Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 uitslagen GP van Verenigde Staten 2024: sprint race startopstelling
F1 uitslagen

GP van Verenigde Staten 2024: sprint race startopstelling

55
max verstappen
Foto: F1World

Max Verstappen start vanaf poleposition voor de Sprint Race van de 2024 Verenigde Staten Grand Prix. De Red Bull-coureur wist in een spannende kwalificatie George Russell van Mercedes met slechts 0.012 seconden te verslaan. Het Circuit of the Americas in Austin was het decor voor deze uiterst competitieve sessie, waarbij Verstappen in zijn laatste ronde de beste tijd neerzette en zich zo de eerste startplaats verzekerde.

Russell, die eerder in SQ3 de snelste tijd had neergezet, zal naast Verstappen vanaf de eerste startrij vertrekken. Ferrari’s Charles Leclerc kwalificeerde zich als derde, 0.226 seconden achter Verstappen, terwijl McLaren-coureur Lando Norris de vierde positie veroverde.

Norris, die Verstappen’s naaste rivaal is in de strijd om het kampioenschap, zal flink aan de bak moeten om zijn kansen levend te houden.

De volledige startopstelling voor de sprint race

PosCoureurTeam
1Max VerstappenRed Bull
2George RussellMercedes
3Charles LeclercFerrari
4Lando NorrisMcLaren
5Carlos SainzFerrari
6Nico HulkenbergHaas
7Lewis HamiltonMercedes
8Kevin MagnussenHaas
9Yuki TsunodaRed Bull
10Franco ColapintoWilliams
11Sergio PerezRed Bull
12Pierre GaslyAlpine
13Lance StrollAston Martin
14Fernando AlonsoAston Martin
15Liam LawsonRed Bull
16Oscar PiastriMcLaren
17Esteban OconAlpine
18Alexander AlbonWilliams
19Valtteri BottasSauber
20Zhou GuanyuSauber

Verstappen pakt poleposition met minieme marge

Max Verstappen heeft wederom laten zien waarom hij de dominante kracht is in het huidige Formule 1-seizoen. Met een voorsprong van slechts 0.012 seconden op George Russell bewees hij zijn klasse in de laatste kwalificatieronde. De druk op het Circuit of the Americas was duidelijk voelbaar, maar Verstappen hield het hoofd koel en perste er een indrukwekkende tijd uit.

“Max liet zien dat hij de beste is op dit moment, die laatste ronde was gewoon briljant,” verklaarde teambaas Christian Horner na de sessie.

Verstappen staat nu 52 punten voor in het kampioenschap en lijkt zijn voorsprong verder uit te willen breiden in de Sprint Race. De Nederlander was niet alleen snel, maar ook consistent, en dat leverde hem de eerste plaats op de grid op.

Lees ook:  FIA riskeert protest van coureurs na ‘domme’ straf voor Max Verstappen

George Russell dicht bij poleposition

George Russell had tijdens het grootste deel van SQ3 de snelste tijd in handen en leek af te stevenen op poleposition voor de Sprint Race. Zijn tijd werd echter op het allerlaatste moment nog verbeterd door Verstappen, die 0.012 seconden sneller was. Russell zal desondanks tevreden zijn met zijn prestatie, aangezien hij vanaf de eerste rij start naast de kampioenschapsleider.

Russell’s kwalificatierun in Austin laat zien dat Mercedes nog steeds competitief kan zijn, ondanks de dominantie van Red Bull dit seizoen. De Brit heeft zich in een goede positie gemanoeuvreerd om een belangrijke rol te spelen in de race, met een sterke kans op een podiumplek.

“We wisten dat het dichtbij zou zijn, maar Max had die extra marge. Het wordt een interessante race vanaf hier,” aldus Russell na afloop van de kwalificatie.

Ferrari’s Leclerc en McLaren’s Norris vooraan

Charles Leclerc van Ferrari zal de Sprint Race starten vanaf de derde positie. Leclerc reed een solide sessie, maar kon de tijden van Verstappen en Russell niet evenaren. De Ferrari-coureur was uiteindelijk 0.226 seconden trager dan de poleposition-tijd van Verstappen, maar zal zich in een goede positie bevinden om te vechten voor een podiumplek.

