Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
    Home F1 nieuws Marko over bijna-transfer van Lando Norris: ‘Mclaren kwam erachter’
    F1 nieuws

    Marko over bijna-transfer van Lando Norris: ‘Mclaren kwam erachter’

    114
    Helmut Marko
    Foto: F1 Fanatics

    Helmut Markoheeft onlangs onthuld dat het team dicht bij het contracteren van Lando Norris was, nog voordat de Brit zijn Formule 1-debuut maakte.

    McLaren wist echter op het laatste moment de deal te blokkeren. In een interview met de Inside Line F1-podcast vertelde Marko dat Red Bull zelfs al een contract had klaarliggen voor Norris om bij Toro Rosso (Visa Cash App RB Formula One Team) te rijden.

    McLaren ontdekte deze plannen en voorkwam de overstap dankzij een clausule in Norris’ bestaande overeenkomst. Dit werpt een nieuw licht op de pogingen van Red Bull om jong talent aan te trekken en toont aan hoe dicht Norris bij een heel andere carrière had kunnen zijn.

    Marko gaf ook aan dat Red Bull nog steeds interesse heeft in zowel Norris als zijn huidige teamgenoot bij McLaren, Oscar Piastri. Hoewel beide coureurs momenteel lange contracten hebben bij McLaren, blijven ze in beeld bij het Oostenrijkse team.

    Norris heeft zijn waarde alleen maar verhoogd met recente prestaties, waaronder een tweede plaats in China. Piastri heeft indruk gemaakt in zijn debuutseizoen met podiumplaatsen in Japan en Qatar. Dit benadrukt de voortdurende strijd tussen topteams om de beste jonge coureurs vast te leggen.

    “We hadden serieuze gesprekken en een contract klaarliggen voor Lando Norris,” zei Marko. “Voor AlphaTauri of Toro Rosso destijds. Helaas kwam McLaren erachter. Ze hadden twee contracten en er was een clausule die deze samenwerking met Lando Norris stopte.”

    Marko’s onthullingen bieden een interessant kijkje achter de schermen van de Formule 1-transfermarkt. Ze tonen aan hoe teams als Red Bull voortdurend op zoek zijn naar opkomend talent, zelfs als dat betekent dat ze coureurs bij concurrerende teams proberen weg te kapen.

    Red Bull’s jacht op toptalent

    Red Bull Racing staat bekend om zijn scherpe oog voor jong talent in de autosport. Het team heeft een indrukwekkende staat van dienst als het gaat om het ontwikkelen van jonge coureurs tot Formule 1-kampioenen. Sebastian Vettel en Max Verstappen zijn de meest in het oog springende voorbeelden van Red Bull’s succesvolle talentenprogramma.

    Lees ook:  Marko steunt Mick Schumacher voor terugkeer, maar waarschuwt voor cruciale beslissing

    Beide coureurs maakten hun Formule 1-debuut bij het juniorteam van Red Bull (destijds Toro Rosso) voordat ze doorstroomden naar het hoofdteam en uiteindelijk wereldkampioen werden.

    Helmut Marko’s onthullingen over de bijna-transfer van Lando Norris laten zien dat Red Bull constant op zoek is naar de volgende generatie toptalenten. Het feit dat ze zelfs al een contract hadden opgesteld voor Norris, toen hij nog een aanstormend talent in de Formule 2 was, toont aan hoe serieus ze deze zoektocht nemen.

    Marko’s uitspraken suggereren dat Red Bull Norris als een potentiële toekomstige kampioen zag. Het mislopen van zijn handtekening was dan ook een teleurstelling voor het team. Desondanks blijft Red Bull de prestaties van Norris nauwlettend volgen, zoals blijkt uit Marko’s recente opmerkingen over de Britse coureur.

    “Hij is jong en zeker in onze focus,” zei Marko over Norris. “Zijn vader grapt altijd dat Lando zijn eerste grand prix-overwinning pas zal vieren als Max Verstappen met pensioen gaat. Ik vertelde hem dat hij naar ons moest komen, dan zou het zeker sneller gaan.”

    Deze uitspraak van Marko laat zien dat Red Bull nog steeds gelooft in het potentieel van Norris en hem als een waardevolle toevoeging aan hun team zou zien. Het onderstreept ook de dominantie van Verstappen, die momenteel de maatstaf is in de Formule 1.

    McLaren’s talent vasthouden

    Terwijl Red Bull actief jaagt op toptalent, doet McLaren er alles aan om zijn sterren te behouden. Het team uit Woking heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt en ziet in Lando Norris en Oscar Piastri de sleutelfiguren voor toekomstig succes.

