Mercedes en de terugkeer naar China
Mercedes staat mogelijk voor een uitdagend weekend nu de Formule 1 na vijf jaar weer terugkeert naar China. Bernie Collins, een voormalig strategisch analist van Aston Martin, benadrukt dat Mercedes te maken heeft gehad met significante correlatieproblemen tussen hun simulaties en de werkelijke prestaties op de baan. De Formule 1 begeeft zich enigszins op onbekend terrein met de terugkeer naar het Shanghai International Circuit, dat voor het laatst in 2019 werd bezocht, vóór de wereldwijde pandemie. Dit circuit is vooral bekend om zijn unieke layout en zal waarschijnlijk erg ‘groen’ zijn, wat duidt op weinig rubber op het asfalt, wat de gripniveaus kan beïnvloeden.
De technische strubbelingen van Mercedes
De nieuwe generatie F1-auto’s heeft nog geen enkele ronde voltooid op dit circuit. Bovendien is dit weekend ook het toneel van een Sprint kwalificatie, waar de teams slechts één uur hebben om te oefenen voordat de kwalificatie begint. Dit vereist dat de teams sterk afhankelijk zijn van hun simulatietools terug in de fabriek. Voor Mercedes is gebleken dat deze tools niet altijd betrouwbare informatie leveren, wat Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, beschrijft als een ‘fundamenteel’ correlatieprobleem. Dit probleem kan Mercedes mogelijk parten spelen tijdens het raceweekend.
De aanpak en potentieel van Ferrari in China
Niet alles is somber voor het raceweekend in Shanghai. Volgens Collins zou het circuit goed moeten liggen voor Ferrari, gezien de configuratie van het circuit die de sterke punten van de SF-24 benut. Het Shanghai International Circuit kenmerkt zich door twee lange rechte stukken en veel langzame bochten, wat een voordeel kan zijn voor teams die goed presteren op circuits waar veel geremd en versneld moet worden. Ferrari zou hierdoor mogelijk het gat naar Red Bull kunnen verkleinen en zelfs een kleine voorsprong op McLaren kunnen nemen, hoewel het nog steeds een uitdaging zal zijn om daadwerkelijk als winnaar uit de bus te komen.