Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Maakt Red Bull kans tegen Ferrari en McLaren in Spanje?
F1 nieuws

Maakt Red Bull kans tegen Ferrari en McLaren in Spanje?

88
red bull mclaren
Foto: F1 Unleashed

Verstappen en Red Bull favoriet, maar concurrentie loert

Na een aantal uitdagende weekenden in Miami, Imola, Monaco en Canada, is de algemene verwachting dat Max Verstappen en Red Bull Racing opnieuw het tempo zullen bepalen tijdens de Spaanse Grand Prix. In Barcelona worden ook veel updates verwacht van de Formule 1-teams. Kan Red Bull terugkeren naar de top in de Spaanse F1-race of zullen McLaren, Ferrari en Mercedes een nieuwe uitdaging vormen?

Van de laatste vier Grands Prix heeft Verstappen er twee gewonnen. Zowel Lando Norris als Charles Leclerc claimden een overwinning – Norris in Miami en Leclerc in Monaco. In beide races beperkte Verstappen de schade zoveel mogelijk door respectievelijk als tweede en zesde te eindigen. Ook Imola en Canada waren een uitdaging voor Verstappen en zijn team, maar de regerend wereldkampioen slaagde erin beide races te winnen. Het wordt verwacht dat Red Bull opnieuw het te kloppen team zal zijn op een meer ‘normaal’ circuit zoals Barcelona, maar de Oostenrijkse formatie zal zeker naar de dichterbij komende concurrentie kijken.

Circuit de Barcelona-Catalunya

Het circuit in Montmeló, Catalonië, organiseert sinds 1991 de Formule 1. Tot dan werd de Spaanse Grand Prix gehouden in Jerez en daarvoor op circuits zoals Jarama, Montjuïc en Pedralbes. Sinds 1991 heeft Barcelona de eer de Spaanse F1-race te organiseren, hoewel dat in 2026 zal eindigen wanneer de GP naar Madrid verhuist.

Het Circuit de Barcelona-Catalunya kent geen geheimen meer voor de teams, omdat hier jarenlang werd getest. Formule 1-teams bezochten het circuit tijdens wintertests en jaarlijks voor een race, waardoor elke steen al in de database van de teams zit. Naast alle data is het ook een zeer representatief circuit voor de rest van het seizoen met allerlei soorten bochten.

Lees ook:  Verstappen uit kritiek: 'stilgestaan en de rest sterker geworden'

Eerdere uitslagen

De Grand Prix van Spanje, die sinds 1991 op het Circuit de Barcelona-Catalunya wordt gehouden, heeft door de jaren heen enkele memorabele races opgeleverd. In 2016 zagen we een epische strijd tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg, teamgenoten bij Mercedes. Hamilton startte van pole position en leek op weg naar de overwinning, maar een late bandenwissel bracht Rosberg terug in de race. In een bloedstollende slotfase wist Rosberg Hamilton in te halen en de zege te grijpen.

Het jaar 2017 was een hoogtepunt voor de Nederlandse fans, met Max Verstappen die een fenomenale inhaalrace liet zien. Na een slechte kwalificatie startte hij vanaf de vierde rij, maar vocht zich in een meesterlijke rit naar voren om uiteindelijk de race te winnen. Het was een van de meest indrukwekkende overwinningen in zijn carrière tot nu toe. In 2018 was het opnieuw Hamilton die de race domineerde, maar de strijd om de overige podiumplaatsen was intens. Verstappen en Vettel vochten een ware veldslag uit, met de Nederlander die uiteindelijk als tweede over de finish kwam.

De editie van 2022 zal ook de boeken ingaan als een klassieker. Na een vroege safety car situatie wist Charles Leclerc de leiding te nemen en leek op weg naar de overwinning. Maar een late bandenwissel van Verstappen zorgde voor een nagelbijter van een ontknoping, waarin de Nederlander in de laatste ronden Leclerc wist te verslaan.

Weersverwachting

De temperaturen zijn aangenaam in Barcelona, maar er is een kans dat de coureurs het niet droog houden gedurende het raceweekend. De grootste kans op regen is net voordat de actie begint: regen wordt verwacht bij aankomst op het circuit op donderdagochtend.

Lees ook:  Red Bull lijdt een dubbele tegenslag na crash Perez: 'flinke domper voor ons'

Tijdens de trainingen en kwalificatie op vrijdag en zaterdag blijft het waarschijnlijk droog met temperaturen rond de 25 graden. Op zondag koelt het iets af en Weather.com voorspelt een kans van 44 procent op regen in de ochtend voor de F1-race.

Gerelateerd nieuws

Verstappen juicht debuut Bearman toe: ‘Natuurtalent verdient kans in Formule 1’

Max Verstappen heeft zijn enthousiasme gedeeld over de kansen die jonge talenten...

Lawson vervangt Ricciardo bij RB, maar krijgt meteen gridstraf in Austin

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo bij Red Bull voor de laatste zes...

Miami GP-circuit kondigt spectaculaire uitbreiding aan: ‘Formule 1 is slechts het begin’

Het Miami International Autodrome, de thuisbasis van de Miami Grand Prix, heeft...

Formule 1-teams over hun upgrades voor GP van Austin

De Grand Prix van de Verenigde Staten op het Circuit of the...

Lawson duidelijk: ‘Ricciardo’s laatste race was moeilijk moment voor mij’

Liam Lawson vervangt Daniel Ricciardo bij Visa Cash App RB (voorheen AlphaTauri)....

Norris over Verstappen en Red Bull: ‘meest dominante duo ooit in Formule 1’

Lando Norris heeft Max Verstappen en Red Bull bestempeld als “het meest...

Toto Wolff verwelkomt nieuwe F1-teambaas in ‘piranha club’ met waarschuwing

Toto Wolff heeft Oliver Oakes, de nieuwe teambaas van Alpine, gewaarschuwd dat...

Verstappen houdt kaken stijf op elkaar over Red Bull-contract: “Misschien wel, misschien niet”

Max Verstappen heeft onlangs gereageerd op geruchten over een mogelijke exitclausule in...