Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Albon onthult: ‘Deze 2 coureurs strijden om laatste stoeltjes voor 2025’
F1 coureurs

Albon onthult: ‘Deze 2 coureurs strijden om laatste stoeltjes voor 2025’

145
alexander albon
Foto: Aldas

Alex Albon heeft onthuld dat Gabriel Bortoleto en Franco Colapinto in de race zijn voor de laatste twee beschikbare stoeltjes op de Formule 1-grid van 2025. De Williams-coureur ziet een “goede kans” voor Bortoleto om volgend jaar zijn F1-debuut te maken, maar stelt dat Colapinto zich ook in de strijd heeft gemengd na indrukwekkende optredens als invaller bij Williams.

Er zijn nog twee plekken vrij voor 2025: één bij VCARB en één bij Sauber, dat in 2026 overgaat in het Audi-fabrieksteam. Bortoleto, de huidige leider in het Formule 2-kampioenschap, wordt al langer in verband gebracht met Sauber.

Colapinto heeft echter de aandacht getrokken door in zijn eerste drie F1-races al vier punten te scoren voor Williams.

“Ik denk dat het spannend gaat worden. Er is geen duidelijk antwoord. En ik denk dat Franco ook in de mix zit,” aldus Albon over de kansen van Bortoleto en Colapinto op een stoeltje in 2025.

Strijd om laatste stoeltjes voor 2025

De strijd om de laatste twee beschikbare Formule 1-stoeltjes voor het seizoen 2025 is in volle gang. Met nog slechts twee plekken vrij op de grid, lijkt het erop dat meerdere jonge talenten strijden om hun F1-droom waar te maken.

Alex Albon heeft in een recent interview zijn licht laten schijnen op deze situatie. Albon ziet met name twee coureurs als serieuze kanshebbers voor de overgebleven plekken: Gabriel Bortoleto en Franco Colapinto.

Bortoleto, de huidige leider in het Formule 2-kampioenschap, wordt al langer genoemd als mogelijke nieuwkomer in de Formule 1. De Braziliaan maakt deel uit van het McLaren-opleidingsprogramma en zou hoog op het lijstje staan van Audi F1-chef Mattia Binotto voor een stoeltje bij Sauber in 2025.

Lees ook:  Albon verwelkomt Sainz bij Williams: 'Geweldig om tegen topcoureurs te rijden'

Colapinto daarentegen heeft zichzelf recentelijk in de kijker gereden met sterke optredens als invaller bij Williams. De Argentijnse coureur maakte de overstap van Formule 2 naar Formule 1 en wist direct indruk te maken.

In slechts drie races scoorde hij al vier punten voor het team, een prestatie die niet onopgemerkt is gebleven in de paddock.

“Van alles wat ik heb gezien, leek het erop dat het ging gebeuren, dat er een goede kans was. Maar ik denk dat jullie meer weten over de gesprekken in de paddock,” zei Albon over de kansen van Bortoleto op een stoeltje.

Prestaties en potentieel van jonge talenten

De prestaties van zowel Bortoleto als Colapinto in de opstapklassen en, in het geval van Colapinto, in de Formule 1 zelf, hebben veel indruk gemaakt op insiders in de sport. Albon is met name onder de indruk van hoe snel de jonge coureurs zich hebben aangepast aan het hoogste niveau.

Bortoleto leidt momenteel het Formule 2-kampioenschap en heeft laten zien over het talent en de consistentie te beschikken die nodig zijn om de stap naar de Formule 1 te maken. Zijn prestaties in de juniorklassen hebben hem op de radar gebracht van meerdere F1-teams.

Colapinto heeft daarentegen al direct kunnen laten zien waartoe hij in staat is in een Formule 1-auto. In zijn debuutrace in Azerbeidzjan wist hij direct punten te scoren met een achtste plaats.

“Ik denk dat hij een geweldige toevoeging zou zijn. Je hebt gezien dat de coureurs die uit de F2 zijn gekomen, Kimi [Antonelli], Ollie [Bearman], Franco, meteen competitief waren. En ik zie niet in waarom een andere toevoeging niet ook snel zou zijn,” aldus Albon over het potentieel van de jonge talenten.

Vergelijking prestaties nieuwkomers

Om een beter beeld te krijgen van hoe Colapinto zich verhoudt tot andere recente nieuwkomers in de Formule 1, is het interessant om zijn prestaties te vergelijken met die van zijn voorganger bij Williams, Logan Sargeant:

Lees ook:  Albon verwelkomt Sainz bij Williams: 'Geweldig om tegen topcoureurs te rijden'
CoureurRacesPuntenBeste finish
Franco Colapinto348e
Logan Sargeant36110e

Deze tabel laat duidelijk zien hoe indrukwekkend de start van Colapinto in de Formule 1 is geweest. In slechts drie races heeft hij al vier keer zoveel punten gescoord als Sargeant in zijn hele F1-carrière tot nu toe.Albon is onder de indruk van Colapinto’s aanpak en prestaties:

  • Zeer snel
  • Ontspannen als coureur
  • Natuurlijke overgang naar F1
  • Direct snel op moeilijke circuits

Blijf op de hoogte

Gerelateerd nieuws

Lawson onder onnodige druk bij Red Bull: ‘geef hem de juiste kans’

Liam Lawson ervaart enorme druk binnen Red Bull Racing, wat zijn prestaties...

De verblijven van coureurs in Austin tijdens GP van Verenigde Staten

Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin genieten Formule...

Max Verstappen’s kartcarrière: Van CRG Puffo tot wereldkampioen

Max Verstappen begon zijn racecarrière op vierjarige leeftijd in een CRG Puffo...

Lawson’s kans bij Red Bull: Kan hij Ricciardo doen vergeten?

Liam Lawson krijgt de kans om zich te bewijzen als waardige vervanger...

Antonelli’s doorbraak: ‘Spa-test overtuigde Mercedes van zitje’

Andrea Kimi Antonelli heeft een grote stap gezet richting zijn Formule 1-droom....

George Russell eerlijk over druk en prestaties in Formule 1

George Russell heeft in een exclusief interview gesproken over de immense druk...

Coureursduo’s voor seizoen 2025: wie heeft de sterkste bezetting?

Red Bull Racing lijkt ook in 2025 over het sterkste coureursduo in...

Horner over Daniel Ricciardo: ‘sprookje bij Red Bull had anders moeten eindigen’

Christian Horner heeft openhartig gesproken over Daniel Ricciardo’s vertrek uit de Formule...