Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 kalender Hoe laat begint de F1 Grand Prix in Las Vegas 2023?
F1 kalender

Hoe laat begint de F1 Grand Prix in Las Vegas 2023?

152
Las Vegas GP
Foto: King of Hearts

De spanning van Las Vegas

De Grand Prix van Las Vegas in de Formule 1 belooft een van de meest opwindende en unieke races van het seizoen te worden, een evenement dat doordrenkt is van spanning en glamour. De allure van Las Vegas, met zijn wereldberoemde Strip, vormt een spectaculaire achtergrond voor de race, waardoor het evenement een extra laag van spanning en exclusiviteit krijgt. Deze race is niet alleen een sportevenement, maar ook een showcase van entertainment en luxe, wat perfect past bij de flamboyante en snelle wereld van de Formule 1.

De spanning wordt verder verhoogd door de technische en fysieke uitdagingen van het circuit. Het stratencircuit van Las Vegas, dat door de iconische straten en langs de beroemde casino’s en hotels slingert, stelt coureurs voor unieke uitdagingen. De combinatie van lange rechte stukken en strakke bochten vereist een hoge mate van vaardigheid en precisie, waardoor coureurs en teams tot het uiterste worden gedreven. De nachtrace voegt een extra element van onvoorspelbaarheid toe, met variërende temperaturen en zichtbaarheid die de strategieën en prestaties van de teams kunnen beïnvloeden.

Als een van de laatste races van het seizoen, kan de Grand Prix van Las Vegas cruciaal zijn voor het kampioenschap, waardoor de druk op de coureurs en teams toeneemt. De strijd om de kampioenschapspunten is vaak intens, met elke positie en elk punt dat telt in de race naar de titel.

Het schema: Vrije trainingen, kwalificatie en race

De actie in Las Vegas strekt zich uit over drie dagen, met zowel trainingssessies als de kwalificatie die leiden naar de grote race. Hier is een gedetailleerd overzicht:

Starttijden

SessieDatumTijd
Eerste vrije trainingvrijdag 17 november05:30 – 06:30
Tweede vrije trainingvrijdag 17 november09:00 – 10:00
Derde vrije trainingzaterdag 18 november05:30 – 06:30
Kwalificatiezaterdag 18 november09:00 – 10:00
Racezondag 19 november07:00 – 09:00

De race dag

De climax van het weekend is natuurlijk de race op 19 november. Met een starttijd van 06:00 lokale tijd, zullen de coureurs strijden op het 6,2 kilometer lange circuit van de Las Vegas Strip. Het circuit belooft een uitdagende mix van snelheid en strategie, waarbij de coureurs 50 ronden zullen afleggen in een poging de overwinning te behalen.

Voorbereiding op deze Grand Prix

De voorbereiding op de Grand Prix van Las Vegas in de Formule 1 is een uitgebreid proces dat zowel de organisatoren als de teams en coureurs betreft. Voor de organisatoren begint de voorbereiding met het ontwerpen en aanpassen van het stratencircuit. Dit vereist een zorgvuldige planning om de openbare wegen van Las Vegas om te vormen tot een racebaan die voldoet aan de veiligheidsnormen van de FIA. Dit omvat het installeren van tijdelijke barrières, vangrails en kerbstones, evenals het zorgen voor voldoende uitloopstroken en veiligheidsvoorzieningen.

Voor de teams en coureurs begint de voorbereiding maanden van tevoren, met simulaties en strategische planning. Omdat stratencircuits unieke uitdagingen bieden, zoals strakkere bochten en minder ruimte voor fouten, besteden teams veel tijd aan het aanpassen van de afstelling van de auto’s voor optimale prestaties op het specifieke circuit. Coureurs besteden ook tijd aan het bestuderen van het circuit, vaak met behulp van simulatoren, om elke bocht en elk recht stuk te leren kennen.

Stratencircuits vereisen vaak meer fysieke inspanning vanwege de hogere G-krachten en de intensiteit van het rijden in een stedelijke omgeving. Coureurs volgen een rigoureus trainingsregime om hun uithoudingsvermogen en concentratie te maximaliseren.

Voorspellingen

Max Verstappen Als regerend wereldkampioen is Max Verstappen ongetwijfeld een van de topfavorieten voor de overwinning in Las Vegas. Zijn indrukwekkende prestaties in de afgelopen seizoenen, gekoppeld aan de kracht van zijn Red Bull Racing bolide, maken hem tot een geduchte tegenstander op elk circuit.

