Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams Red Bull Racing boekt recordomzet ondanks dalende winst
F1 teams

Red Bull Racing boekt recordomzet ondanks dalende winst

103
red bull adrian newey

Red Bull Racing, het Formule 1-team dat de afgelopen jaren de sport domineert, heeft in het fiscale jaar 2022 een recordomzet geboekt van £443,6 miljoen ($554,8 miljoen), een stijging van maar liefst 37% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Ondanks deze indrukwekkende omzetgroei daalde de nettowinst van het team met 46% tot £23,2 miljoen ($29 miljoen). Deze daling wordt voornamelijk toegeschreven aan de toegenomen kosten en investeringen die het team heeft gedaan om zijn concurrentiepositie te behouden.

“We hebben aanzienlijk geïnvesteerd in onze faciliteiten, waaronder een nieuwe windtunnel, om onze technische capaciteiten te verbeteren,” aldus Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing.

Deze uitspraak van Horner onderstreept de strategische keuze van het team om te blijven investeren in technologie en infrastructuur, ondanks de druk op de winstgevendheid.

Financiële prestaties en investeringen

De financiële resultaten van Red Bull Racing over het fiscale jaar 2022 laten een gemengd beeld zien. Aan de ene kant is er sprake van een indrukwekkende omzetgroei, die de sterke positie van het team in de Formule 1 weerspiegelt.

De omzet steeg met 37% tot £443,6 miljoen, wat aangeeft dat het team erin is geslaagd om zijn commerciële activiteiten significant uit te breiden. Deze omzetgroei kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Ten eerste heeft het team geprofiteerd van verhoogde prijzengelden als gevolg van hun successen op de baan.

Christian Horner Jos Verstappen
Foto: F1 NEWS NitroWorld

Red Bull Racing won in 2022 zowel het constructeurskampioenschap als het coureurskampioenschap met Max Verstappen, wat resulteerde in aanzienlijke financiële beloningen.

Daarnaast heeft het team waarschijnlijk kunnen profiteren van verbeterde sponsordeals en merchandising-inkomsten, die vaak toenemen met sportief succes. De groeiende populariteit van de Formule 1, mede dankzij initiatieven zoals de Netflix-serie ‘Drive to Survive’, heeft mogelijk ook bijgedragen aan de verhoogde interesse in het team en daarmee aan de omzetgroei.

“Om competitief te blijven in de Formule 1, moeten we voortdurend investeren in onze infrastructuur en technologie. De nieuwe windtunnel is een voorbeeld van hoe we onze technische capaciteiten versterken voor de toekomst.”

Echter, tegenover deze positieve omzetontwikkeling staat een daling van de nettowinst. De winst daalde met 46% tot £23,2 miljoen, wat aangeeft dat de kosten van het team sneller zijn gestegen dan de inkomsten. Deze kostenstijging kan worden toegeschreven aan verschillende factoren.

Lees ook:  Perez onder druk: 'kan Ricciardo volgen richting Red Bull-uitgang'

Een belangrijke factor is de investering in nieuwe faciliteiten en technologieën. Christian Horner, de teambaas van Red Bull Racing, benadrukte het belang van deze investeringen:

Uitdagingen en mogelijkheden

De financiële resultaten van Red Bull Racing brengen ook enkele uitdagingen aan het licht waarmee het team wordt geconfronteerd. De daling van de nettowinst, ondanks de sterke omzetgroei, wijst op de toenemende kosten van het competitief blijven in de Formule 1.

Een van de grootste uitdagingen voor Red Bull Racing, en voor alle Formule 1-teams, is het navigeren binnen de beperkingen van het budgetplafond. Sinds 2021 is er een limiet gesteld aan hoeveel teams mogen uitgeven aan hun Formule 1-activiteiten. Voor het seizoen 2022 was dit plafond vastgesteld op $140 miljoen.

Deze beperking dwingt teams om strategische keuzes te maken in hun uitgaven. Ze moeten een balans vinden tussen investeringen in technologische ontwikkeling, personeelskosten, en operationele uitgaven.

Voor een team als Red Bull Racing, dat gewend was aan een hoog uitgavenpatroon, betekent dit een aanzienlijke aanpassing in hun bedrijfsvoering.

De investeringen in nieuwe faciliteiten, zoals de windtunnel die Horner noemde, vallen buiten het budgetplafond. Dit verklaart waarom het team bereid is geweest om deze grote uitgaven te doen, ondanks de druk op de winstgevendheid. Deze investeringen worden gezien als cruciaal voor het behouden van het concurrentievoordeel op de lange termijn.

Een andere uitdaging voor Red Bull Racing is het behouden van hun technisch personeel. De Formule 1 is een sector waar toptalent schaars is en teams concurreren om de beste ingenieurs en ontwerpers. Het behouden van sleutelfiguren zoals Adrian Newey, de hoofdontwerper van Red Bull, is van vitaal belang voor het succes van het team.

Hoe staan concurrente ervoor?

