Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Felipe Massa start juridische procedures tegen F1, FIA en Bernie Ecclestone
F1 coureurs

Felipe Massa start juridische procedures tegen F1, FIA en Bernie Ecclestone

62
Felipe Massa
Foto: FABIO CASADEI

Felipe Massa heeft zijn dreigementen om de FIA, Formule 1, en Bernie Ecclestone aan te klagen waargemaakt en heeft een rechtszaak aangespannen in het Verenigd Koninkrijk. Na maanden van overweging of hij al dan niet juridische stappen zou ondernemen voor het Wereldkampioenschap Formule 1 van 2008, heeft Massa formeel een rechtszaak ingediend tegen Formule 1, de FIA, en Bernie Ecclestone.

Massa’s juridische vertegenwoordigers geven verklaring uit

Massa diende een rechtszaak in bij het Hooggerechtshof van het VK tegen Formula One Management (FOM), de Federation Internationale de L’Automobile (FIA), en Bernie Ecclestone – de voormalige voorzitter van de Formula One Group. Een verklaring van Massa’s juridische vertegenwoordigers bevestigde dat de rechtszaak op maandag 11 maart werd ingediend. “De heer Massa zoekt verklaringen dat de FIA haar regelgeving heeft geschonden door niet onmiddellijk het ongeluk van Nelson Piquet Junior tijdens de Grand Prix van Singapore in 2008 te onderzoeken, en dat, als dit wel naar behoren was gebeurd, de heer Massa dat jaar het Wereldkampioenschap voor coureurs zou hebben gewonnen,” luidde de verklaring.

Waarom klaagt Felipe Massa de FIA, FOM en Bernie Ecclestone aan?

De Braziliaanse coureur klaagt de drie partijen aan die destijds de leiding hadden over de Formule 1, vanwege de beruchte ‘Crashgate’-schandaal, de bewezen gebeurtenissen van de Grand Prix van Singapore in 2008 die enorm gevolgen hadden voor de uitkomst van het kampioenschap van dat jaar. Midden in de inaugurele race op Marina Bay, crashte Renault-coureur Nelson Piquet Jr. opzettelijk zijn auto, onder druk gezet om zijn carrière levend te houden na een moeilijke periode met het team uit Enstone.

De juridische strijd van Massa

Minder dan een jaar later onthulde Piquet Jr. het verhaal van hoe de crash opzettelijk was, met een daaropvolgend FIA-onderzoek dat het complot onthulde en het Renault-team strafte voor hun bedrog. Maar de resultaten van de race bleven staan, en de zaak bleef 15 jaar lang sluimeren – tot een nieuw interview gegeven door Ecclestone vorig jaar de tijdlijn opnieuw instelde. Destijds waren de geaccepteerde feiten dat toenmalige FIA-president Max Mosley en de FIA, evenals Bernie Ecclestone en FOM, pas tijdens het seizoen 2009 op de hoogte waren van Renault’s acties.

Felipe Massa heeft, na het verliezen van het Wereldkampioenschap, beweerd dat dit hem miljoenen aan inkomsten heeft gekost, evenals “morele” en “reputationele” schade. “Sinds het allereerste interview heb ik gezegd dat ik hier ben om erkend te worden als Wereldkampioen,” vertelde hij aan PlanetF1.com in november 2023. “Dit is het belangrijkste voor mij, dit is ons doel, dit is mijn doel waarvoor ik tot het einde zal vechten om erkend te worden als Wereldkampioen voor 2008.”

Gerelateerd nieuws

Bearman: Haas contract is slechts ‘geruchten en speculaties’

Toekomstplannen van Oliver Bearman in de Formule 1 Oliver Bearman is een...

Verstappen domineert Perez in kwalificatie en races van seizoen 2024

Verstappen en Albon ongeslagen Na negen Grands Prix in 2024 zijn Max...

Sainz maakt plaats voor Hamilton: ‘Ik voel een beetje medelijden met hem’

Terwijl zijn teamgenoot George Russell de trofee ontving voor de derde plaats...

Ricciardo onthult welke verandering hem een beter resultaat opleverde

Na een periode van worsteling bij Visa Cash App RB, heeft Daniel...

Waar woont Carlos Sainz?

Carlos Sainz Jr. werd geboren in Madrid, Spanje op 1 september 1994....

Verstappen grote winnaar dit weekend in strijd om F1 kampioenschap

Max Verstappen heeft zijn leidende positie in het Formule 1-kampioenschap van 2024...

Perez krijgt gridstraf voor Spaanse GP na crash in Canada

Tijdens de Grand Prix van Canada, op Circuit Gilles Villeneuve, verloor Sergio...

Daniel Ricciardo reageert fel op Jacques Villeneuve na kritiek tijdens de Canadese GP

Daniel Ricciardo kon zich niet inhouden na de felle kritiek van Jacques...