Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Horner over Daniel Ricciardo: ‘sprookje bij Red Bull had anders moeten eindigen’
F1 coureurs

Horner over Daniel Ricciardo: ‘sprookje bij Red Bull had anders moeten eindigen’

141
Visa Cash App RB
Foto: Steffen Prößdorf

Christian Horner heeft openhartig gesproken over Daniel Ricciardo’s vertrek uit de Formule 1. Horner gaf toe dat hij graag had gezien dat Ricciardo zijn verhaal bij Red Bull had kunnen afmaken na zijn terugkeer in 2023.

De Australiër keerde terug als reservecoureur en kreeg later een zitje bij AlphaTauri, maar kon niet overtuigen. Volgens Horner was Ricciardo’s vorm onvoldoende om terug te keren naar het topteam, ondanks de wisselvallige prestaties van Sergio Perez.

Uiteindelijk verloor Ricciardo zijn plek aan de veelbelovende Liam Lawson voor de rest van het seizoen 2024.

“Ja, ik had graag gezien dat hij het als springplank had kunnen gebruiken om terug te keren naar waar hij was, om het verhaal af te maken,” aldus Horner in de F1 Nation podcast. “Maar het mocht niet zo zijn. Daniel is daar eerlijk over, en hij weet in zijn hart dat hij zijn beste beentje voor heeft gezet.”

Ricciardo’s invloed op Verstappen

Christian Horner reflecteerde ook op de positieve invloed die Daniel Ricciardo heeft gehad op Max Verstappen tijdens hun tijd samen bij Red Bull Racing.

Volgens de teambaas leerde Verstappen veel van zijn oudere teamgenoot, vooral op het gebied van het genieten van het moment en het niet te serieus nemen van het leven. Ricciardo stond bekend om zijn ontspannen houding en vrolijke persoonlijkheid, wat een verfrissende invloed had op de jonge Verstappen.

Dit hielp de Nederlander om zich te ontwikkelen, niet alleen als coureur maar ook als persoon binnen het team. Horner benadrukte hoe Ricciardo’s aanwezigheid een positieve impact had op de sfeer binnen het team:

“Hij hield van wat hij deed en voelde zich zeer vereerd om coureur te zijn. Sommige gekke dingen die hij uithaalde… Hij is een goede zanger, een goede muzikant en is nooit te verlegen om iets te proberen.”

De teambaas vervolgde:

“Ik denk dat Max eigenlijk enorm veel van hem heeft geleerd, want toen Max bij het team kwam, was Max nog erg jong. Ik denk dat Daniel een geweldige invloed op Max had door hem te leren het leven niet te serieus te nemen en van het moment te genieten.”

Ricciardo’s terugkeer en vertrek

Daniel Ricciardo’s terugkeer naar de Red Bull-familie in 2023 leek aanvankelijk een kans op eerherstel. Na een teleurstellende periode bij McLaren, waar hij vroegtijdig zijn contract beëindigde, werd Ricciardo met open armen ontvangen als reservecoureur bij Red Bull.

Lees ook:  Chandhok adviseert RB: 'Geef Lawson de kans als vervanger van Ricciardo'

De Australiër kreeg halverwege het seizoen 2023 de kans om Nyck de Vries te vervangen bij AlphaTauri. Dit leek een opstap naar een mogelijk zitje bij het hoofdteam van Red Bull, vooral gezien de wisselvallige prestaties van Sergio Perez. Horner beschreef het proces als volgt:

“Hij begon zijn vorm terug te vinden, en toen hebben we hem in de auto gezet voor een test op Silverstone, net na de Grand Prix. Hij wist dat dit een grote test voor hem was, want Nyck de Vries had enigszins teleurgesteld in de AlphaTauri. En natuurlijk hadden we een back-up nodig voor Sergio, mocht hij niet leveren. Daniel leverde een uitstekende prestatie op Silverstone en op basis daarvan besloten we hem voor de rest van het jaar in de AlphaTauri te zetten.”

Helaas voor Ricciardo verliep zijn terugkeer niet zoals gehoopt. Een ongelukkig ongeval tijdens de vrije training van de Dutch Grand Prix resulteerde in een gebroken hand, waardoor hij vijf races moest missen.

