule 1 via Ziggo zonder abonnement is mogelijk, maar vereist enkele creatieve oplossingen. Sinds 2022 zijn de uitzendrechten van de Formule 1 in Nederland overgenomen door Viaplay. Ziggo Sport biedt echter nog steeds samenvattingen en analyses van de races.

Voor live Formule 1-uitzendingen zijn er verschillende alternatieven beschikbaar, waaronder gratis opties en betaalde diensten. Deze omvatten het gebruik van buitenlandse zenders, het delen van een Viaplay-account, of het bekijken van samenvattingen op Ziggo Sport en de NOS. Daarnaast bieden streamingdiensten als F1 TV Pro een alternatief voor fans die specifiek geïnteresseerd zijn in Formule 1-content.

Ziggo Sport: samenvattingen en analyses

Ziggo Sport blijft een belangrijke speler in de Formule 1-verslaggeving, ondanks het verlies van de live uitzendrechten. Het kanaal biedt uitgebreide samenvattingen van alle vrije trainingen, kwalificaties, sprintraces en Formule 1-wedstrijden. Deze samenvattingen zijn te zien op kanaal 14 van Ziggo, wat voor veel kijkers een vertrouwde optie blijft.

Een van de populairste programma’s op Ziggo Sport is ‘Ziggo Sport Race Café’. Dit programma wordt elke vrijdagavond rond 22.30 uur uitgezonden en heeft extra uitzendingen op zondag, zowel voor als na afloop van iedere Formule 1-race. In deze talkshow worden niet alleen de Formule 1-races besproken, maar komen ook andere raceklassen aan bod, zoals NASCAR, IndyCar en MotoGP.

Ziggo Sport heeft bovendien de vertrouwde gezichten behouden die veel Formule 1-fans waarderen. Commentatoren en presentatoren zoals Rob Kamphues, Robert Doornbos, Jack Plooij en Olav Mol blijven betrokken bij de Formule 1-verslaggeving op dit kanaal. Dit zorgt voor continuïteit en een vertrouwde kijkervaring voor fans die gewend waren aan de Ziggo-uitzendingen.

Viaplay: de nieuwe uitzendrechten

Viaplay heeft sinds 2022 de uitzendrechten van de Formule 1 in Nederland overgenomen. Dit betekent dat voor live races een abonnement op deze streamingdienst noodzakelijk is. Viaplay biedt verschillende opties om Formule 1 te kijken, waaronder via hun app op smart-tv’s, smartphones, tablets en mediaspelers.

Voor Ziggo-klanten is er een speciale optie beschikbaar. Zij kunnen Viaplay eenvoudig bestellen via Mijn Ziggo of de Vodafone & Ziggo app. Na het activeren van het account kunnen zij de Viaplay-app downloaden en inloggen om toegang te krijgen tot alle Formule 1-content.

Een interessante ontwikkeling is dat Viaplay tijdelijk een speciaal kanaal aanbiedt voor Ziggo-klanten. Tot 2023 kunnen zij Formule 1 kijken op Viaplay Xtra (kanaal 200) en op kanaal 154 via de Mediabox Next. Dit maakt de overgang van Ziggo naar Viaplay voor veel kijkers gemakkelijker.

Gratis alternatieven voor Formule 1-kijkers

Voor degenen die geen Viaplay-abonnement willen afsluiten, zijn er enkele gratis alternatieven beschikbaar om Formule 1 te volgen. Een van deze opties is het kijken via buitenlandse zenders die de races gratis uitzenden.

RTL Deutschland zendt bijvoorbeeld zeven Grands Prix live uit. Voor Nederlanders die dicht bij de Duitse grens wonen of RTL Deutschland in hun zenderpakket hebben, kan dit een aantrekkelijke optie zijn. Een andere mogelijkheid is Tipik RTBF, een Belgische zender die live verslagen van kwalificaties en races uitzendt in het Frans.

De NOS biedt gratis samenvattingen van de races, wat een goede optie is voor kijkers die genoegen nemen met een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen. Hoewel dit geen live-ervaring biedt, geeft het wel de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het Formule 1-seizoen.

Betaalde opties en account sharing

Naast Viaplay zijn er andere betaalde opties beschikbaar voor Formule 1-fans. F1 TV Pro, de officiële streamingdienst van de Formule 1, biedt een goedkoper alternatief voor kijkers die alleen geïnteresseerd zijn in Formule 1-content. Deze dienst biedt live verslagen van alle sessies in het Engels en Nederlands.

Een creatieve oplossing voor kostenbesparing is het delen van een Viaplay-account. Hoewel dit niet officieel wordt aangemoedigd, kiezen sommige kijkers ervoor om de kosten van een abonnement te delen met familieleden of vrienden. Dit kan de maandelijkse kosten aanzienlijk verlagen, waardoor live Formule 1-kijken toegankelijker wordt.

VPN-oplossingen voor internationale toegang

Een andere methode om Formule 1 te kijken zonder Viaplay-abonnement is het gebruik van een VPN (Virtual Private Network). Met een VPN kunnen kijkers toegang krijgen tot buitenlandse zenders die Formule 1-races gratis uitzenden, zoals ServusTV in Oostenrijk of SRF in Zwitserland.

Het gebruik van een VPN stelt gebruikers in staat om geografische blokkades te omzeilen. Door een verbinding te maken met een server in een ander land, kunnen kijkers zich voordoen alsof ze zich in dat land bevinden. Dit opent de mogelijkheid om toegang te krijgen tot gratis Formule 1-uitzendingen die normaal gesproken niet beschikbaar zijn in Nederland.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van een VPN voor dit doel in een grijze zone van legaliteit valt. Hoewel het niet expliciet illegaal is, kan het in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden van sommige streamingdiensten. Kijkers die deze methode overwegen, moeten zich bewust zijn van de potentiële risico’s en beperkingen.

Gerelateerd nieuws

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...

Wolff over Allison’s invloed bij Mercedes’ Adrian Newey-aanbod: ‘we geloven daarin’

Toto Wolff heeft onthuld dat hij samen met James Allison uitgebreid heeft...