Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Horner houdt deur op een kier voor Ricciardo: ‘Daniel deel van Red Bull-familie’
F1 nieuws

Horner houdt deur op een kier voor Ricciardo: ‘Daniel deel van Red Bull-familie’

82
Daniel Ricciardo
Foto: WimboFormula!

Christian Horner sluit een terugkeer van Daniel Ricciardo in de Formule 1 niet helemaal uit. Ondanks Ricciardo’s vertrek bij het RB-team (voorheen AlphaTauri) na een teleurstellend seizoen in 2024, ziet Horner nog steeds potentie in de 35-jarige Australiër.

In 2024 scoorde Ricciardo slechts vijf keer punten, met als beste resultaat een vierde plaats in de sprintrace in Miami. Hij bleef met 10 punten echter achter op zijn teamgenoot Yuki Tsunoda. Horner benadrukt dat Ricciardo altijd deel zal blijven uitmaken van de Red Bull-familie en houdt de deur open voor een toekomstige rol binnen het team, of dat nu als coureur is of in een andere functie.

“Je zult altijd een speciaal onderdeel van de Red Bull-familie blijven,” zei Horner in zijn afscheidsboodschap aan Ricciardo. “Bedankt voor de overwinningen, de glimlachen, de liedjes (en ik wou dat ik kon zeggen de ‘shoeys’).”

Horner prijst Ricciardo’s bijdrage aan het team en wijst op zijn indrukwekkende statistieken: 8 overwinningen, 32 podiumplaatsen en 1329 punten.

Hoewel Ricciardo’s recente prestaties niet overtuigend genoeg waren voor een terugkeer naar het hoofdteam van Red Bull, sluit Horner niet uit dat de Australiër in de toekomst nog een rol kan spelen binnen de organisatie.

Ricciardo’s prestaties en Red Bull’s beslissing

Daniel Ricciardo’s terugkeer naar de Formule 1 in 2024 verliep niet zoals hij had gehoopt. Na een jaar als reservecoureur bij Red Bull kreeg hij de kans om Nyck de Vries te vervangen bij RB, beginnend vanaf de Hongaarse Grand Prix.

Helaas waren Ricciardo’s prestaties wisselvallig en niet overtuigend genoeg om een terugkeer naar het topteam van Red Bull te rechtvaardigen.

CoureurGrand Prix-overwinningenPodiumplaatsenTotaal punten
Daniel Ricciardo8321329

Christian Horner legt uit dat Ricciardo’s inconsistente vorm een belangrijke factor was in de beslissing om hem te vervangen door Liam Lawson voor de resterende zes races van het seizoen. Hij gebruikt de Grand Prix van Miami als voorbeeld, waar Ricciardo’s prestaties sterk varieerden gedurende het raceweekend.

“Het probleem was dat ze op verschillende momenten problemen hadden met hun vorm. Checo begon het seizoen erg goed, maar Daniel worstelde. Toen Checo zijn vorm verloor, vond Daniel een beetje zijn ritme, maar het was nooit overtuigend genoeg om te zeggen: ‘OK, we zouden de twee coureurs moeten wisselen’,” aldus Horner.

Horner onthult dat Red Bull-adviseur Dr. Helmut Marko al rond de Spaanse Grand Prix aandrong op het vervangen van Ricciardo. Horner zelf probeerde Ricciardo meer tijd te geven om zich aan te passen en consistent punten te scoren.

Lees ook:  Tsunoda's Red Bull-promotie: Waarom de Japanner steeds wordt overgeslagen

De toekomst van Red Bull’s coureursbezetting

De beslissing van Red Bull om Ricciardo te vervangen door Lawson is niet alleen gericht op de prestaties van RB, maar heeft ook implicaties voor het hoofdteam. Horner benadrukt dat ze altijd naar de toekomst moeten kijken als het gaat om hun coureursbezetting.

“Dit gaat verder dan VCARB, het omvat Red Bull Racing,” legt Horner uit. “We hebben natuurlijk een contract met Sergio voor volgend jaar, maar je moet altijd een oog hebben voor wat er daarna komt. Is dat Liam? Of moeten we buiten onze pool kijken? Of zal een van de andere junioren op termijn doorstromen, of het nu Isack Hadjar of Arvid Lindblad is?”

Horner hoopt dat Sergio Pérez zijn vorm van het begin van het seizoen terugvindt, maar hij merkt op dat twee weken in de Formule 1 al een lange tijd kunnen zijn, wat suggereert dat de situatie snel kan veranderen.

