Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home Overig Wie was de jongste Formule 1 wereldkampioen?
Overig

Wie was de jongste Formule 1 wereldkampioen?

210
Wie was de jongste Formule 1 wereldkampioen?
Foto: Brief F1

Sebastian Vettel blijft tot op de dag van vandaag de jongste Formule 1-wereldkampioen ooit. De Duitse coureur zette deze indrukwekkende prestatie neer in 2010, toen hij op slechts 23 jaar, 4 maanden en 11 dagen zijn eerste wereldtitel veroverde.

Hij reed toen voor Red Bull Racing en brak het record van Lewis Hamilton, die in 2008 op zijn 23e de titel greep.

Na zijn eerste titel bleef Vettel records breken en indrukwekkende prestaties neerzetten. Enkele hoogtepunten:

  • Vier opeenvolgende wereldtitels (2010-2013)
  • 53 Grand Prix-overwinningen
  • 57 pole positions
  • 38 snelste ronden

Max Verstappen, die door velen lange tijd werd gezien als de man die Vettel’s record zou verbreken, heeft die kans helaas gemist. De Nederlander werd namelijk 24 voordat hij eindelijk zijn eerste wereldtitel binnenhaalde. Daarmee blijft het record van Vettel onaangetast.

“Ik ben een beetje sprakeloos. Ik weet niet wat je op dit soort momenten moet zeggen,” aldus de 23-jarige Vettel bij de persconferentie na de race.

Vettel was niet alleen de jongste wereldkampioen, maar ook de jongste coureur die twee en drie titels op zijn naam schreef. Daarmee heeft hij zichzelf stevig in de geschiedenisboeken van de Formule 1 genesteld – een prestatie die nog altijd tot de verbeelding spreekt.

De jongste wereldkampioenen

Dit laat goed zien hoe elk van deze kampioenen hun eigen weg naar de top heeft bewandeld. Lewis Hamilton wist bijvoorbeeld het snelst zijn eerste wereldtitel te bemachtigen, na slechts 35 races.

CoureurLeeftijd eerste titelAantal GP’s voor titelOverwinningenPole positions
Sebastian Vettel23 jaar, 134 dagen621015
Lewis Hamilton23 jaar, 300 dagen35913
Fernando Alonso24 jaar, 1 maand6762
Max Verstappen24 jaar, 73 dagen1412013

Max Verstappen daarentegen had er een stuk meer nodig – 141 om precies te zijn – maar hij had voor die tijd ook al een indrukwekkende 20 overwinningen op zijn naam staan. Ieder heeft dus zijn eigen verhaal.

sebastian vettel
Foto: Formula Today

Een paar dingen vallen extra op:

  • Sebastian Vettel had bij zijn eerste titel de meeste pole positions verzameld, wat zijn snelheid in de kwalificatie benadrukt.
  • Max Verstappen moest de meeste races rijden voor zijn eerste kampioenschap, maar wist in die periode wel de meeste overwinningen te pakken.
  • Fernando Alonso had dan weer relatief weinig pole positions, slechts twee, maar dat toont juist hoe sterk hij als racer was. Hij wist vaak vanuit mindere startposities toch naar voren te komen.

Dit soort cijfers laat zien dat er geen ‘standaard’ pad naar succes is in de Formule 1. Of je nu de snelste bent in de kwalificatie, een meester bent in inhalen, of gewoon geduldig moet zijn, elke kampioen heeft zijn eigen route naar de wereldtitel. En dat maakt het juist zo boeiend om hun carrières te volgen.

Andere records en mijlpalen

Sebastian Vettel’s prestatie in 2010 was pas het begin van een ongekende reeks records. Naast dat hij de jongste wereldkampioen werd, bleef hij maar doorbreken wat we dachten dat mogelijk was. Hij werd ook:

  • De jongste tweevoudig wereldkampioen, op slechts 24 jaar en 98 dagen in 2011.
  • De jongste drievoudig wereldkampioen, 25 jaar en 145 dagen jong in 2012.
  • En hij was de eerste coureur ooit die zijn eerste vier titels achter elkaar wist te pakken, van 2010 tot 2013.

Met die indrukwekkende opeenvolging van titels schoof Vettel zichzelf in de rij van grootheden, naast legendes zoals Juan Manuel Fangio en Michael Schumacher. Drie of meer wereldtitels op rij winnen is geen kleine prestatie, en Vettel deed het met een ongekende focus en snelheid.

Maar hoe uitzonderlijk was zijn prestatie als jonge kampioen? Als we Vettel’s prestaties naast die van andere jonge titanen in de sport leggen, wordt het duidelijk:

CoureurKampioenschapsjaarLeeftijd
Sebastian Vettel201023 jaar, 4 maanden en 11 dagen
Lewis Hamilton200823 jaar, 9 maanden en 26 dagen
Fernando Alonso200524 jaar, 1 maand en 27 dagen
Emerson Fittipaldi197225 jaar, 8 maanden en 29 dagen
Michael Schumacher199425 jaar, 10 maanden en 10 dagen

Dit overzicht laat zien hoe ongelooflijk Vettel’s prestaties waren. Zelfs vergeleken met andere toptalenten in de Formule 1, zoals Lewis Hamilton en Fernando Alonso, stak hij er met kop en schouders bovenuit. Het is alsof hij met zijn leeftijd geen limiet kende en de sport opnieuw definieerde.

