Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws FIA’s Ben Sulayem adviseert Andretti om een ander F1-team te kopen
F1 nieuws

FIA’s Ben Sulayem adviseert Andretti om een ander F1-team te kopen

45
Michael Andretti
Foto: Steve Grant

De FIA-president Mohammed Ben Sulayem heeft zijn standpunt veranderd over de toelating van Andretti Cadillac tot de Formule 1 en heeft Andretti geadviseerd om “een ander team te kopen” in plaats van zich aan te melden als een 11e team.

Verandering van standpunt

Andretti’s aanvraag voor een toelating tot de Formule 1 in 2026 werd afgewezen door F1, ondanks dat de FIA de aanvraag op technische gronden had goedgekeurd. Ben Sulayem was voorstander van het uitbreiden van het F1-grid van tien teams en opende een tenderproces dat alleen Andretti doorliep. Volgens Ben Sulayem was het zijn droom om alle twaalf slots op te vullen door fabrikanten uit de VS en China toe te voegen. Dit bracht hem in conflict met het F1-management en eigenaar Liberty Media, die niet geloofden dat Andretti’s toetreding competitief zou zijn of significant waarde zou toevoegen aan de serie als uitbreidend team.

Advies om een bestaand team te kopen

In een gesprek met Reuters in Monaco veranderde Ben Sulayem zijn standpunt en adviseerde Michael Andretti om een bestaand team te kopen in plaats van te blijven proberen als 11e team toe te treden. Hij benadrukte dat het belangrijker is om sterke teams te hebben, ongeacht het aantal. Ben Sulayem zou Andretti en hun partner General Motors nog steeds verwelkomen, en suggereerde dat de samenwerking meer zou brengen aan de sport dan sommige van de huidige F1-teams.

Ben Sulayem benadrukte ook de impact die een Amerikaans team zoals Andretti zou kunnen hebben, vooral gezien het aantal races in Amerika en de grote fanbase. Hij verwees naar de toevoeging van Ford in samenwerking met Red Bull en stelde zich voor hoe GM en meer Amerikaanse coureurs de sport zouden kunnen versterken.

Lees ook:  Lewis Hamilton bekritiseert FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem over uitspraken

Samenwerking met FOM en Liberty Media

De verandering van standpunt van Ben Sulayem ten opzichte van Andretti zou kunnen worden gezien als een poging om op één lijn te komen met FOM en Liberty Media, vooral gezien de gespannen relatie met de commerciële rechtenhouder over verschillende conflicten. Dit is vooral relevant in de aanloop naar de nieuwe Concorde-overeenkomst, die bepaalt hoe de serie commercieel zal worden gerund en moet worden vernieuwd voor 2026.

F1 heeft formeel de deur op een kier gelaten voor Andretti om opnieuw te proberen toe te treden in 2028, mits GM klaar is om een powerunit te leveren. Ondanks de afwijzing blijft Andretti echter agressief pushen om toe te treden voor 2026, met de opening van een basis in Silverstone en de aanstelling van voormalig F1-technisch directeur Pat Symonds als consultant. Andretti heeft ook verschillende Amerikaanse senatoren en vertegenwoordigers betrokken bij het aanvechten van F1’s afwijzing op juridische gronden door een beroep te doen op antitrustwetten, een escalatie die niet goed is gevallen bij F1.

Gerelateerd nieuws

McLaren en Ferrari domineren vrijdag in Singapore, Red Bull valt tegen

Op de eerste dag van de Singapore GP hebben McLaren en Ferrari...

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...

Voorspellingen voor GP Singapore: McLaren favoriet voor zege in nachtrace

Dit weekend is het weer zover: de Formule 1 komt naar de...