CoureurPunten 2024Beste resultaat
Yuki Tsunoda227e (GP Miami)
Daniel Ricciardo124e (sprintrace Miami)
Liam LawsonNog niet bekendNog niet bekend

Ricciardo’s ontwikkeling en Red Bull’s overwegingen

Christian Horner gaat dieper in op Ricciardo’s ontwikkeling sinds zijn terugkeer naar de Red Bull-familie. Hij merkt op dat Ricciardo “slechte gewoontes” had opgedaan tijdens zijn tijd bij McLaren, wat zijn prestaties negatief beïnvloedde.

“Hij had echt slechte gewoontes opgepikt toen hij terugkwam van McLaren. Maar beetje bij beetje, door samen te werken met zijn oude engineeringteam, begon hij zijn vorm weer te vinden,” vertelt Horner.

Horner benadrukt dat Ricciardo’s indrukwekkende prestatie tijdens een Pirelli-bandentest op Silverstone in 2023 een belangrijke rol speelde in de beslissing om hem een zitje bij RB aan te bieden. Deze test diende ook als back-up plan voor het geval Sergio Pérez niet aan de verwachtingen zou voldoen.

Lees ook:  Verstappen dreigt met verlaten F1 na FIA-controverse: 'Neem hem serieus'

De Red Bull-teambaas verdedigt de beslissing om Ricciardo minder tijd te geven in vergelijking met Pérez.

“Ricciardo moest zijn plek in het team opnieuw verdienen,” legt hij uit. “Ik heb hem voldoende tijd gegeven om zich aan te passen aan de auto en regelmatig punten te scoren.”

De rol van jonge talenten in Red Bull’s toekomstplannen

Het recente succes van jonge talenten zoals Franco Colapinto en Oliver Bearman heeft de visie van Red Bull op hun coureursstrategie beïnvloed. Horner suggereert dat jongere coureurs mogelijk voordelen bieden ten opzichte van oudere coureurs die proberen hun vroegere vorm terug te vinden.

Horner sluit echter niet volledig de deur voor Ricciardo: “Ik hoop dat hij in de sport blijft,” zegt Horner over Ricciardo. “We hebben heel duidelijk gemaakt dat we willen dat hij in een ambassadeursrol bij het team blijft.”

Deze overweging speelt een rol in Red Bull’s beslissing om Liam Lawson de kans te geven in de laatste zes races van het seizoen. Door Lawson naast Yuki Tsunoda te plaatsen, kan Red Bull beter beoordelen of hij een potentiële kandidaat is om in de toekomst naast Max Verstappen te rijden in het hoofdteam.

Gerelateerd nieuws

Wolff over Antonelli: “direct naar Mercedes om ‘beïnvloeding’ te voorkomen”

Toto Wolff, teambaas van Mercedes, heeft een opvallende strategie onthuld voor de...

Ecclestone’s doet voorspelling: ‘Magische’ Piastri verslaat Norris in titelstrijd

Bernie Ecclestone, de voormalige baas van de Formule 1, heeft een opvallende...

Mercedes’ 2026 motor: Williams-teambaas vol lof over ‘uitzonderlijke prestatie’

De ontwikkeling van de nieuwe Formule 1-motor voor 2026 door Mercedes wordt...

Alonso waarschuwt Verstappen: ‘Je moet je fatsoenlijk gedragen’

Fernando Alonso heeft zich kritisch uitgelaten over Max Verstappen’s taalgebruik tijdens een...

Marko steunt Mick Schumacher voor terugkeer, maar waarschuwt voor cruciale beslissing

Helmut Marko heeft zijn steun uitgesproken voor een mogelijke terugkeer van Mick...

Wolff over ‘buitengewone gevolgen’ van Hamiltons vertrek naar Ferrari

Toto Wolff,heeft de ‘buitengewone gevolgen’ besproken van Lewis Hamiltons aanstaande overstap naar...

Norris had koploper kunnen zijn: ‘Verstappen hoeft maar één keer uit te vallen’

Lando Norris had de leiding in het Formule 1-kampioenschap kunnen overnemen van...

Sainz over zijn laatste doel bij Ferrari: ‘Dit staat bovenaan mijn lijst’

Carlos Sainz heeft zijn laatste doel als Ferrari-coureur uitgesproken voordat hij in...