Lewis Hamilton Lewis Hamilton, met zijn ervaring en zeven wereldtitels, kan nooit worden uitgesloten. Zijn vermogen om in cruciale momenten te presteren, gecombineerd met de technologische vooruitgang van Mercedes, maakt hem een serieuze kanshebber voor de overwinning in Las Vegas.

Charles Leclerc Charles Leclerc heeft bewezen dat hij een sterke concurrent is in de Formule 1. Met zijn snelheid en behendigheid, vooral in stedelijke circuits, zou hij heel goed de verrassing van het weekend kunnen zijn. Ferrari’s verbeteringen en strategische keuzes zullen cruciaal zijn voor zijn succes.

Lando Norris Lando Norris, de jonge ster van McLaren, heeft al indruk gemaakt met zijn talent en vastberadenheid. Zijn vermogen om het maximale uit zijn auto te halen, zelfs in moeilijke omstandigheden, maakt hem een spannende outsider voor de overwinning.

Sergio Perez Sergio Perez, teamgenoot van Verstappen bij Red Bull, heeft zijn waarde bewezen als een betrouwbare en soms verrassende coureur. Zijn ervaring en consistente prestaties kunnen hem in een goede positie brengen om te profiteren van elke kans die zich voordoet tijdens de race.

Weersvoorspellingen tijdens het GP weekend

Hoewel Las Vegas zich in een woestijnomgeving bevindt, blijven de temperaturen tijdens het raceweekend aangenaam koel. Overdag variëren de maximumtemperaturen tussen 20 en 22 graden, met volop zonneschijn, ideaal voor het verkennen van de stad. De races vinden echter plaats laat op de avond of zelfs na middernacht.

Het weekend wordt gekenmerkt door droog weer met brede opklaringen. Uniek aan dit raceweekend is dat de vrije trainingen in Las Vegas al op donderdagavond beginnen. Deze sessies zijn droog en helder, met temperaturen tussen 12 en 16 graden. De kwalificatierondes starten in de nacht van vrijdag op zaterdag om 00:00 lokale tijd (09:00 Nederlandse tijd), onder een bijna heldere sterrenhemel en weinig wind, wat zorgt voor een afkoeling tot ongeveer 12 graden. Een jas meenemen naar de tribunes is dan ook aan te raden.

De race zelf begint op zaterdagavond om 22:00 lokale tijd (07:00 Nederlandse tijd). De kans op een regenbui is gering, slechts 20%, waardoor de race waarschijnlijk droog blijft, met een afwisseling van wolken en opklaringen. De temperatuur zal rond de 13 graden liggen, met weinig wind. De zorgen over extreem lage temperaturen lijken ongegrond.

Gerelateerd nieuws

Charles Leclerc gewaarschuwd niet zijn ‘eigen doodvonnis’ te tekenen voorafgaand aan samenwerking met Hamilton

De impact van Hamiltons overstap naar Ferrari Ferrari’s feitelijke kopman, Marc Priestley,...

Leclerc: Sainz “over het randje” in F1 Chinese GP sprint

De aanval van Sainz leidt tot teamconflict In de Grand Prix van...

Verstappen domineert vanaf de vierde startplek in de Chinese GP sprint van 2024

Overzicht van de race Tijdens de spannende sprint van de Formule 1...

Hoe de F1-wereld is veranderd sinds de laatste Chinese Grand Prix

Herinneringen en veranderingen in de Formule 1 F1 is terug in Shanghai...

Ambitieuze plannen van Aston Martin in de Formule 1

Stroll’s impact op Aston Martin Sinds Lawrence Stroll de activa van het...

Formule 1 kalender van 2025: Australië host de openingsrace van een 24-racekalender

De Formule 1 heeft voor 2025 een racekalender met 24 races bevestigd...

Ferrari’s Prestatie in de Schijnwerpers: Een Analyse van de Japanse GP

De dynamiek binnen Ferrari: Vasseur’s visie Ferrari-teambaas Frederic Vasseur maakt zich geen...

F1 Abu Dhabi GP 2024: Tijden en schema op Yas Marina Circuit

Het Yas Marina Circuit, een pronkstuk van engineering en architectuur, is het...