Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Lewis Hamilton mogelijk zijn titel van 2008 kwijt
F1 coureurs

Lewis Hamilton mogelijk zijn titel van 2008 kwijt

131
Jean Todt
Foto: Dj masch hr

De kans dat Lewis Hamilton zijn Formule 1-wereldkampioenschap van 2008 verliest aan Felipe Massa lijkt toe te nemen. Dit volgt na uitspraken van voormalig FIA-president Jean Todt, die beweert dat de Grand Prix van Singapore in dat jaar “gemanipuleerd” was en daarom “geannuleerd” zou moeten worden. Massa heeft juridische stappen ondernomen tegen Formule 1 en de FIA, nadat aan het licht kwam dat voormalig F1-CEO Bernie Ecclestone en voormalig FIA-president Max Mosley op de hoogte waren van het ‘Crashgate’-schandaal, maar zweegen om de sport te beschermen.

De juridische strijd van Massa

Massa wil dat de Grand Prix van Singapore 2008 wordt geannuleerd, wat hem tot wereldkampioen van dat seizoen zou kronen. Een ‘Letter Before Claim’ werd in augustus naar F1 en de FIA gestuurd, waarbij de bestuursorganen tot half november de tijd kregen om een intern onderzoek naar de kwestie uit te voeren. Nu die deadline is verstreken, wordt later deze maand verwacht dat bekend wordt gemaakt of de zaak voor de rechter komt. Massa’s advocaat, Bernardo Viana, benadrukt dat de juridische stappen niet om financieel gewin gaan, maar puur om de trofee naar huis te brengen.

De impact van ‘Crashgate’

Het ‘Crashgate’-schandaal, waarbij Renault’s illegale acties pas in 2009 aan het licht kwamen, heeft een grote impact gehad op de Formule 1. Massa, die destijds voor Ferrari reed, werd verteld dat het te laat was om de resultaten te wijzigen. Hij accepteerde dit aanvankelijk, maar begon eerder dit jaar juridische stappen nadat Ecclestone onthulde dat hij en Mosley destijds al wisten wat Renault had gedaan. Sommigen beschuldigen Massa ervan deze acties van 15 jaar geleden alleen aan te kaarten voor financieel gewin, een beschuldiging die door zijn advocaat wordt ontkend.

De visie van Jean Todt

Ondanks dat Jean Todt pas in 2009 FIA-president werd, gelooft hij dat er meer gedaan had moeten worden toen ‘Crashgate’ aan het licht kwam. Hij geeft toe dat de race ongetwijfeld “gemanipuleerd” was en dat de resultaten “geannuleerd” zouden moeten worden, wat suggereert dat Massa’s juridische actie gerechtvaardigd is. Todt heeft in een interview met de Italiaanse krant La Stampa aangegeven dat het psychologisch erg zwaar was voor Massa en dat er misschien strenger opgetreden had moeten worden toen het verhaal bekend werd.

Gerelateerd nieuws

Waar is Max Verstappen geboren?

Max Verstappen is geboren op 30 september 1997 in Hasselt, België.  Hij groeide...

Alpine’s dilemma: wie vervangt Ocon tijdens de Grand Prix van Canada?

Alpine’s controversiële coureursduo, Esteban Ocon en Pierre Gasly, botste tijdens de Grand...

Wie van de F1 woont in Monaco?

Max Verstappen, Lewis Hamilton en Charles Leclerc zijn enkele van de Formule...

Lengte, leeftijd en gewicht van alle Formule 1-coureurs

Formule 1 staat bekend om zijn snelheid, technologische innovatie en de uitzonderlijke...

Mick Schumacher overweegt F1-terugkeer te midden van onrust bij Alpine

Mick Schumacher heeft aangegeven dat een terugkeer naar de Formule 1 zijn...

Waar verblijven de F1 coureurs in Nederland?

Formule 1-coureurs verblijven tijdens de Nederlandse Grand Prix in luxe hotels en...

Heeft Max Verstappen 2 paspoorten?

Max Verstappen had bij zijn geboorte zowel de Nederlandse als de Belgische...

Wat voor auto rijd Max Verstappen prive?

Max Verstappen heeft een indrukwekkende privéauto collectie die zijn passie voor snelheid,...