Uitdagingen en verbeteringen bij Aston Martin
Aston Martin, gevestigd in Silverstone, begon het Formule 1-seizoen 2023 als de belangrijkste uitdager van Red Bull, met een reeks podiumplaatsen van Fernando Alonso vroeg in het seizoen. Echter, naarmate concurrenten zoals McLaren, Mercedes en Ferrari grote vooruitgang boekten door upgrades, begon Aston Martin terrein te verliezen en zakte het terug in het klassement.
Struikelblokken in de ontwikkeling
Het team schreef deze terugval toe aan de “bijwerkingen” van het ontwikkelingspad dat ze hadden gekozen, wat leek te hebben geleid tot een verslechtering van de balans van de AMR23. Technisch directeur Dan Fallows deelde mee dat het team nu begrijpt waar het misging in termen van het verstoren van de balans van de auto en hoe dit hun algehele prestaties beïnvloedde. “Nu is het een kwestie van ervoor zorgen dat we deze fouten niet opnieuw maken: het is zeker een leerjaar geweest.”
Upgrades en toekomstige plannen
Om hun fouten recht te zetten, bracht Aston Martin hun laatste reeks upgrades naar de Grand Prix van de Verenigde Staten. Hoewel hun potentieel werd overschaduwd door remproblemen tijdens de eerste vrije training, heeft de bemoedigende snelheid van Lance Stroll in de hoofdrace hoop gegeven dat het team een keerpunt heeft bereikt in hun worstelingen. Ze kijken uit naar wat serieuze tijd op de baan met de nieuwe onderdelen in Mexico.
Oorzaken en oplossingen
Adjunct technisch directeur Eric Blandin legde uit dat hun problemen dit jaar het gevolg waren van verkeerde informatie afkomstig van de fabriek. “We werden in een bepaalde richting geleid door onze simulatietools op het gebied van aerodynamica, en we volgden gewoon het verkeerde pad,” zei hij. Prestatiedirecteur Tom McCullough benadrukte het belang van het vinden van een prestatievenster dat zowel bij lage als hoge snelheden in de bochten past, een uitdaging die nog steeds actueel is twee jaar na de introductie van deze generatie auto’s.
Balanceren tussen snelheid en bestuurbaarheid
McCullough voegde toe: “We hebben de auto niet gemakkelijker gemaakt om te rijden. Maar de updates die we naar Austin hebben gebracht, zijn gemakkelijker te besturen. Je balanceert dat echter altijd met snel zijn. Wat we proberen te doen, is gewoon een auto hebben waarmee je naar 24 races kunt gaan en competitief kunt zijn.”
Het belang van simulatie en correlatie
De onthulling over de simulatietools die een rol speelden bij de misstap in de upgrade, kwam in hetzelfde weekend dat de remproblemen van Aston Martin werden veroorzaakt door verkeerde informatie van de fabriek over wat er nodig was voor Austin. Op de vraag of er verbeteringen nodig waren in hun simulatie-infrastructuur, antwoordde Blandin: “Je moet constant verbeteringen aanbrengen. We verbeteren onze simulatie voortdurend. Een simulatietool is zo goed als wat je in de simulatie stopt. Dus het gaat erom beter te begrijpen en te proberen de correlatie te verbeteren.”
Aston Martin staat dus voor de uitdaging om de opgedane kennis en inzichten om te zetten in verbeterde prestaties op de baan, terwijl ze blijven werken aan het optimaliseren van hun auto voor zowel lage als hoge snelheden in de bochten. Met de nieuwe upgrades en een beter begrip van de oorzaken van hun eerdere problemen, kijkt het team met voorzichtig optimisme naar de rest van het seizoen.