Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 kalender Verstappen op jacht naar vierde zege op rij in Austin: ‘COTA ligt me gewoon’
F1 kalender

Verstappen op jacht naar vierde zege op rij in Austin: ‘COTA ligt me gewoon’

163
Charles Leclerc Ferrari
Foto: Steffen Prößdorf

De Grand Prix van de Verenigde Staten 2024 op het Circuit of the Americas in Austin belooft een spannende race te worden, met Max Verstappen als favoriet voor zijn vierde opeenvolgende overwinning op dit circuit. De Red Bull-coureur won hier in 2021, 2022 en 2023, en lijkt ook dit jaar weer de te kloppen man.

Het circuit staat bekend om zijn veelzijdige lay-out, met een mix van lange rechte stukken en technische bochten die geïnspireerd zijn op legendarische circuits zoals Suzuka en Silverstone.

De race op 20 oktober is de negentiende van het seizoen en maakt deel uit van een drieluik van Amerikaanse Grand Prix-weekenden, naast Miami en Las Vegas. COTA is sinds 2012 de thuishaven van de Amerikaanse Grand Prix en heeft zich ontwikkeld tot een favoriet onder fans en coureurs vanwege de uitdagende lay-out en de unieke sfeer.

Dit jaar is de Grand Prix van de Verenigde Staten een van de zes weekenden met een sprintrace-format. Dit betekent dat er op vrijdag slechts één vrije training is, gevolgd door de sprintkwalificatie. De sprintrace zelf vindt plaats op zaterdag, waarna later op de dag de kwalificatie voor de hoofdrace volgt. Deze opzet belooft extra spanning en actie voor de toeschouwers.

“COTA is een geweldig circuit dat me gewoon ligt,” aldus Max Verstappen. “De combinatie van snelle bochten en technische secties past perfect bij mijn rijstijl. Ik kijk ernaar uit om hier weer te racen en hopelijk mijn zegereeks voort te zetten.”

Teamontwikkelingen en circuitverbeteringen voor GP Verenigde Staten

De teams hebben zich intensief voorbereid op de uitdagingen die het Circuit of the Americas met zich meebrengt. Red Bull Racing, dat al het hele seizoen dominant is, heeft aangekondigd enkele kleine aerodynamische updates mee te nemen naar Austin.

Deze zijn specifiek gericht op het verbeteren van de prestaties in de langzamere bochten van sector 3.McLaren, dat de laatste races een sterke vorm laat zien, hoopt hun opmars voort te zetten.

Lees ook:  Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: 'verwacht er weinig van'

Het team heeft hard gewerkt aan de verfijning van hun sidepods en vloer, met als doel de algehele downforce te verbeteren zonder al te veel toe te geven op de rechte stukken.

Ferrari, dat wisselvallige resultaten heeft laten zien dit seizoen, brengt een update mee voor hun voorvleugel. Het team hoopt hiermee de balans van de auto te verbeteren, vooral in de snelle bochten van sector 1.Het circuit zelf heeft ook enkele verbeteringen ondergaan.

De kerbstones in bocht 1 zijn aangepast om de veiligheid te vergroten, terwijl het asfalt tussen bocht 11 en 12 is vernieuwd om meer grip te bieden. Deze aanpassingen zouden kunnen leiden tot snellere rondetijden en mogelijk meer inhaalacties.

Charles Leclerc van Ferrari: “De aanpassingen aan het circuit zien er veelbelovend uit. Vooral de nieuwe kerbstones in bocht 1 zullen ons helpen om agressiever te zijn bij de start, wat cruciaal kan zijn voor een goed resultaat.”

Prestaties en statistieken op Circuit of the Americas

Het Circuit of the Americas heeft sinds zijn introductie in de Formule 1 in 2012 enkele indrukwekkende prestaties en statistieken opgeleverd.

