Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 kalender De ongekende dominantie van Max Verstappen over Sergio Perez
F1 kalender

De ongekende dominantie van Max Verstappen over Sergio Perez

44
sergio perez max verstappen
Foto: Verstoppen

Max Verstappen en Sergio Perez hebben misschien wel de nummers 1 en 2 behaald in het kampioenschap voor coureurs van 2023, maar hun seizoenen waren zeer verschillend. Verstappen, die al twee wereldtitels op zijn naam had staan, voegde daar in 2023 een derde opeenvolgende trofee aan toe. Hij domineerde het hele seizoen en won 19 van de 22 races. Met slechts één verloren race, de Grand Prix van Singapore, kwamen twee van Verstappens nederlagen vroeg in het seizoen en waren ze te wijten aan Perez – in Saoedi-Arabië en Baku. Een ongelooflijke statistiek laat echter zien hoe volledig de Nederlandse coureur zijn teamgenoot overtrof gedurende de rest van het jaar.

Max Verstappens verbijsterende statistiek over Sergio Perez

Perez’s seizoen begon te wankelen vanaf de Grand Prix van Monaco, inclusief een reeks van vijf Grands Prix waarin hij niet in Q3 kwam. De Mexicaanse coureur slaagde er uiteindelijk in om zich naar de tweede plaats in het kampioenschap te vechten. Met twee overwinningen en een tweede plaats uit de eerste vijf races was het een goede start voor Perez, maar vanaf daar behaalde hij slechts vijf andere podiumplaatsen – een prestatie die Lewis Hamilton van Mercedes gevaarlijk dichtbij bracht om de tweede plaats van hem af te pakken. De Canadese statistiekenkenner Daniel Valente wees op een ongelooflijke statistiek die laat zien hoe verschillend de seizoenen van de twee Red Bull-coureurs waren – veroorzaakt door de kwalificatiemoeilijkheden van Perez. “Max Verstappen reed meer ronden aan de leiding dan Sergio Perez in de top 10 reed in 2023,” postte Valente op X (voorheen Twitter). “Verstappen leidde 1003 ronden, met Perez die 974 ronden in de top 10 reed.”

De afstemming van de Red Bull RB19 en de uitdagingen voor Perez

Verstappen ontkende, net als Christian Horner en Perez zelf, dat de Red Bull RB19 rond zijn rijstijl en vereisten was afgestemd. “Ik stem de auto af zoals ik het wil,” zei Verstappen. “En de andere coureur stemt het af om hem te passen. De ingenieurs ontwikkelen de auto om hem sneller te maken. En niet hoe ik het graag zou willen hebben. Het is hetzelfde met de rijstijl. Wat is je rijstijl? Ik weet het niet. Ik pas me aan aan de behoeften van de auto om het de snelste te maken. Dat is de sleutel tot een echt goede Formule 1-coureur. Aanpassen aan wat je van het team krijgt.” Perez staat voor het laatste jaar van zijn huidige contract met Red Bull en staat voor een zware uitdaging om zijn werkgevers zo te imponeren dat hij een contractverlenging veiligstelt.

De toekomst van Perez bij Red Bull

Hoewel Horner sympathie heeft voor Perez’s situatie als teamgenoot van een generatietalent als Verstappen, heeft hij duidelijke waarschuwingen gegeven aan de Mexicaanse coureur dat hij sterkere prestaties nodig heeft als hij bij Milton Keynes wil blijven na 2024. “Teamgenoot zijn van Max Verstappen is een hele, hele zware klus,” vertelde Horner aan Sky Sports. “Ik denk dat hij echte mentale kracht heeft getoond om daarmee om te kunnen gaan. Nu moet hij zich richten op het verbeteren van zijn prestaties op zaterdagen. Zorgen dat zijn gemiddelde kwalificatie veel dichter bij Max ligt, want we weten dat hij kan racen en hij heeft een geweldig tempo, maar we hebben hem nodig om verder vooraan te starten op de grid.”

Gerelateerd nieuws

Mercedes: Red Bulls “Grote Muur” kopie niet de sleutel tot RB20’s succes

De opvallende gelijkenissen tussen Mercedes en Red Bull De nieuwe Red Bull...

Wat staat Carlos Sainz te wachten na de verrassende overstap van Hamilton naar Ferrari?

De toekomst van Sainz na de Ferrari-wissel De overstap van Lewis Hamilton...

Ferrari voegt Bearman toe aan F1-reserveteam voor 2024

Uitbreiding van het Ferrari F1-reserveteam Ferrari heeft dit jaar een belangrijke toevoeging...

F1 2024: Een vooruitblik op de kalender, testdagen en TV-schema

De Formule 1-wereld maakt zich op voor het seizoen 2024, met teams...

Sprint race locaties Formule 1 2024 bevestigd: China en Miami inbegrepen

De Formule 1 heeft eindelijk bevestigd welke zes locaties in 2024 een...

Sergio Perez: Max Verstappen is uniek, daar leer ik heel veel van

De dynamiek tussen Pérez en Verstappen Sergio Péérez, de Mexicaanse coureur van...

De volledige F1-kalender voor het seizoen 2024

De Formule 1-kalender voor het seizoen 2024 is officieel bekendgemaakt, met een...

Hoe laat begint de F1 Grand Prix in Abu Dhabi 2023?

Abu Dhabi’s race circuit De Grand Prix van Abu Dhabi, gehouden op...