Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 kalender De ongekende dominantie van Max Verstappen over Sergio Perez
F1 kalender

De ongekende dominantie van Max Verstappen over Sergio Perez

82
sergio perez max verstappen
Foto: Verstoppen

Max Verstappen en Sergio Perez hebben misschien wel de nummers 1 en 2 behaald in het kampioenschap voor coureurs van 2023, maar hun seizoenen waren zeer verschillend. Verstappen, die al twee wereldtitels op zijn naam had staan, voegde daar in 2023 een derde opeenvolgende trofee aan toe. Hij domineerde het hele seizoen en won 19 van de 22 races. Met slechts één verloren race, de Grand Prix van Singapore, kwamen twee van Verstappens nederlagen vroeg in het seizoen en waren ze te wijten aan Perez – in Saoedi-Arabië en Baku. Een ongelooflijke statistiek laat echter zien hoe volledig de Nederlandse coureur zijn teamgenoot overtrof gedurende de rest van het jaar.

Max Verstappens verbijsterende statistiek over Sergio Perez

Perez’s seizoen begon te wankelen vanaf de Grand Prix van Monaco, inclusief een reeks van vijf Grands Prix waarin hij niet in Q3 kwam. De Mexicaanse coureur slaagde er uiteindelijk in om zich naar de tweede plaats in het kampioenschap te vechten. Met twee overwinningen en een tweede plaats uit de eerste vijf races was het een goede start voor Perez, maar vanaf daar behaalde hij slechts vijf andere podiumplaatsen – een prestatie die Lewis Hamilton van Mercedes gevaarlijk dichtbij bracht om de tweede plaats van hem af te pakken. De Canadese statistiekenkenner Daniel Valente wees op een ongelooflijke statistiek die laat zien hoe verschillend de seizoenen van de twee Red Bull-coureurs waren – veroorzaakt door de kwalificatiemoeilijkheden van Perez. “Max Verstappen reed meer ronden aan de leiding dan Sergio Perez in de top 10 reed in 2023,” postte Valente op X (voorheen Twitter). “Verstappen leidde 1003 ronden, met Perez die 974 ronden in de top 10 reed.”

De afstemming van de Red Bull RB19 en de uitdagingen voor Perez

Verstappen ontkende, net als Christian Horner en Perez zelf, dat de Red Bull RB19 rond zijn rijstijl en vereisten was afgestemd. “Ik stem de auto af zoals ik het wil,” zei Verstappen. “En de andere coureur stemt het af om hem te passen. De ingenieurs ontwikkelen de auto om hem sneller te maken. En niet hoe ik het graag zou willen hebben. Het is hetzelfde met de rijstijl. Wat is je rijstijl? Ik weet het niet. Ik pas me aan aan de behoeften van de auto om het de snelste te maken. Dat is de sleutel tot een echt goede Formule 1-coureur. Aanpassen aan wat je van het team krijgt.” Perez staat voor het laatste jaar van zijn huidige contract met Red Bull en staat voor een zware uitdaging om zijn werkgevers zo te imponeren dat hij een contractverlenging veiligstelt.

De toekomst van Perez bij Red Bull

Hoewel Horner sympathie heeft voor Perez’s situatie als teamgenoot van een generatietalent als Verstappen, heeft hij duidelijke waarschuwingen gegeven aan de Mexicaanse coureur dat hij sterkere prestaties nodig heeft als hij bij Milton Keynes wil blijven na 2024. “Teamgenoot zijn van Max Verstappen is een hele, hele zware klus,” vertelde Horner aan Sky Sports. “Ik denk dat hij echte mentale kracht heeft getoond om daarmee om te kunnen gaan. Nu moet hij zich richten op het verbeteren van zijn prestaties op zaterdagen. Zorgen dat zijn gemiddelde kwalificatie veel dichter bij Max ligt, want we weten dat hij kan racen en hij heeft een geweldig tempo, maar we hebben hem nodig om verder vooraan te starten op de grid.”

Gerelateerd nieuws

Hoe laat begint de F1 GP Canada 2024?

De Formule 1 Grand Prix van Canada 2024 vindt plaats op het...

Charles Leclerc gewaarschuwd niet zijn ‘eigen doodvonnis’ te tekenen voorafgaand aan samenwerking met Hamilton

De impact van Hamiltons overstap naar Ferrari Ferrari’s feitelijke kopman, Marc Priestley,...

Leclerc: Sainz “over het randje” in F1 Chinese GP sprint

De aanval van Sainz leidt tot teamconflict In de Grand Prix van...

Verstappen domineert vanaf de vierde startplek in de Chinese GP sprint van 2024

Overzicht van de race Tijdens de spannende sprint van de Formule 1...

Hoe de F1-wereld is veranderd sinds de laatste Chinese Grand Prix

Herinneringen en veranderingen in de Formule 1 F1 is terug in Shanghai...

Ambitieuze plannen van Aston Martin in de Formule 1

Stroll’s impact op Aston Martin Sinds Lawrence Stroll de activa van het...

Formule 1 kalender van 2025: Australië host de openingsrace van een 24-racekalender

De Formule 1 heeft voor 2025 een racekalender met 24 races bevestigd...

Ferrari’s Prestatie in de Schijnwerpers: Een Analyse van de Japanse GP

De dynamiek binnen Ferrari: Vasseur’s visie Ferrari-teambaas Frederic Vasseur maakt zich geen...