Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 circuits Alles dat je moet weten over het Circuit of the Americas in Austin
F1 circuits

Alles dat je moet weten over het Circuit of the Americas in Austin

97
Circuit of the Americas
Foto: Ralph Arvesen

Het Circuit of the Americas, vaak afgekort als COTA, is een toonaangevend racecircuit in Austin, Texas, dat sinds 2012 een belangrijke rol speelt in de motorsport. Het circuit, ontworpen door de gerenommeerde architect Hermann Tilke, heeft een lengte van 5,513 kilometer en bevat 20 uitdagende bochten. COTA is de thuisbasis van prestigieuze evenementen zoals de Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten en de MotoGP Grand Prix van de Amerika’s.

Met een capaciteit om duizenden toeschouwers te ontvangen, biedt het circuit een unieke ervaring dankzij zijn iconische lay-out, die elementen van beroemde circuits over de hele wereld combineert. De snelste ronde ooit op het circuit werd in 2019 gereden door Charles Leclerc in een Ferrari, met een tijd van 1:36.169. Het circuit ligt strategisch nabij het internationale vliegveld van Austin, wat het gemakkelijk toegankelijk maakt voor internationale bezoekers.

Geschiedenis van het Circuit of the Americas

Het Circuit of the Americas opende zijn deuren in 2012 en was het eerste circuit in de Verenigde Staten dat speciaal was ontworpen voor de Formule 1. Het idee voor het circuit werd voor het eerst voorgesteld in 2010 door promotor Tavo Hellmund, in samenwerking met de voormalige motorwereldkampioen Kevin Schwantz. De bouw van het circuit had enkele tegenslagen, maar uiteindelijk werd het geopend op 21 oktober 2012 door Mario Andretti, Patrick Dempsey en Jérôme d’Ambrosio, die de eerste rondes reden in een Formule 1-auto.

Het circuit is ontworpen door Hermann Tilke, die bekend staat om zijn werk aan andere beroemde circuits zoals Sepang en Yas Marina. Het ontwerp van COTA is geïnspireerd door iconische bochten van circuits over de hele wereld, met bochten die doen denken aan de Maggotts/Becketts-sectie van Silverstone en de S-bochten van Suzuka. Deze invloeden maken het circuit niet alleen uitdagend voor coureurs, maar ook boeiend voor toeschouwers.

De eerste Formule 1-race op COTA vond plaats op 18 november 2012 en werd gewonnen door Lewis Hamilton, die destijds voor McLaren reed. Sindsdien heeft het circuit vele memorabele races gehost en is het een vaste waarde geworden op de motorsportkalender.

Belangrijke evenementen op COTA

COTA is de thuisbasis van een aantal prestigieuze motorsportevenementen, waaronder de Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten en de MotoGP Grand Prix van de Amerika’s. Deze evenementen trekken jaarlijks duizenden fans van over de hele wereld naar Austin. Naast deze races heeft COTA ook andere grote evenementen gehost, zoals de NASCAR Texas Grand Prix en de FIA World Endurance Championship Lone Star Le Mans.

Het circuit heeft ook verschillende andere raceklassen gehost, waaronder de Amerikaanse Le Mans Series en de IndyCar Classic. Hoewel sommige evenementen, zoals de Intercontinental GT Challenge en de AutoNation IndyCar Challenge, zijn geannuleerd, blijft COTA een belangrijk centrum voor motorsportactiviteiten in de Verenigde Staten.

Ontwerp en lay-out van het Circuit

Het ontwerp van COTA is uniek en uitdagend, met een lengte van 5,513 kilometer en 20 bochten. Het circuit loopt tegen de klok in en bevat een mix van snelle rechte stukken en technische bochtencombinaties. Een van de meest opvallende kenmerken is de steile klim naar bocht 1, die een breed en uitdagend inhaalpunt biedt voor coureurs.

De bochten 3 tot en met 6 zijn geïnspireerd op de snelle secties van Silverstone en Suzuka, terwijl bochten 12 tot en met 15 lijken op het stadiongedeelte van Hockenheim. Deze variatie in bochten zorgt voor spannende races en biedt coureurs de mogelijkheid om hun vaardigheden te tonen.

Een ander kenmerk van het circuit is de haarspeldbocht bij bocht 11, die een cruciaal punt is voor inhalen. De combinatie van bochten 16 tot en met 18 vormt een doorlopende rechterbocht, die doet denken aan bocht 8 van Istanbul Park. Deze sectie vereist precisie en controle van de coureurs om een optimale racelijn te behouden.

Bezoekerservaring en faciliteiten

COTA biedt een uitstekende bezoekerservaring met moderne faciliteiten en een prachtig uitzicht op het circuit. De hoofdtribune biedt comfortabele zitplaatsen met een geweldig zicht op de start-finishlijn, terwijl de tribunes bij bocht 1 een panoramisch uitzicht bieden dat zich uitstrekt tot aan het centrum van Austin.

Bezoekers kunnen ook genieten van een breed scala aan eet- en drinkopties, evenals entertainment buiten de races. Het circuit ligt op een uitgestrekt terrein van 1.500 acres in de glooiende heuvels net buiten het centrum van Austin, wat zorgt voor een schilderachtige achtergrond voor de races.

Naast de races biedt COTA ook andere evenementen en activiteiten, zoals concerten en festivals, waardoor het een veelzijdige bestemming is voor zowel motorsportfans als toeristen. Het nabijgelegen internationale vliegveld van Austin maakt het gemakkelijk bereikbaar voor internationale bezoekers, wat bijdraagt aan de populariteit van het circuit als een wereldwijde motorsportbestemming.

Gerelateerd nieuws

Wie van de huidige grid blinkt altijd uit op Baku City Circuit?

In de Formule 1 Grand Prix van Azerbeidzjan is Max Verstappen de...

Waarom kwalificatie cruciaal is voor GP Azerbeidzjan in 2024

De kwalificatie voor de Grand Prix van Azerbeidzjan speelt een cruciale rol...

Strategie en bandenbeheer: Wat er is geleerd van de GP van Azerbeidzjan in 2023

De Grand Prix van Azerbeidzjan 2023 bood waardevolle inzichten in strategie en...

Monza-circuit ondergaat subtiele aanpassingen voor Formule 1 Grand Prix van Italië 2024

Het iconische Monza-circuit, ook wel bekend als de ‘Temple of Speed’, bereidt...

Waarom de Britse vooringenomenheid Formula 1 schaadt

De Britse vooringenomenheid in Formula 1 vormt een groeiend probleem voor de...

Belgische GP kwalificatie data analyse: Wat hebben we geleerd?

De kwalificatie voor de Belgische Grand Prix op Spa is voorbij en...

Laatste nieuws uit de paddock: Spannende ontwikkelingen voor Belgische Grand Prix

De Formule 1-paddock gonst van activiteit in aanloop naar de Belgische Grand...

Gratis naar de GP van België 2024 kijken

De Grand Prix van België 2024 is een van de spannendste races...