Om de prestaties van Red Bull Racing in perspectief te plaatsen, is het nuttig om een vergelijking te maken met andere topteams in de Formule 1. Hoewel niet alle teams hun financiële gegevens even gedetailleerd publiceren, kunnen we enkele interessante vergelijkingen maken.

TeamOmzet 2022Nettowinst 2022
Red Bull Racing£443,6 miljoen£23,2 miljoen
Mercedes F1£470,8 miljoen£68,6 miljoen
Ferrari F1€500,0 miljoenNiet gepubliceerd

Deze tabel laat zien dat Red Bull Racing qua omzet in dezelfde orde van grootte opereert als zijn grootste concurrenten. Mercedes F1, dat jarenlang de sport domineerde voordat Red Bull de leiding overnam, rapporteerde een iets hogere omzet van £470,8 miljoen voor hetzelfde fiscale jaar.

Lees ook:  Verstappen dreigt met verlaten F1 na FIA-controverse: 'Neem hem serieus'

Ferrari rapporteerde een omzet van ongeveer €500 miljoen voor zijn Formule 1-activiteiten.Wat opvalt is het verschil in winstgevendheid.

christian horner
Foto: F1nal Race

Ondanks een vergelijkbare omzet rapporteerde Mercedes een aanzienlijk hogere nettowinst van £68,6 miljoen, bijna drie keer zo hoog als die van Red Bull Racing. Dit suggereert dat Mercedes mogelijk efficiënter is in het beheren van zijn kosten of dat Red Bull Racing inderdaad aanzienlijk meer heeft geïnvesteerd in faciliteiten en ontwikkeling.

Het is belangrijk op te merken dat deze financiële resultaten niet direct correleren met de prestaties op de baan. In 2022 domineerde Red Bull Racing het kampioenschap, terwijl Mercedes worstelde met de prestaties van hun auto.

Sponsoring en partnerschappen

Een belangrijk aspect van de financiële prestaties van Red Bull Racing is de rol van sponsoring en partnerschappen. Het team heeft een aantal belangrijke sponsordeals die bijdragen aan de inkomstenstroom.

  • Oracle: Als titelsponsor levert dit technologiebedrijf niet alleen financiële ondersteuning, maar ook cruciale technologische expertise.
  • Honda: Hoewel niet langer de officiële motorleverancier, blijft Honda betrokken bij het team via een technische samenwerking.
  • TAG Heuer: Deze luxe horlogemaker is al jaren een trouwe partner van het team.
  • Puma: Levert de teamkleding en heeft een belangrijke rol in de merchandising

Deze partnerships gaan verder dan alleen financiële ondersteuning. Ze bieden ook technologische voordelen, marketingkansen en toegang tot expertise die het team helpt om competitief te blijven. De waarde van deze deals is niet altijd direct zichtbaar in de financiële rapporten, maar ze spelen een cruciale rol in het succes van het team.

Het vermogen van Red Bull Racing om topsponsors aan te trekken en te behouden, is een indicatie van de sterke merkwaarde van het team.

Het succes op de baan, gecombineerd met de innovatieve marketingaanpak van Red Bull, maakt het team aantrekkelijk voor partners die op zoek zijn naar wereldwijde zichtbaarheid en associatie met succes en innovatie.

De uitdaging voor het team ligt in het maximaliseren van deze partnerschappen binnen de beperkingen van het budgetplafond. Creatieve oplossingen, zoals het delen van technologie en kennis, kunnen helpen om de waarde van deze partnerships te vergroten zonder direct de uitgavenlimieten te overschrijden.

Gerelateerd nieuws

Hamilton eerlijk over huidige situatie: “Mercedes worstelt met upgrades voor de W15”

Lewis Hamilton heeft openhartig gesproken over de recente prestatieterugval van het Mercedes...

Binotto neemt beslissing: Jonge F1-talent valt af voor Sauber-zitje in 2025

Mattia Binotto heeft een belangrijke beslissing genomen: hij overweegt een jonge Formule...

Red Bull’s dilemma: Focussen op 2024 of doorontwikkelen voor 2025?

De keuze die Red Bull nu maakt kan grote gevolgen hebben voor...

Norris bekritiseert afwezigheid Mercedes-coureurs: ‘iedereen had het zwaar’

De Grand Prix van Singapore 2024 was zonder twijfel een van de...

McLaren-baas waarschuwt voor ‘coalitiekampioenschap’ na Ricciardo’s snelste ronde

McLaren’s teambaas maakte zich zorgen over een mogelijke samenwerking tussen Red Bull...

Renault-gesprekken houden hoop levend voor Alpine’s F1-motorproject

De medewerkers van Alpine in Viry-Châtillon blijven vechten om hun werk aan...

Mercedes onthult speciale livery voor GP Singapore ter ere van Petronas’ 50-jarig jubileum

Mercedes AMG heeft iets bijzonders in petto voor de Singapore Grand Prix:...

Pierre Gasly gediskwalificeerd na technische overtreding in Baku kwalificatie

Pierre Gasly heeft in Baku een flinke tegenslag te verwerken gekregen. Zijn...