Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Vowles eerlijk over vervangen Sargeant met Colapinto: ‘had limiet bereikt’
F1 coureurs

Vowles eerlijk over vervangen Sargeant met Colapinto: ‘had limiet bereikt’

147
Logan Sargeant
Foto: Need 4 Speeding

James Vowles, teambaas van Williams, heeft geen spijt van het niet eerder vervangen van Logan Sargeant, maar geeft toe dat het bijna oneerlijk zou zijn geweest om de Amerikaanse coureur langer in het team te houden.

Vowles’ beslissing om Sargeant halverwege het seizoen 2024 te vervangen door Franco Colapinto kwam na een reeks teleurstellende prestaties, met name tijdens het raceweekend in Zandvoort

Vowles verklaarde dat Sargeant de limiet van zijn kunnen had bereikt en dat verdere deelname aan races oneerlijk zou zijn tegenover de coureur zelf.

Hij benadrukte dat Sargeant altijd 100% inzet toonde, maar dat dit simpelweg niet genoeg was om op het vereiste niveau te presteren. De teambaas wees erop dat Sargeant’s gezichtsuitdrukking bij het uitstappen van de auto duidelijk liet zien dat hij alles had gegeven, maar dat dit niet voldoende was.

“We hadden genoeg ervaring opgedaan om te weten dat hij de limiet had bereikt van wat hij kon bereiken – en het was eigenlijk bijna oneerlijk tegenover hem om door te gaan,” aldus Vowles.

Sargeant’s prestaties en de beslissing van Williams

James Vowles, de teambaas van Williams, heeft uitgebreid gereflecteerd op de prestaties van Logan Sargeant en de uiteindelijke beslissing om hem te vervangen. Vowles benadrukte dat Sargeant aan het einde van het vorige seizoen veelbelovende vooruitgang liet zien, waarbij hij binnen een tiende van teamgenoot Alex Albon kwam.

Deze progressie was een belangrijke reden om Sargeant aan het begin van 2024 een kans te geven. Echter, naarmate het seizoen vorderde, werd het duidelijk dat Sargeant niet de verwachte stappen voorwaarts maakte.

Vowles merkte op dat er tijdens de Grand Prix-weekenden in Silverstone en Boedapest nog tekenen van groei waren, maar dat Sargeant tijdens het weekend in België duidelijk achterbleef qua tempo.

“Het beste wat ik kan zeggen is dat hij weet waar hij moet zijn, en dat is, voor volledige transparantie, dat hij Alex moet evenaren, Alex elke keer moet pushen. En we zijn er nog niet,” verklaarde Vowles.

De teambaas gaf aan dat het moeilijk was om precies aan te wijzen waarom Sargeant worstelde, maar noemde dat de coureur de auto als zeer onvoorspelbaar ervoer van ronde tot ronde. Vowles stelde dat het doel voor Sargeant was om Alex Albon te evenaren en uit te dagen, maar dat dit niveau nog niet bereikt was.

Lees ook:  Nieuwe hoop voor Colapinto: Vowles hint op Audi-zitje voor 2025

De timing van Sargeant’s vervanging

De timing van de beslissing om Sargeant te vervangen heeft veel vragen opgeroepen in de Formule 1-wereld. Vowles erkende dat het veranderen van een coureur midden in het seizoen verre van ideaal is en beschreef het als “verschrikkelijk” en “ongelooflijk moeilijk” voor zowel de coureur als het team.

Vowles legde uit dat het schoonste moment om een dergelijke verandering door te voeren aan het begin van het jaar zou zijn geweest. Echter, gezien de progressie die Sargeant aan het einde van het vorige seizoen liet zien, voelde het niet juist om toen al de banden te verbreken.

“Kijk naar zijn gezicht als hij uit de auto stapt, hij heeft je alles gegeven wat hij mogelijk kan, en het is niet genoeg,” merkte Vowles op.

De teambaas benadrukte dat de beslissing om Sargeant nu te vervangen gebaseerd was op voldoende ervaring en inzicht in zijn capaciteiten. Vowles stelde dat het voortzetten van de samenwerking oneerlijk zou zijn tegenover Sargeant, gezien de duidelijke grenzen van zijn prestaties.