Lando Norris, die momenteel Verstappen’s naaste rivaal is in het kampioenschap, kwalificeerde zich als vierde. Norris heeft de snelheid van zijn McLaren laten zien, maar zal tijdens de race flink aan de bak moeten om zijn kampioensdromen levend te houden. Met nog slechts enkele races te gaan, is het essentieel voor Norris om punten te scoren, vooral nu Verstappen vanaf poleposition start.

“Lando moet hier echt presteren om het gat met Max te dichten, anders kan het kampioenschap al snel buiten bereik liggen,” analyseerde een McLaren-insider voorafgaand aan de Sprint Race.

Belangrijke prestaties van Hulkenberg en Hamilton

Een van de opvallende prestaties in de kwalificatie kwam van Nico Hulkenberg, die zijn Haas naar een zesde startpositie stuurde. Haas, dat dit weekend op zijn thuisgrond racet, zal blij zijn met de sterke prestatie van Hulkenberg, die daarmee Lewis Hamilton van Mercedes achter zich hield.

Lees ook:  Ferrari's beperking aan auto kost Leclerc pole tijdens GP van de VS

Hamilton kon niet hoger komen dan de zevende plaats en zal flink moeten vechten om vooraan mee te doen in de race.

Kevin Magnussen, Hulkenberg’s teamgenoot bij Haas, kwalificeerde zich als achtste, wat de sterke vorm van het team dit weekend benadrukt. Het Haas-team lijkt goed gebruik te maken van de upgrades die ze hebben meegebracht naar Austin, en de verwachting is dat ze tijdens de Sprint Race voor verrassingen kunnen zorgen.

Het middenveld: Tsunoda en Colapinto

In het middenveld is het spannend, met Yuki Tsunoda van Red Bull en Franco Colapinto van Williams die de negende en tiende startposities bezetten. Beide coureurs hebben zich goed staande gehouden in een competitief veld en zullen tijdens de Sprint Race proberen hun posities verder te verbeteren.

Tsunoda zal profiteren van de kracht van de Red Bull-powerunit, terwijl Colapinto opnieuw indruk maakt in zijn debuutseizoen voor Williams.

“Dit is een geweldige kans voor Franco om zich opnieuw te laten zien in het middenveld, hij heeft deze kans met beide handen gegrepen,” aldus Williams-teambaas James Vowles.

Teleurstelling voor Perez en Piastri

Sergio Perez kende een tegenvallende kwalificatie en zal de Sprint Race starten vanaf de elfde positie. De Red Bull-coureur had moeite in SQ2 en kon niet doorstoten naar de top van het veld.

Ook Oscar Piastri van McLaren had een lastige sessie. De jonge Australiër kwalificeerde zich aanvankelijk hoger, maar zag zijn snelste ronde geschrapt worden vanwege het overschrijden van de track limits. Hierdoor zal hij de race vanaf de zestiende positie moeten aanvangen.

Met de acht beschikbare punten voor de winnaar van de Sprint Race, kan dit een cruciale fase van het kampioenschap worden, waarbij elk punt telt.

Gerelateerd nieuws

Verrassingen tijdens kwalificatie voor GP van de Verenigde Staten 2024

De kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten bracht een...

Uitslag race GP Verenigde Staten 2024

Uitslagen van de GP van Verenigde Staten Eerdere winnaar van de GP...

Uitslag kwalificatie GP Verenigde Staten 2024

Uitslagen van de kwalificatie van Verenigde Staten Rank Driver Number Team Q1...

Uitslag van Sprintrace Verenigde Staten 2024

Uitslagen van de sprintrace Verenigde Staten Rank Driver Number Team Laps Time...

Uitslag van Vrije Training 1 GP Verenigde Staten 2024

Uitslagen van de eerste vrije training Verenigde Staten Coureur Nummer Team Snelste...

Terugblik Grand Prix van de Verenigde Staten in 2023

Max Verstappen heeft op indrukwekkende wijze de United States Grand Prix van...

Norris domineert in Singapore: ‘Lando reed als een kampioen’

Lando Norris reed in Singapore een werkelijk fenomenale race. Vanaf de pole...

Uitslag kwalificatie GP Singapore 2024

Uitslagen van de kwalificatie van Singapore Coureur Nummer Team Q1 Q2 Q3...