Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Helmut Marko’s harde oordeel over Ricciardo: ‘Killer instinct verloren’
F1 coureurs

Helmut Marko’s harde oordeel over Ricciardo: ‘Killer instinct verloren’

47
Helmut Marko
Foto: F1 Short News

Het is officieel: Daniel Ricciardo zegt vaarwel tegen de Formule 1. Red Bull-adviseur Helmut Marko heeft een duidelijke uitspraak gedaan over de Australiër. Hij denkt dat Ricciardo zijn ‘killer instinct’ heeft verloren, wat bijgedragen heeft aan zijn vertrek uit de koningsklasse van de autosport.

Dit volgt na een teleurstellend seizoen voor Ricciardo bij VCARB, waarin hij moeite had om constant te presteren op het hoogste niveau.

Ricciardo’s carrière in de Formule 1 beslaat 14 jaar, waarin hij 8 overwinningen heeft behaald en bekendstaat om zijn charismatische persoonlijkheid.

Zijn laatste race was de Grand Prix van Singapore, waar hij als 18e eindigde, maar wel de snelste ronde reed. Helaas was dat niet genoeg om zijn zitje te behouden; er zijn geruchten dat Liam Lawson hem zal vervangen voor de rest van het seizoen.

De 35-jarige coureur gaf zelf ook aan dat hij het moeilijk vond:

“Ik kon dit jaar soms grootsheid laten zien, maar het was lastig om dat elke week weer te doen.” Dit sluit aan bij Marko’s opmerking over het verlies van Ricciardo’s scherpe racementaliteit.

De carrière van Ricciardo in cijfers

Daniel Ricciardo’s carrière in de Formule 1 is er een van hoogte- en dieptepunten. Gedurende zijn 14 jaar in de sport heeft hij indrukwekkende statistieken opgebouwd die zijn talent en doorzettingsvermogen onderstrepen. Laten we eens kijken naar zijn prestaties:

  • Grand Prix-overwinningen: 8, vooral tijdens zijn tijd bij Red Bull Racing, waar hij zich ontwikkelde tot een van de meest opwindende coureurs op de grid. Zijn vermogen om onder druk te presteren en gewaagde inhaalacties te maken, maakte hem populair bij fans over de hele wereld.
  • Podiumplaatsen: 32, wat zijn consistentie en vermogen laat zien om regelmatig in de top-3 te finishen, zelfs als een overwinning niet haalbaar was. Deze podiumplaatsen kwamen bij verschillende teams, wat zijn aanpassingsvermogen aan verschillende auto’s en teamdynamieken aantoont.
  • Totaal gescoorde punten: 1329, een indrukwekkend puntentotaal dat zijn langdurige aanwezigheid in de sport benadrukt. Het laat zien dat hij niet alleen af en toe schitterde, maar consistent presteerde op een hoog niveau.
Lees ook:  Marko slaat alarm na 'krankzinnige' nederlaag tegen Norris in Singapore

Deze statistieken schetsen het beeld van een coureur die bij de absolute top van de Formule 1 hoorde. Echter, zoals Marko opmerkte, lijkt Ricciardo in de laatste fase van zijn carrière moeite te hebben gehad om dat niveau vast te houden.

daniel ricciardo
Foto: MK TV

De emotionele afscheid van Ricciardo

Het vertrek van Daniel Ricciardo uit de Formule 1 was een emotioneel moment, zowel voor hem als voor zijn fans en collega’s. Na de Grand Prix van Singapore, zijn laatste race, was Ricciardo zichtbaar geëmotioneerd. Hij bleef lang in zijn auto zitten, een moment dat hij later beschreef als een poging om alles in zich op te nemen.

Hij zei: “Een hoop emoties omdat… kijk, ik ben me ervan bewust dat dit het zou kunnen zijn, en ik ben ook uitgeput na de race, dus er is zoveel… gewoon een vloed van vele emoties, gevoelens en uitputting.”

Deze woorden tonen aan hoe diep Ricciardo’s verbondenheid met de sport is en hoe moeilijk het voor hem is om afscheid te nemen. Het team van Red Bull gaf hem een erehaag buiten hun motorhome, een gebaar dat de waardering voor zijn bijdrage aan het team en de sport benadrukt.

Ricciardo’s prestaties gingen echter verder dan alleen cijfers. Hij stond bekend om zijn:

  • Onafscheidelijke glimlach
  • Constante enthousiasme
  • Geweldige houding
  • Vermogen om een hechte teamspirit te creëren

Ricciardo’s populariteit onder fans en collega’s was duidelijk in de reacties op zijn vertrek. Veel mensen uitten hun teleurstelling dat hij geen mooi afscheid kreeg, wat aangeeft hoe geliefd hij is in de Formule 1-gemeenschap.