Dit gaf Liam Lawson de kans om in te vallen, en de jonge Nieuw-Zeelander maakte indruk. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat Red Bull besloot om Ricciardo te vervangen door Lawson voor de rest van het seizoen 2024. Horner legde uit waarom deze beslissing werd genomen:

“We kozen uiteindelijk voor ervaring boven jeugd, omdat het doel van Daniel, aangezien hij geen junior-coureur was, was om een back-up te zijn voor het geval Sergio zijn vorm niet zou vinden.”

Prestaties en statistieken

Om een beter beeld te krijgen van Daniel Ricciardo’s carrière bij Red Bull, zijn prestaties in cijfers:

Lees ook:  Perez onder druk: 'kan Ricciardo volgen richting Red Bull-uitgang'
StatistiekAantal
Overwinningen8
Podiumplaatsen32
Totaal punten1329

Deze indrukwekkende cijfers tonen aan waarom Ricciardo zo gewaardeerd werd binnen het Red Bull-team. Zijn prestaties gingen echter verder dan alleen de statistieken. Horner benadrukte dit in zijn afscheidswoorden:

“Deze statistieken en prestaties zijn niet de enige maatstaf voor wie je bent en wat je hebt bereikt. Bedankt Daniel.”

Ondanks deze lovende woorden en de belofte dat Ricciardo “altijd een speciaal onderdeel van de Red Bull-familie zal blijven”, blijft het onduidelijk of de Australiër in de toekomst nog een rol zal spelen binnen het team.

Toekomstperspectieven voor Ricciardo

Hoewel Daniel Ricciardo’s Formule 1-carrière mogelijk ten einde is gekomen, ziet Christian Horner nog veel potentieel in de Australiër, vooral buiten de cockpit. Horner sprak vol lof over Ricciardo’s charisma en entertainmentwaarde:

“Hij is zo goed voor de camera. Hij is een natuurlijke entertainer en showman. Hij zal zeker op een gegeven moment voor de camera staan, en ik ben er zeker van dat er een fascinerende documentaire of iets dergelijks zal komen.”

Deze woorden suggereren dat Ricciardo, ondanks het einde van zijn actieve racecarrière, nog steeds een waardevolle aanwinst kan zijn voor de Formule 1-wereld in een andere hoedanigheid.

Ricciardo’s unieke persoonlijkheid en zijn vermogen om mensen te vermaken, gecombineerd met zijn uitgebreide ervaring in de sport, maken hem een ideale kandidaat voor verschillende rollen binnen de Formule 1-gemeenschap.

Of het nu gaat om commentaar geven, presenteren, of het delen van zijn inzichten in documentaires, Ricciardo’s toekomst lijkt veelbelovend, zelfs buiten de cockpit.

Blijf op de hoogte

Gerelateerd nieuws

Lawson onder onnodige druk bij Red Bull: ‘geef hem de juiste kans’

Liam Lawson ervaart enorme druk binnen Red Bull Racing, wat zijn prestaties...

De verblijven van coureurs in Austin tijdens GP van Verenigde Staten

Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin genieten Formule...

Max Verstappen’s kartcarrière: Van CRG Puffo tot wereldkampioen

Max Verstappen begon zijn racecarrière op vierjarige leeftijd in een CRG Puffo...

Lawson’s kans bij Red Bull: Kan hij Ricciardo doen vergeten?

Liam Lawson krijgt de kans om zich te bewijzen als waardige vervanger...

Antonelli’s doorbraak: ‘Spa-test overtuigde Mercedes van zitje’

Andrea Kimi Antonelli heeft een grote stap gezet richting zijn Formule 1-droom....

George Russell eerlijk over druk en prestaties in Formule 1

George Russell heeft in een exclusief interview gesproken over de immense druk...

Coureursduo’s voor seizoen 2025: wie heeft de sterkste bezetting?

Red Bull Racing lijkt ook in 2025 over het sterkste coureursduo in...

Franco Colapinto’s verrassende kansen: Williams onthult ‘Plan A’ voor 2025

Franco Colapinto’s toekomst in de Formule 1 lijkt veelbelovend, met Williams die...