Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 coureurs Felipe Massa start juridische procedures tegen F1, FIA en Bernie Ecclestone
F1 coureurs

Felipe Massa start juridische procedures tegen F1, FIA en Bernie Ecclestone

96
Felipe Massa
Foto: FABIO CASADEI

Felipe Massa heeft zijn dreigementen om de FIA, Formule 1, en Bernie Ecclestone aan te klagen waargemaakt en heeft een rechtszaak aangespannen in het Verenigd Koninkrijk. Na maanden van overweging of hij al dan niet juridische stappen zou ondernemen voor het Wereldkampioenschap Formule 1 van 2008, heeft Massa formeel een rechtszaak ingediend tegen Formule 1, de FIA, en Bernie Ecclestone.

Massa’s juridische vertegenwoordigers geven verklaring uit

Massa diende een rechtszaak in bij het Hooggerechtshof van het VK tegen Formula One Management (FOM), de Federation Internationale de L’Automobile (FIA), en Bernie Ecclestone – de voormalige voorzitter van de Formula One Group. Een verklaring van Massa’s juridische vertegenwoordigers bevestigde dat de rechtszaak op maandag 11 maart werd ingediend. “De heer Massa zoekt verklaringen dat de FIA haar regelgeving heeft geschonden door niet onmiddellijk het ongeluk van Nelson Piquet Junior tijdens de Grand Prix van Singapore in 2008 te onderzoeken, en dat, als dit wel naar behoren was gebeurd, de heer Massa dat jaar het Wereldkampioenschap voor coureurs zou hebben gewonnen,” luidde de verklaring.

Waarom klaagt Felipe Massa de FIA, FOM en Bernie Ecclestone aan?

De Braziliaanse coureur klaagt de drie partijen aan die destijds de leiding hadden over de Formule 1, vanwege de beruchte ‘Crashgate’-schandaal, de bewezen gebeurtenissen van de Grand Prix van Singapore in 2008 die enorm gevolgen hadden voor de uitkomst van het kampioenschap van dat jaar. Midden in de inaugurele race op Marina Bay, crashte Renault-coureur Nelson Piquet Jr. opzettelijk zijn auto, onder druk gezet om zijn carrière levend te houden na een moeilijke periode met het team uit Enstone.

De juridische strijd van Massa

Minder dan een jaar later onthulde Piquet Jr. het verhaal van hoe de crash opzettelijk was, met een daaropvolgend FIA-onderzoek dat het complot onthulde en het Renault-team strafte voor hun bedrog. Maar de resultaten van de race bleven staan, en de zaak bleef 15 jaar lang sluimeren – tot een nieuw interview gegeven door Ecclestone vorig jaar de tijdlijn opnieuw instelde. Destijds waren de geaccepteerde feiten dat toenmalige FIA-president Max Mosley en de FIA, evenals Bernie Ecclestone en FOM, pas tijdens het seizoen 2009 op de hoogte waren van Renault’s acties.

Felipe Massa heeft, na het verliezen van het Wereldkampioenschap, beweerd dat dit hem miljoenen aan inkomsten heeft gekost, evenals “morele” en “reputationele” schade. “Sinds het allereerste interview heb ik gezegd dat ik hier ben om erkend te worden als Wereldkampioen,” vertelde hij aan PlanetF1.com in november 2023. “Dit is het belangrijkste voor mij, dit is ons doel, dit is mijn doel waarvoor ik tot het einde zal vechten om erkend te worden als Wereldkampioen voor 2008.”

Gerelateerd nieuws

Colapinto verrast met gewaagde strategie voor puntenfinish in Austin

Franco Colapinto, de jonge Argentijnse coureur, verraste het Formule 1-veld in Austin...

Christian Horner nodigt Daniel Ricciardo uit voor Red Bull-rol

Christian Horner heeft aangegeven dat Red Bull openstaat voor de mogelijkheid om...

Mercedes staat voor een uitdaging met Russell nu Hamilton’s exit nadert

George Russell heeft ongetwijfeld veel geleerd tijdens zijn tijd naast de zevenvoudige...

Lawson onder onnodige druk bij Red Bull: ‘geef hem de juiste kans’

Liam Lawson ervaart enorme druk binnen Red Bull Racing, wat zijn prestaties...

De verblijven van coureurs in Austin tijdens GP van Verenigde Staten

Tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten in Austin genieten Formule...

Max Verstappen’s kartcarrière: Van CRG Puffo tot wereldkampioen

Max Verstappen begon zijn racecarrière op vierjarige leeftijd in een CRG Puffo...

Lawson’s kans bij Red Bull: Kan hij Ricciardo doen vergeten?

Liam Lawson krijgt de kans om zich te bewijzen als waardige vervanger...

Antonelli’s doorbraak: ‘Spa-test overtuigde Mercedes van zitje’

Andrea Kimi Antonelli heeft een grote stap gezet richting zijn Formule 1-droom....