    Norris heeft sinds zijn debuut in 2019 indruk gemaakt bij McLaren. Met 15 podiumplaatsen en een zesde plaats in het kampioenschap van 2023 heeft hij zich ontwikkeld tot een van de meest veelbelovende coureurs op de grid. Zijn recente prestaties, zoals een tweede plaats in China, bevestigen zijn groeiende status in de sport.

    Oscar Piastri, Norris’ teamgenoot sinds 2023, heeft zich ook snel aangepast aan de Formule 1. De Australiër won in zijn debuutjaar een sprintrace in Qatar en behaalde podiumplaatsen in Japan en Qatar. Zijn snelle progressie maakt hem ook een interessant doelwit voor andere teams.

    Lees ook:  Norris over Verstappen en Red Bull: 'meest dominante duo ooit in Formule 1'

    McLaren heeft beide coureurs voor de lange termijn vastgelegd. Norris tekende begin 2024 een nieuw meerjarig contract, terwijl Piastri tot minstens 2026 aan het team verbonden is.

    CoureurTeamContract tot
    Lando NorrisMcLaren2026+
    Oscar PiastriMcLaren2026
    Max VerstappenRed Bull2028
    Sergio PerezRed Bull2024

    Toekomstopties voor Red Bull

    Hoewel Red Bull momenteel over een sterk coureursduo beschikt met Max Verstappen en Sergio Perez, blijft het team vooruitkijken. De onzekerheid rond de toekomst van Perez bij het team opent de deur voor speculatie over mogelijke vervangers.

    Marko erkent echter dat beide McLaren-coureurs momenteel niet beschikbaar zijn vanwege hun langlopende contracten. Over Norris en Piastri zei hij: “Norris heeft op zijn minst een contract tot 2026, dus hij is geen optie op korte termijn, net zoals Oscar Piastri. Maar beide coureurs zijn zeker interessant voor ons in de toekomst.”

    Deze uitspraak laat zien dat Red Bull een langetermijnvisie hanteert bij het beoordelen van potentiële coureurs. Het team is bereid om geduldig te zijn en de ontwikkeling van talentvolle rijders te volgen, zelfs als ze momenteel niet beschikbaar zijn.

    De interesse van Red Bull in Norris en Piastri is begrijpelijk gezien hun prestaties. Norris heeft zich gevestigd als een van de toptalenten in de sport, terwijl Piastri een indrukwekkend debuutjaar kende. Hun potentieel om in de toekomst om kampioenschappen te strijden, maakt hen aantrekkelijke opties voor een team dat gewend is aan succes.

    Het is interessant om op te merken dat Red Bull’s zoektocht naar talent niet beperkt blijft tot jonge, onervaren coureurs. In het verleden heeft het team ook geprobeerd gevestigde namen aan te trekken. Marko onthulde bijvoorbeeld dat ze ooit in gesprek waren met Fernando Alonso:

    “Voor we begonnen met winnen, ik weet niet precies welk jaar, ik denk dat het 2008 of zo was, hadden we gesprekken met Fernando Alonso. Maar hij nam ons niet serieus, denk ik, dus dat gebeurde niet.”

    Gerelateerd nieuws

    Red Bull erkent gebruik van “bib trick” tijdens kwalificatie

    Red Bull heeft recent toegegeven dat ze een mechanisme hebben gebruikt dat...

    Geruchten rond Red Bull: Piastri mogelijk nieuwe teamgenoot van Verstappen in 2025

    De geruchtenmolen draait op volle toeren: Red Bull zou een gedurfde zet...

    GP Verenigde Staten 2024: Wie zijn de favorieten voor pole position?

    De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 belooft een spannende strijd...

    Red Bull eist onderzoek naar McLaren na schokkende beschuldigingen kostenplafond

    Red Bull Racing staat momenteel voor een flinke uitdaging, zowel binnen als...

    Red Bull eindelijk eerlijk: ‘Wanneer je iemand als hij verliest, is dat een klap’

    Red Bull heeft eindelijk toegegeven wat velen al vermoedden: de afwezigheid van...

    Otmar Szafnauer over waarom Piastri Alpine verliet voor McLaren

    Oscar Piastri’s overstap van Alpine naar McLaren blijft een van de meest...

    Lawson reageert op Horner’s opmerking over motorstraf voor GP van de VS

    Liam Lawson heeft bevestigd dat hij een motorstraf zal krijgen voor de...

    Horner geeft Checo Perez laatste waarschuwing: ‘prestaties niet acceptabel’

    Christian Horner heeft recentelijk harde kritiek geuit op Checo Perez, de Mexicaanse...