Lewis Hamilton is met vijf overwinningen de meest succesvolle coureur op dit circuit, maar Max Verstappen is hard op weg om dit record te evenaren.Hier volgt een overzicht van de winnaars van de laatste jaren:

JaarWinnaarTeam
2023Max VerstappenRed Bull Racing
2022Max VerstappenRed Bull Racing
2021Max VerstappenRed Bull Racing
2019Valtteri BottasMercedes
2018Kimi RäikkönenFerrari

Het huidige ronderecord staat op naam van Charles Leclerc, die in 2019 een tijd van 1:36.169 neerzette. Met de recente verbeteringen aan het circuit is het mogelijk dat dit record dit jaar verbroken zal worden. De lay-out van COTA biedt coureurs verschillende uitdagingen:

  • Een steile klim naar de eerste bocht, wat vaak leidt tot spectaculaire starts
  • Een technische eerste sector, geïnspireerd op de Maggots-Becketts-Chapel-sectie van Silverstone
  • Een lang recht stuk tussen bocht 11 en 12, ideaal voor inhaalacties met DRS
  • Een verraderlijke laatste sector met langzame bochten die de banden zwaar belasten

“COTA is een van de meest uitdagende circuits op de kalender,” zegt Lando Norris van McLaren. “Je hebt hier echt alles nodig: een goede motor voor de rechte stukken, veel downforce voor de snelle bochten, en een goed chassis voor de technische secties. Het is een echte test voor auto en coureur.”

Prestaties van coureurs en verwachtingen voor de race

Met het kampioenschap al beslist in het voordeel van Max Verstappen, richt de aandacht zich nu op de strijd om de tweede plaats. Lando Norris staat momenteel tweede in het kampioenschap met 279 punten, gevolgd door Charles Leclerc met 245 punten. De prestaties van de coureurs in de voorgaande races op COTA kunnen een indicatie geven van hun kansen dit jaar:

  1. Max Verstappen: Heeft de laatste drie races hier gewonnen en is duidelijk de favoriet.
  2. Lewis Hamilton: Vijfvoudig winnaar op dit circuit, maar werd in 2023 gediskwalificeerd vanwege overmatige slijtage aan de plank onder zijn auto.
  3. Lando Norris: Heeft sterke resultaten laten zien in de tweede helft van het seizoen en eindigde vorig jaar als tweede.
  4. Charles Leclerc: Houdt het ronderecord en heeft laten zien snel te kunnen zijn op COTA.
  5. Carlos Sainz: Eindigde vorig jaar als derde en lijkt goed overweg te kunnen met de Ferrari op dit circuit.

“Ik voel me erg goed voorafgaand aan deze race,” zegt Oscar Piastri van McLaren. “We hebben als team enorme stappen gezet dit seizoen en ik denk dat COTA goed bij onze auto past. Ik kijk ernaar uit om te zien wat we hier kunnen bereiken.”

Blijf op de hoogte

Gerelateerd nieuws

Haas F1 team krijgt financiële boost na opvallende prestaties in 2024

Het Haas F1 team heeft een aanzienlijke financiële injectie ontvangen van teameigenaar...

Guenther Steiner wint in rechtszaak tegen Haas: ‘Gebruik van logo’s artistieke keuze’

De rechtszaak die Haas Automation had aangespannen tegen voormalig teambaas Guenther Steiner...

Mazepin’s verrassende terugkeer naar de Formule 1?

Nikita Mazepin, de voormalige Formule 1-coureur, heeft verrassend genoeg een stap dichter...

Carlos Sainz in het middelpunt na Toto Wolff’s verrassende uitspraken

Carlos Sainz in het middelpunt: Toto Wolff’s verrassende uitspraken Carlos Sainz bevindt...

Hoe laat begint de F1 GP Canada 2024?

De Formule 1 Grand Prix van Canada 2024 vindt plaats op het...

Charles Leclerc gewaarschuwd niet zijn ‘eigen doodvonnis’ te tekenen voorafgaand aan samenwerking met Hamilton

De impact van Hamiltons overstap naar Ferrari Ferrari’s feitelijke kopman, Marc Priestley,...

Leclerc: Sainz “over het randje” in F1 Chinese GP sprint

De aanval van Sainz leidt tot teamconflict In de Grand Prix van...

Verstappen domineert vanaf de vierde startplek in de Chinese GP sprint van 2024

Overzicht van de race Tijdens de spannende sprint van de Formule 1...