Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Daniel Ricciardo’s meest iconische momenten: van shoey tot Monza-zege
F1 coureurs

Daniel Ricciardo’s meest iconische momenten: van shoey tot Monza-zege

66
daniel ricciardo
Foto: The Inside Line

Daniel Ricciardo heeft tijdens zijn Formule 1-carrière talloze onvergetelijke momenten beleefd. De Australische coureur staat bekend om zijn aanstekelijke glimlach, unieke podiumvieringen en indrukwekkende prestaties op de baan. Zijn eerste overwinning voor Red Bull in Canada 2014 was een keerpunt, waarin hij in de slotfase Nico Rosberg passeerde voor de zege.

De introductie van de ‘shoey’ – het drinken van champagne uit zijn racelaars – na zijn podiumplaats in Hockenheim 2016 werd al snel een handelsmerk. Ricciardo’s overwinning in Monaco 2018, ondanks motorproblemen, toonde zijn uitzonderlijke rijvaardigheid.

Ook zijn onverwachte zege voor McLaren in Monza 2021 markeerde een hoogtepunt in een uitdagende periode. Deze momenten hebben Ricciardo’s reputatie als een van de meest geliefde en getalenteerde coureurs in de Formule 1 gevestigd.

Doorbraak bij Red Bull en zijn eerste overwinning

Ricciardo’s carrière in de Formule 1 nam echt een vlucht toen hij in 2014 de overstap maakte naar het topteam Red Bull Racing. Hij kreeg de kans om het op te nemen tegen viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel als teamgenoot. Ondanks de hoge verwachtingen en druk wist Ricciardo zich direct te onderscheiden.

In zijn debuutseizoen voor Red Bull liet hij zien dat hij het in zich had om op het hoogste niveau te presteren. Regelmatig overtroefde hij zijn meer ervaren teamgenoot Vettel, en bewees dat hij klaar was voor de strijd aan de top van de Formule 1. Zijn doorbraakmoment kwam tijdens de Grand Prix van Canada in 2014.

Op het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal reed Ricciardo een tactisch sterke race. In de slotfase profiteerde hij van problemen bij de Mercedes-coureurs. Met nog maar twee ronden te gaan, passeerde hij Nico Rosberg en nam de leiding over.

Ricciardo hield zijn zenuwen onder controle en kwam als eerste over de finish, wat resulteerde in zijn allereerste Formule 1-overwinning.

Deze zege was niet alleen een persoonlijk hoogtepunt voor Ricciardo, maar ook een belangrijk moment voor Red Bull Racing. Het team had moeite gehad met de overstap naar de nieuwe turbo-hybride motoren, maar Ricciardo’s overwinning bewees dat ze nog steeds in staat waren om races te winnen.

Het was de eerste van in totaal drie overwinningen die Ricciardo dat seizoen zou behalen, waarmee hij zich vestigde als een van de toonaangevende coureurs in de sport.

De geboorte van de ‘shoey’

Een van de meest iconische momenten in Ricciardo’s Formule 1-carrière is de introductie van de ‘shoey’. Dit is een unieke podiumviering waarbij champagne uit een raceschoen wordt gedronken. De ‘shoey’ maakte zijn debuut tijdens de Duitse Grand Prix van 2016 op de Hockenheimring.

Na een knappe tweede plaats besloot Ricciardo zijn vreugde op een bijzondere manier te uiten. Tot verbazing van velen trok hij zijn raceschoen uit, vulde deze met champagne en dronk er vervolgens uit.

Lees ook:  Het einde van Ricciardo in zicht: 'ik weet dat er een deadline is'

Deze opmerkelijke actie kwam niet zomaar uit de lucht vallen. De ‘shoey’ is een typisch Australische traditie die zijn oorsprong vindt in de surfcultuur. Ricciardo, trots op zijn roots, besloot deze traditie naar de Formule 1 te brengen.

Wat begon als een spontane uiting van blijdschap, groeide al snel uit tot een vast onderdeel van Ricciardo’s podiumritueel. Hij betrok ook andere coureurs, teambazen en zelfs beroemdheden bij zijn ‘shoey’-feestje. Mark Webber, Sir Patrick Stewart en Gerard Butler hebben allemaal deelgenomen aan deze bijzondere manier van champagne drinken.

De ‘shoey’ is niet alleen een kenmerk van Ricciardo’s persoonlijkheid, maar ook een geliefd moment voor fans. Het symboliseert de unieke combinatie van prestatie en plezier die Ricciardo in de Formule 1 brengt, en heeft bijgedragen aan zijn status als een van de meest charismatische coureurs in de sport.

Winst in Monaco en revalidatie bij McLaren

Ricciardo’s overwinning in de Grand Prix van Monaco in 2018 wordt vaak gezien als een van de meest indrukwekkende prestaties in zijn carrière. Het stratencircuit van Monte Carlo, bekend om zijn uitdagende karakter, was het decor voor een race waarin Ricciardo zijn uitzonderlijke rijvaardigheid en mentale weerbaarheid toonde.

Hij domineerde het hele weekend, zette de snelste tijden neer in alle trainingssessies, veroverde de pole position en leidde de race vanaf de start.

Echter, vroeg in de race kreeg hij te maken met een ernstig technisch probleem. Zijn Red Bull verloor ongeveer 25% van zijn motorvermogen, wat normaal gesproken het einde van zijn kansen op de overwinning zou betekenen. Ondanks deze tegenslag hield Ricciardo de leiding vast.

Hij verdedigde 50 ronden lang zijn beschadigde auto tegen de aanvallen van Sebastian Vettel in de Ferrari. Met een meesterlijke vertoning van controle en precisie hield Ricciardo stand en kwam hij als winnaar over de finish. Deze overwinning werd door velen beschouwd als een van de beste prestaties in de moderne Formule 1.

