Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1-circuits Waarom Formule 1 in Amerika “anders aanvoelt” dan in vorige jaren
F1-circuits

Waarom Formule 1 in Amerika “anders aanvoelt” dan in vorige jaren

17
Miami F1 Circuit
Foto: Bassfish22

F1’s historische route in de VS

De Formule 1 heeft een lange en versnipperde geschiedenis in de Verenigde Staten. Met meer dan 50 races op 10 verschillende locaties, toont het de gevarieerde aanpak van F1 in Amerika. Van de Indianapolis 500 in de jaren ’50 tot aan de races in Sebring, Riverside en Watkins Glen, de F1 heeft vele verschijningsvormen gehad in de VS. Na een terugkeer in Phoenix en een kort avontuur op het Indy-circuit, heeft het Circuit of the Americas in Austin gezorgd voor een stabiele positie van de F1 in Amerika.

Liberty Media’s transformatieve invloed

De overname van de Formule 1 door het massamediaconcern Liberty Media in 2017 was een keerpunt. Hun aanpak heeft geleid tot meerdere F1-evenementen per seizoen in de VS, met Las Vegas als nieuwste toevoeging. Deze verandering markeert het einde van de fluctuerende periodes en de start van een nieuwe bloeiperiode voor de F1 in Amerika, onderstreept door langdurige contracten.

Tom Garfinkel over F1’s groei in de VS

Tom Garfinkel, managing partner van de Miami Grand Prix en tevens president en CEO van het Miami Dolphins NFL-team, bespreekt de huidige staat van F1 in Amerika. Volgens hem heeft Liberty Media een significante rol gespeeld in de internationale groei van de sport, en hun investeringen in de VS zullen naar verwachting blijven groeien. Dit is een belangrijk signaal voor de toekomstige ontwikkeling van de sport in Amerika.

De Miami Grand Prix als voorbeeld

Met twee succesvolle grands prix in Miami, kent Garfinkel de uitdagingen en kansen van het organiseren van dergelijke evenementen. Ondanks enkele problemen in het eerste jaar, zoals klachten over het circuit en toegang, ziet hij een groeiende interesse, vooral onder jongeren. Hij verwacht dat de capaciteit in 2024 nog verder zal toenemen, met als doel 100.000 bezoekers te bereiken.

De extra uitdagingen van Las Vegas

De komst van de Las Vegas Grand Prix brengt extra uitdagingen met zich mee, zoals het sluiten van de beroemde Strip en aangrenzende wegen. Hoewel Garfinkel de uitdagingen van straatraces erkent, kijkt hij uit naar een ander groots evenement in de VS.

Toekomstige uitbreiding in de VS

Hoewel gesprekken over een vierde Amerikaanse race vaak opduiken, ziet Garfinkel momenteel nog geen ruimte voor verdere uitbreiding. Echter, hij sluit het niet uit als de vraag en timing juist zijn. De wens om te groeien en te slagen is wederzijds onder de promotors van de Amerikaanse races.

In deze bloeiende periode van de F1 in Amerika, waarin nieuwe deelnemers zoals Andretti Formula, Cadillac en Ford worden verwacht, lijkt de sport steeds meer verankerd te raken in het Amerikaanse sportlandschap. Met de toenemende belangstelling en investeringen ziet de toekomst van F1 in Amerika er rooskleurig uit.

Gerelateerd nieuws

Kan de Formule 1 Grand Prix van Las Vegas mogelijk voldoen aan de hype?

De opkomst van Formule 1 in de VS: van Miami tot Las...

Ondertussen in de F1: de laatste updates uit Las Vegas

Pitgebouw in Las Vegas net op tijd klaar Met de Grand Prix...

Formeel onderzoek naar chaos tijdens Braziliaanse GP

Het lijkt erop dat de spanningen binnen de Formule 1 niet beperkt...

Daniel Ricciardo zeer kritisch over ‘slappe’ F1-regel: verpestte mijn race

De onvermijdelijke tegenslag voor Ricciardo en Piastri Het is geen geheim dat...

Interlagos: Een Formule 1 circuit vol verhalen

Interlagos en Formule 1 Interlagos is voor velen een synoniem voor passie,...

GP Brazilië: Kan Verstappen zijn dominante vorm voortzetten?

De overwinningsreeks van Verstappen Het lijkt haast een vast gegeven in de...

Voorbeschouwing Grand Prix van Sao Paulo: Wat een verschil maakt een jaar

Mercedes F1 team hoopt op een comeback in Brazilië Terug naar Interlagos...

Piastri had moeite om Norris bij te benen: ‘Laten we hopen dat het beter gaat tijdens de kwalificatie’

De eerste keer van Oscar Piastri op het Autódromo Hermanos Rodríguez Oscar...