Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Horner onthult: ‘Marko wilde Ricciardo al maanden geleden ontslaan’
F1 nieuws

Horner onthult: ‘Marko wilde Ricciardo al maanden geleden ontslaan’

64
Helmut Marko
Foto: Formula News Today

Christian Horner heeft onthuld dat Red Bull-adviseur Helmut Marko Daniel Ricciardo al na de Spaanse Grand Prix in juni wilde ontslaan bij VCARB.

Deze onthulling werpt nieuw licht op de recente beslissing om Ricciardo te vervangen door Liam Lawson voor de laatste zes races van het Formule 1-seizoen 2024. Horner legde uit dat Ricciardo’s gebrek aan consistentie de hoofdreden was voor zijn vertrek, waarbij hij de Grand Prix van Miami als een keerpunt aanwees.

Ondanks Horner’s pogingen om Ricciardo meer tijd te geven, bleek de Australiër niet in staat om de verwachtingen waar te maken die Red Bull had toen ze hem terughaalden als potentiële vervanger voor Sergio Perez.

“Ik denk dat het het gebrek aan consistentie was. Hij begon het seizoen, weet je, ruw. En toen was Miami een weekend van twee helften. De vrijdag en zaterdagochtend waren fantastisch. En het leek op de Daniel van vroeger die zich verdedigde tegen Ferrari’s en, weet je, de auto overtrof. Maar toen waren de zaterdagmiddag en zondag rampzalig,” aldus Horner.

Horner onthulde verder dat Marko Ricciardo al na de race in Barcelona uit de auto wilde hebben. De druk op Ricciardo was al sinds Miami toegenomen, maar Horner slaagde erin Marko te overtuigen om de coureur meer tijd te geven om zichzelf te bewijzen. Zonder Horner’s inspanningen zou Ricciardo waarschijnlijk al na Barcelona uit de auto zijn gehaald.

De ondermaatse prestaties van Ricciardo

Daniel Ricciardo’s terugkeer naar de Formule 1 bij VCARB in 2024 verliep verre van vlekkeloos. Zijn prestaties bleven achter bij de verwachtingen, wat uiteindelijk leidde tot zijn ontslag met nog zes races te gaan in het seizoen. Laten we eens nader kijken naar de factoren die bijdroegen aan Ricciardo’s tegenvallende resultaten en de beslissing om hem te vervangen.

Ricciardo’s seizoen begon moeizaam, waarbij hij worstelde met de prestaties van de VCARB-auto in de openingsraces. Ondanks upgrades die bedoeld waren om de auto te verbeteren, had Ricciardo moeite om zich aan te passen aan het nieuwe pakket.

Dit werd vooral duidelijk tijdens de Grand Prix van Miami, die Christian Horner beschreef als een “weekend van twee helften”. De vrijdag en zaterdagochtend in Miami toonden flitsen van Ricciardo’s oude vorm, waarbij hij zich verdedigde tegen snellere Ferrari’s en de auto tot het uiterste dreef.

Lees ook:  Helmut Marko waarschuwt: Verstappen naar Aston Martin door komst Adrian Newey?

Echter, zijn prestaties zakten aanzienlijk in tijdens de kwalificatie en de hoofdrace. Dit patroon van inconsistentie zou zich voortzetten in de daaropvolgende races.De Spaanse Grand Prix markeerde een dieptepunt voor Ricciardo.

Hij werd uitgeschakeld in Q1 en eindigde als 18e in de kwalificatie. Het was na deze race dat Helmut Marko, Red Bull’s motorsportadviseur, voor het eerst aandrong op Ricciardo’s vervanging. Christian Horner wist Marko echter te overtuigen om Ricciardo meer tijd te geven.

“En, weet je, zelfs rond Barcelona wilde Helmut Marko hem uit de auto. En er was daar al veel druk op hem,” onthulde Horner.

Ondanks de steun van Horner bleef Ricciardo worstelen om consistent te presteren. Zijn beste resultaat van het seizoen kwam tijdens de Canadese Grand Prix, waar hij als vijfde kwalificeerde en als achtste finishte. Deze opleving werd echter gevolgd door teleurstellende resultaten in de daaropvolgende races.

De rol van Ricciardo binnen Red Bull

Daniel Ricciardo’s terugkeer naar de Red Bull-familie was niet zonder reden. Het team zag hem als een potentiële vervanger voor Sergio Perez bij het hoofdteam van Red Bull Racing, mocht Perez niet aan de verwachtingen voldoen.

Deze strategische overweging plaatste Ricciardo onder extra druk om te presteren. Christian Horner benadrukte het belang van Ricciardo’s rol binnen het team:

“Ik heb mijn uiterste best gedaan om hem zoveel mogelijk tijd in de auto te geven om te kunnen presteren. Anders zou hij na Barcelona al uit de auto zijn geweest. En ik denk dat alle coureurs onder druk staan om te presteren. Maar de reden dat Daniel in die auto zat, was om zichzelf terug in een positie te brengen om uiteindelijk daar te zijn om de brokstukken op te rapen als Checo [Pérez] niet zou leveren.”