De toekomst van Sargeant en Williams

Hoewel de beslissing om Sargeant te vervangen hard kan overkomen, benadrukte Vowles dat Williams Sargeant zal blijven steunen in zijn verdere racecarrière. De teambaas erkende dat Sargeant de beslissing op dit moment waarschijnlijk niet als eerlijk zal ervaren, maar hoopt dat hij er in de toekomst op een andere manier naar zal kijken.

Vowles wees erop dat de relatie tussen Sargeant en het team alleen maar moeilijker zou worden in de laatste negen races van het seizoen, wetende dat zijn toekomst niet meer in de Formule 1 ligt.

Lees ook:  Colapinto's droom in F1: Williams-baas Vowles open voor Audi-overstap

Een ‘schone breuk’ op dit moment werd daarom als de juiste beslissing gezien voor alle betrokken partijen. De focus van Williams ligt nu op de toekomst, met plannen om te investeren in nieuwe generaties coureurs en jeugd.

AspectSargeantToekomstvisie Williams
PrestatiesBereikte limietInvesteren in nieuwe talenten
Relatie met teamVerslechterdFocus op langetermijnontwikkeling
ToekomstNiet in F1Uitbreiding academie

Vowles kondigde aan dat er in de komende zes weken aankondigingen zullen volgen over hoe Williams haar academie zal uitbreiden en de hoeveelheid financiering die hierin wordt gestoken.

De keuze voor Franco Colapinto

Bij het kiezen van een vervanger voor Sargeant had Williams verschillende opties. Vowles onthulde dat er drie coureurs in overweging werden genomen: Liam Lawson, Mick Schumacher en Franco Colapinto

.Lawson viel af vanwege contractuele verplichtingen met Red Bull, die niet werkbaar waren voor Williams. De keuze tussen Schumacher en Colapinto was volgens Vowles een moeilijke.

“Williams heeft altijd geïnvesteerd in nieuwe generaties coureurs en jeugd, en waar ik het steeds over heb gehad, is de toekomst van Williams, en de toekomst van Williams ligt niet in het investeren in het verleden, maar in talent dat ons als individuen vooruit helpt,” legde Vowles uit.

Vowles prees Schumacher’s vooruitgang sinds zijn tijd bij Haas en erkende zijn competentie als coureur. Echter, de focus van Williams op de toekomst en het investeren in nieuwe generaties gaf uiteindelijk de doorslag voor Colapinto.

Gerelateerd nieuws

Williams-baas voorspelt stoutmoedig: ‘Sainz verkiest ons boven Ferrari’

James Vowles heeft echter een gewaagde voorspelling gedaan over de toekomst van...

Daniel Ricciardo’s meest iconische momenten: van shoey tot Monza-zege

Daniel Ricciardo heeft tijdens zijn Formule 1-carrière talloze onvergetelijke momenten beleefd. De...

Hamilton’s overstap naar Ferrari: ‘Kan nog steeds kampioenschappen winnen’

De zevenvoudig wereldkampioen verlaat Mercedes na een zeer succesvolle periode om zich...

Schumacher’s inner circle: Slechts één coureur heeft toegang tot hem

Michael Schumacher leeft sinds zijn tragische ski-ongeval in 2013 in afzondering. Zijn...

Sainz openhartig over Ferrari-exit: ‘Geen wrok jegens Hamilton’

Carlos Sainz heeft zijn ware gevoelens gedeeld over zijn aanstaande vertrek bij...

Hamilton’s overstap naar Ferrari: ‘ongebruikelijk’ en ‘grootste uitdaging’

Lewis Hamilton’s aanstaande overstap naar Ferrari in 2025 wordt door F1-legende Jackie...

Startproblemen Lando Norris: McLaren ontkent trend en zoekt naar oplossingen

McLaren heeft recentelijk gereageerd op de aanhoudende startproblemen van Lando Norris in...

Sainz onzeker over toekomst: ‘Ferrari-vertrek kan carrière maken of breken’

Carlos Sainz staat op een kruispunt in zijn Formule 1-carrière. Nu bekend...