Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Alles dat je moet weten over DRS in Formule 1
Overig

Alles dat je moet weten over DRS in Formule 1

249
Grand Prix Las Vegas
Foto: RickADikeman

DRS, ook wel bekende als Drag Reduction System, is een aerodynamisch voordeel dat coureurs in staat stelt hun topsnelheid te verhogen door de luchtweerstand te verminderen. Het systeem werkt door een verstelbaar deel van de achtervleugel te openen, waardoor de auto minder luchtweerstand ondervindt en sneller kan accelereren op rechte stukken.

DRS mag alleen worden gebruikt in specifieke zones op het circuit en wanneer een coureur binnen één seconde van zijn voorganger rijdt.

Het doel van DRS is om inhaalacties te bevorderen en de races spannender te maken voor zowel coureurs als toeschouwers. In de praktijk wordt DRS pas vanaf de derde ronde van een Grand Prix geactiveerd en kan het worden uitgeschakeld bij gele vlag-situaties of slechte weersomstandigheden.

Anders dan andere aerodynamische hulpmiddelen, zoals vleugels en sidepods, is DRS een beweegbaar onderdeel dat tijdens de race kan worden in- en uitgeschakeld.

Gebruik van DRS in Formule 1-races

DRS werkt door een deel van de achtervleugel van de auto te openen, waardoor de luchtweerstand aanzienlijk wordt verminderd. Dit resulteert in een hogere topsnelheid, wat cruciaal kan zijn bij het inhalen van een tegenstander. Het systeem is ontworpen om de spanning in races te verhogen.

Een belangrijk aspect van DRS is dat het alleen mag worden gebruikt in specifieke zones op het circuit. Deze zones zijn strategisch geplaatst op rechte stukken waar inhalen het meest waarschijnlijk is.

Bovendien moet een coureur binnen één seconde van zijn voorganger rijden om DRS te mogen activeren, wat zorgt voor intense achtervolgingen en tactische beslissingen.

SituatieDRS toegestaan?
Eerste ronde (vanaf 2024)Nee
Binnen DRS-zone en <1 sec achter voorgangerJa
Natte omstandighedenNee (beslissing racedirecteur)
Na herstart/safety carNee (eerste ronde)
KwalificatieJa (binnen DRS-zones)

De introductie van DRS heeft geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal inhaalacties. Waar voorheen sommige circuits berucht waren om hun gebrek aan inhaalmogelijkheden, heeft DRS deze situatie drastisch verbeterd. Het heeft de races spannender gemaakt en coureurs meer kansen gegeven om hun vaardigheden te tonen in directe duels op de baan.

Technische aspecten en werking

Het hart van het DRS-systeem is een beweegbaar deel van de achtervleugel. Wanneer geactiveerd, opent dit deel zich, waardoor de luchtstroom over de achtervleugel wordt verstoord. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van de luchtweerstand, wat de auto in staat stelt hogere snelheden te bereiken op rechte stukken.

De activering van DRS gebeurt via een knop op het stuur van de coureur. Het systeem wordt elektronisch gecontroleerd en kan alleen worden gebruikt wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

red bull racing
Foto: Formula Action

Deze is de positie van de auto op het circuit (binnen een aangewezen DRS-zone) en de afstand tot de voorliggende auto (binnen één seconde). Een interessant aspect van DRS is dat het pas vanaf de derde ronde van een Grand Prix wordt geactiveerd.

Dit geeft coureurs de kans om zich aan te passen aan de raceomstandigheden voordat ze het systeem kunnen gebruiken. Bovendien kan de raceleiding DRS uitschakelen bij gevaarlijke situaties, zoals bij gele vlaggen of slechte weersomstandigheden.

De effectiviteit van DRS varieert per circuit en is afhankelijk van factoren zoals de lengte van de DRS-zones en de algemene lay-out van het circuit. Op sommige banen kan DRS een snelheidsvoordeel van wel 10-15 km/u opleveren, wat cruciaal kan zijn bij het inhalen.

DRS versus andere aerodynamische voordelen

Waar elementen zoals vleugels en sidepods statisch zijn en constant bijdragen aan de aerodynamica van de auto, is DRS een dynamisch systeem dat tijdens de race kan worden in- en uitgeschakeld.

Traditionele aerodynamische elementen zijn ontworpen om downforce te genereren, wat de auto aan het asfalt ‘plakt’ en meer grip geeft in bochten. DRS daarentegen is specifiek ontworpen om de luchtweerstand te verminderen op rechte stukken, wat resulteert in hogere topsnelheden.

“DRS is als het geven van Photoshop aan Picasso,” aldus voormalig Formule 1-coureur Juan Pablo Montoya, die hiermee de gemengde gevoelens over het systeem treffend verwoordt.

Een ander belangrijk verschil is dat het gebruik van DRS strikt gereguleerd is, terwijl andere aerodynamische elementen constant actief zijn. Dit maakt DRS tot een uniek tactisch wapen in de handen van de coureurs, dat ze strategisch moeten inzetten om maximaal voordeel te behalen.

KenmerkDRSAndere aerodynamische hulpmiddelen
FunctieVerminderen luchtweerstandGenereren downforce
ActiveringDynamisch (in-/uitschakelbaar)Statisch (constant actief)
RegelgevingStrikt gereguleerd gebruikMinder strikte regelgeving
Primair doelVerhogen topsnelheidVerbeteren grip en stabiliteit
Effect op racesDirect (bevorderen inhaalacties)Indirect (algemene prestaties)

Het gebruik van DRS is aan strikte regels gebonden, maar coureurs kunnen het systeem tijdens een Grand Prix onbeperkt inzetten binnen de toegestane zones. DRS mag alleen geactiveerd worden op specifieke rechte stukken van het circuit, bekend als DRS-zones, en wanneer een coureur binnen één seconde van zijn voorganger rijdt.

Deze regel geldt zowel voor directe concurrenten als voor achterblijvers. Het systeem is ontworpen om inhaalacties te bevorderen en de races spannender te maken voor de fans.

Gerelateerd nieuws

Waar verblijven coureurs tijdens de Grand Prix van Singapore?

Coureurs verblijven tijdens de Grand Prix van Singapore in luxe hotels in...

Luxe verblijven: Waar de coureurs overnachten tijdens de GP van Azerbeidzjan

De Formule 1-coureurs verblijven tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan voornamelijk in...

Lewis Hamilton Funko Pop: het ultieme verzamelobject

De Lewis Hamilton Funko Pop is een gedetailleerde miniatuurweergave van de zevenvoudig...

De betekenis achter de tatoeages van Lewis Hamilton

Lewis Hamilton staat bekend om zijn indrukwekkende collectie tatoeages. De Britse coureur...

Max Verstappen Diamond Painting: prijzen en mogelijkheden

Diamond painting van Max Verstappen is een populaire hobby onder Formule 1-fans....

Max Verstappen LEGO-set: bouwsets en prijzen

De Max Verstappen RedBull F1 raceauto, gebaseerd op de Red Bull RB19...

Max Verstappen imponeert in DTM-test: ‘Hij deed iets wat in het echte leven niet bestaat’

Max Verstappen heeft tijdens een testdag in een DTM-auto indruk gemaakt op...

Max Verstappen: de ongeëvenaarde F1-kampioen in boekvorm

Max Verstappen is het onderwerp van diverse boeken die zijn indrukwekkende carrière...