Deze uitspraak onderstreept de hoge verwachtingen die Red Bull had van Ricciardo. Het team hoopte dat hij zijn vorm zou terugvinden en zich zou positioneren als een waardige vervanger voor Perez, mocht dat nodig zijn.

Lees ook:  Red Bull onderzoekt flexibele voorvleugels: FIA verduidelijking noodzakelijk

Helaas voor Ricciardo slaagde hij er niet in om aan deze verwachtingen te voldoen.De druk op Ricciardo nam toe naarmate het seizoen vorderde.

Zijn prestaties werden constant vergeleken met die van zijn teamgenoot Yuki Tsunoda, die over het algemeen beter presteerde. Tegen de tijd dat de beslissing werd genomen om Ricciardo te vervangen, had hij 10 punten minder gescoord dan Tsunoda.

De beslissing om Ricciardo te vervangen

De uiteindelijke beslissing om Daniel Ricciardo te vervangen door Liam Lawson voor de laatste zes races van het seizoen 2024 was het resultaat van een reeks factoren. Laten we eens kijken naar het besluitvormingsproces en de timing van deze belangrijke verandering binnen het VCARB-team.

Christian Horner gaf aan dat de beslissing om Ricciardo te vervangen werd ingegeven door “een verscheidenheid aan factoren en verplichtingen”.

Hoewel de exacte details niet werden onthuld, is het duidelijk dat de prestaties van Ricciardo een cruciale rol speelden in deze beslissing. Helmut Marko was duidelijk in zijn beoordeling van Ricciardo’s prestaties:

“Ik denk dat het duidelijk gecommuniceerd was dat hij significant beter moest zijn dan Yuki Tsunoda, en dat lukte hem slechts in een paar races, dus het was duidelijk dat dit verhaal van de verloren zoon die terugkeert naar Red Bull Racing helaas niet werkte.”

Deze uitspraak benadrukt de hoge verwachtingen die het team had van Ricciardo en hoe hij er niet in slaagde om deze consequent waar te maken.De timing van de aankondiging, na de Grand Prix van Singapore, leidde tot speculatie en emotionele momenten voor Ricciardo.

Horner onthulde dat Ricciardo op zondag voor de race in Singapore werd geïnformeerd dat het zijn laatste race zou zijn, hoewel de officiële aankondiging pas later volgde.

VergelijkingDaniel RicciardoYuki Tsunoda
PuntenMinder10 meer
ConsistentieWisselvalligStabieler
ToekomstVervangenBehouden

De beslissing om Ricciardo te vervangen door Liam Lawson voor de laatste zes races van het seizoen lijkt een strategische zet te zijn van Red Bull. Het geeft het team de kans om Lawson te evalueren in een race-omgeving en tegelijkertijd te zien hoe hij zich verhoudt tot Tsunoda.

Gerelateerd nieuws

Wolff over Antonelli: “direct naar Mercedes om ‘beïnvloeding’ te voorkomen”

Toto Wolff, teambaas van Mercedes, heeft een opvallende strategie onthuld voor de...

Ecclestone’s doet voorspelling: ‘Magische’ Piastri verslaat Norris in titelstrijd

Bernie Ecclestone, de voormalige baas van de Formule 1, heeft een opvallende...

Mercedes’ 2026 motor: Williams-teambaas vol lof over ‘uitzonderlijke prestatie’

De ontwikkeling van de nieuwe Formule 1-motor voor 2026 door Mercedes wordt...

Alonso waarschuwt Verstappen: ‘Je moet je fatsoenlijk gedragen’

Fernando Alonso heeft zich kritisch uitgelaten over Max Verstappen’s taalgebruik tijdens een...

Marko steunt Mick Schumacher voor terugkeer, maar waarschuwt voor cruciale beslissing

Helmut Marko heeft zijn steun uitgesproken voor een mogelijke terugkeer van Mick...

Wolff over ‘buitengewone gevolgen’ van Hamiltons vertrek naar Ferrari

Toto Wolff,heeft de ‘buitengewone gevolgen’ besproken van Lewis Hamiltons aanstaande overstap naar...

Norris had koploper kunnen zijn: ‘Verstappen hoeft maar één keer uit te vallen’

Lando Norris had de leiding in het Formule 1-kampioenschap kunnen overnemen van...

Sainz over zijn laatste doel bij Ferrari: ‘Dit staat bovenaan mijn lijst’

Carlos Sainz heeft zijn laatste doel als Ferrari-coureur uitgesproken voordat hij in...