De toekomst van Ricciardo

Nu zijn vertrek uit de Formule 1 bevestigd is, blijft de vraag wat de toekomst voor Ricciardo in petto heeft. Als ervaren coureur met een unieke persoonlijkheid liggen er verschillende mogelijkheden voor hem open.

Een van de opties voor ervaren Formule 1-coureurs is een rol als analist of commentator. Ricciardo’s charisma en diepgaande kennis van de sport maken hem een ideale kandidaat voor deze positie.

Lees ook:  Helmut kritisch op Horner: 'moet geen dingen proberen te verdoezelen'

Hij kan complexe racesituaties op een toegankelijke manier uitleggen, en zijn kenmerkende humor zou hem tot een waardevolle toevoeging maken aan elk uitzendteam.

daniel ricciardo
Foto: The Racing Guru

Een andere mogelijkheid is dat hij een rol binnen een Formule 1-team aanneemt, misschien als adviseur of in een ontwikkelingsfunctie. Zijn jarenlange ervaring in verschillende teams zou nuttig kunnen zijn voor het ontwikkelen van jonge talenten of het verfijnen van racestrategieën.

Ricciardo zelf heeft nog geen concrete plannen bekendgemaakt, maar hij lijkt open te staan voor nieuwe avonturen. Op sociale media schreef hij:

“Ik heb mijn hele leven van deze sport gehouden. Aan de teams en individuen die hun steentje hebben bijgedragen, bedankt. Aan de fans die soms nog meer van de sport houden dan ik haha, bedankt. Het zal altijd zijn ups en downs hebben, maar het is leuk geweest en eerlijk gezegd zou ik het niet willen veranderen. Tot het volgende avontuur.”

Statistieken van Ricciardo

StatistiekAantal
Grand Prix-overwinningen8
Podiumplaatsen32
Totaal gescoorde punten1329
Jaren in Formule 114

Buiten de baan was Ricciardo een voorvechter voor mentale gezondheid in de sport. Hij sprak openlijk over de druk die coureurs ervaren en het belang van een goede werk-privébalans, waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan het bespreekbaar maken van deze onderwerpen binnen de Formule 1-gemeenschap.

Ricciardo’s vertrek laat een leegte achter in de Formule 1, niet alleen vanwege zijn racekwaliteiten, maar ook vanwege zijn unieke persoonlijkheid. Christian Horner, teambaas van Red Bull, verwoordde het als volgt:

“Vanaf het moment dat je bij Red Bull aankwam, was het duidelijk dat je zoveel meer was dan alleen een coureur. Je constante enthousiasme, gevoel voor humor en houding zullen een onuitwisbare erfenis achterlaten op het team hier in Milton Keynes en de F1 als geheel.”

Deze woorden onderstrepen de blijvende impact die Ricciardo heeft gehad op de sport, een impact die verder reikt dan alleen zijn prestaties op de baan.

Gerelateerd nieuws

Marko over Mick Schumacher’s laatste kans: ‘Hij verdient een zitje’

Mick Schumacher heeft misschien nog één kans om terug te keren in...

Perez slaat terug: ‘Ik stop wanneer ik dat wil’

Sergio Perez heeft gereageerd op geruchten over zijn toekomst in de sport....

Perez onder druk: ‘kan Ricciardo volgen richting Red Bull-uitgang’

Sergio Perez krijgt het steeds zwaarder bij Red Bull Racing. Dit seizoen...

Sponsors zetten druk op RB om Ricciardo te behouden: ‘Goed voor zaken’

Daniel Ricciardo heeft het niet makkelijk bij team RB . Toch zetten...

Colapinto’s droom in F1: Williams-baas Vowles open voor Audi-overstap

James Vowles heeft recentelijk een update gedeeld over de mogelijke overstap van...

Carrière Bottas op een kruispunt: ‘Ik rijd beter dan bij Mercedes’

Valtteri Bottas bevindt zich momenteel op een belangrijk punt in zijn carrière....

Norris jaagt op Verstappen: ‘Ik ga niet smeken om voorbij te mogen’

Lando Norris heeft tijdens de Grand Prix van Singapore zijn titelkansen flink...

Rosberg verrast door ‘vreemde’ fout Norris: “Dit kan zijn ondergang worden”

Nico Rosberg, de Formule 1-wereldkampioen van 2016, heeft na de Grand Prix...