Christian Horner, de teambaas van Red Bull, zei hierover: “Dit was waarschijnlijk de beste race van zijn carrière. Het deed me denken aan Michael Schumacher in Barcelona in 1994.”

Na zijn vertrek bij Red Bull eind 2018 kende Ricciardo enkele moeilijke seizoenen. Zijn overstap naar Renault en later McLaren leverde niet de gewenste resultaten op. Toch wist hij in 2021, tijdens zijn periode bij McLaren, opnieuw te verrassen met een onverwachte overwinning.

Tijdens de Italiaanse Grand Prix op Monza in 2021 greep Ricciardo zijn kans. Hij startte vanaf de tweede plaats, nam bij de start de leiding over van Max Verstappen en controleerde de race van begin tot eind. Deze overwinning, zijn eerste sinds Monaco 2018, was een welkome boost voor zowel Ricciardo als het McLaren-team.

Lees ook:  Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Ricciardo’s impact buiten de baan

Ricciardo’s invloed in de Formule 1 reikt verder dan alleen zijn prestaties op het circuit. Zijn charismatische persoonlijkheid en unieke stijl hebben hem tot een van de meest geliefde figuren in de sport gemaakt, zowel bij fans als binnen de paddock.

Een van de manieren waarop Ricciardo zijn stempel heeft gedrukt op de Formule 1 is via de Netflix-serie Drive to Survive. In het eerste seizoen, dat het Formule 1-seizoen 2018 volgde, speelde hij een prominente rol. De serie gaf kijkers een unieke blik achter de schermen van zijn beslissing om Red Bull te verlaten en de overstap naar Renault te maken.

Ricciardo’s natuurlijke charisma en openhartigheid maakten hem tot een van de sterren van de show. Zijn vermogen om zowel de hoogtes als de laagtes van het leven als coureur te delen, resoneerde sterk bij het publiek en droeg bij aan de groeiende populariteit van de sport.

Naast zijn bijdrage aan Drive to Survive staat Ricciardo bekend om zijn unieke gevoel voor humor en zijn vermogen om zelfs in gespannen situaties voor ontspanning te zorgen. Zijn deelname aan verschillende Formule 1-gerelateerde activiteiten, zoals de jaarlijkse Secret Santa onder de coureurs, heeft memorabele momenten opgeleverd.

Een bijzonder voorbeeld hiervan was de Secret Santa-uitwisseling in 2021, waarbij Fernando Alonso Ricciardo’s naam trok. Alonso koos ervoor om Ricciardo, bekend om zijn liefde voor tatoeages, een set tijdelijke tatoeages te geven met Alonso’s eigen gezicht erop.

Ricciardo, altijd in voor een grap, verscheen in de paddock met een van deze tatoeages op zijn arm, tot grote hilariteit van fans en collega-coureurs.

JaarEvenementBeschrijving
2018Drive to Survive S1Prominente rol in Netflix-serie
2021Secret SantaOntvangt Alonso-gezicht tatoeages

Ricciardo’s impact op de sport gaat verder dan alleen entertainment. Zijn positieve instelling en sportiviteit hebben hem tot een rolmodel gemaakt voor jonge coureurs en fans. Zijn vermogen om tegenslagen met een glimlach te accepteren en altijd het beste van elke situatie te maken, wordt alom gewaardeerd.

Bekende uitspraken van Ricciardo tijdens races

  • “Pizza pizza pizza” (na zijn beste resultaat van 2019 in Monza)
  • “Holy mac ‘n’ cheese balls” (na zijn tweede podium voor Renault in 2020)
  • “I never left, just moved aside for a while” (na zijn overwinning voor McLaren in Monza 2021)

Ricciardo’s bijdrage aan de sport gaat dus veel verder dan alleen zijn prestaties op de baan. Zijn persoonlijkheid, humor en positieve instelling hebben een blijvende indruk achtergelaten op de Formule 1 en hebben geholpen de sport toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor een breder publiek.

Gerelateerd nieuws

Williams-baas voorspelt stoutmoedig: ‘Sainz verkiest ons boven Ferrari’

James Vowles heeft echter een gewaagde voorspelling gedaan over de toekomst van...

Hamilton’s overstap naar Ferrari: ‘Kan nog steeds kampioenschappen winnen’

De zevenvoudig wereldkampioen verlaat Mercedes na een zeer succesvolle periode om zich...

Schumacher’s inner circle: Slechts één coureur heeft toegang tot hem

Michael Schumacher leeft sinds zijn tragische ski-ongeval in 2013 in afzondering. Zijn...

Sainz openhartig over Ferrari-exit: ‘Geen wrok jegens Hamilton’

Carlos Sainz heeft zijn ware gevoelens gedeeld over zijn aanstaande vertrek bij...

Hamilton’s overstap naar Ferrari: ‘ongebruikelijk’ en ‘grootste uitdaging’

Lewis Hamilton’s aanstaande overstap naar Ferrari in 2025 wordt door F1-legende Jackie...

Startproblemen Lando Norris: McLaren ontkent trend en zoekt naar oplossingen

McLaren heeft recentelijk gereageerd op de aanhoudende startproblemen van Lando Norris in...

Sainz onzeker over toekomst: ‘Ferrari-vertrek kan carrière maken of breken’

Carlos Sainz staat op een kruispunt in zijn Formule 1-carrière. Nu bekend...

Vowles eerlijk over vervangen Sargeant met Colapinto: ‘had limiet bereikt’

James Vowles, teambaas van Williams, heeft geen spijt van het niet eerder...