Welke coureurs kunnen de jongste kampioen ooit worden?

Er zijn op dit moment verschillende jonge talenten die staan te popelen om hun naam te vestigen als de jongste Formule 1-coureur ooit. Namen als Gabriel Bortoleto en Jack Doohan zijn je misschien al bekend, maar er zijn ook anderen die in de schaduw wachten op hun kans.

Of ze nu al hun sporen verdiend hebben in de lagere raceklassen of zich klaarmaken voor de grote sprong, één ding is zeker: de toekomst van de Formule 1 ziet er spannend uit.

Oliver Bearman
Foto: F1 Unleashed

Neem bijvoorbeeld de Braziliaan Gabriel Bortoleto. Hij is pas 18 jaar, maar rijdt alsof hij al jaren meedraait. Jack Doohan, een 20-jarige Australiër, heeft zelfs al het genoegen gehad om in een Formule 1-auto te stappen tijdens vrije trainingen.

En laten we niet vergeten dat ook jongens als Isack Hadjar, Josep Maria Martí en Oliver Goethe, allemaal deel van het Red Bull Junior Team, staan te trappelen om hun kans te grijpen. Wie van hen zal als eerste de stap naar de koningsklasse maken?

Gabriel Bortoleto

Gabriel Bortoleto heeft zich op indrukwekkende wijze laten zien in zijn eerste seizoen in de Formule 3. Hij kwam, zag, en overwon. Met slechts 18 jaar op de teller werd hij meteen kampioen. Dat is een droomdebuut waar menig coureur alleen maar van kan dromen.

Als lid van de McLaren-opleiding heeft hij zijn blik al stevig op de Formule 1 gericht. In 2024 maakt hij de overstap naar de Formule 2, en laten we eerlijk zijn: dat is vaak de laatste halte voor een zitje in de F1.

Bortoleto is snel, jong en ambitieus – de perfecte ingrediënten voor een succesvolle carrière in de Formule 1. Het zou dus zomaar kunnen dat we hem binnen een paar jaar op de startgrid zien staan naast grote namen als Verstappen en Hamilton. En wie weet?

Misschien wordt hij wel de jongste Formule 1-coureur ooit. Dat zou toch een verhaal zijn om later aan de kleinkinderen te vertellen.

Jack Doohan

Jack Doohan, zoon van motorlegende Mick Doohan, is een andere jonge coureur die je in de gaten moet houden. Met zijn 20 jaar heeft hij al een voorproefje gehad van de Formule 1 door tijdens vrije trainingen achter het stuur te kruipen.

Dat is niet niks! Bovendien is hij onderdeel van de Alpine-opleiding en zal hij in 2024 fungeren als reservecoureur voor het team.

jack doohan
Foto: FP1Will

Doohan is geen nieuwkomer in de racewereld, en zijn ervaring geeft hem een streepje voor. Alpine lijkt hem klaar te stomen voor een toekomstig zitje in de Formule 1.

Met zijn focus en doorzettingsvermogen zou het ons niets verbazen als we Doohan binnen afzienbare tijd tussen de grote jongens zien racen. Eén ding is zeker: de Australische belofte heeft alles in huis om het te maken in de koningsklasse.

Gerelateerd nieuws

Het schrappen van het punt voor de snelste raceronde en kampioenschapsstrategieën

Het schrappen van het punt voor de snelste raceronde vanaf 2025 heeft...

Hoe de kalenderwijzigingen in 2025 het verloop van het seizoen kunnen beïnvloeden

De terugkeer van Australië als seizoensopener, aanpassingen vanwege de Ramadan, en veranderingen...

Waarom nekspieren belangrijk zijn in de Formule 1

Nekspieren helpen coureurs hun hoofd en helm te ondersteunen bij hoge snelheden, scherpe bochten...

Hoe vaak een Formule 1-helm wordt vervangen tijdens een seizoen

Coureurs vervangen hun helmen gemiddeld twaalf keer per seizoen. Dit hoge aantal...

De verschillen tussen Formule 1 en Formule E: waarom beide bestaan

Formule 1 en Formule E hebben elk hun eigen unieke doelstellingen en...

Hoe hybride technologie Formule 1 duurzamer maakt

Hybride technologie in de Formule 1 bestaat uit een combinatie van een...

De rol van reactietraining in de prestaties van een coureur

Coureurs moeten razendsnel kunnen reageren op veranderende situaties op de baan, waar...

Hoe herhaalde overtredingen tijdens een seizoen leiden tot zwaardere straffen

Coureurs krijgen strafpunten op hun superlicentie voor verschillende overtredingen tijdens races. Deze...