Een overname van een Formule 1-team door Saudi-Arabië is volgens prins Khalid bin Sultan Al-Abdullah Al-Faisal niet uitgesloten.
De voorzitter van de Saudische autosportfederatie gaf aan dat het ‘snel kan gebeuren’, mits de juiste voorwaarden aanwezig zijn. Zijn uitspraken volgen vlak voor het raceweekend in Jeddah, het vijfde Grand Prix-weekend van het seizoen 2025.
Saudi-Arabië is al actief als gastland van een race en als sponsor via bedrijven als Aramco, maar een eigen team ontbreekt nog. De interesse is er wel degelijk, vooral omdat het eigenaarschap als een winstgevende investering wordt gezien.
“Als je een Formule 1-team koopt, doe je dat om er geld mee te verdienen,” zei prins Khalid. Zeker als het gekocht wordt door een van de bedrijven van het Public Investment Fund.”
Grote investering, maar veelbelovend potentieel
De huidige waarde van een Formule 1-team wordt op minstens één miljard pond geschat, ongeacht de positie op de grid.
Die stijgende waarde maakt het voor potentiële kopers lastig, zeker aangezien geen enkel team publiekelijk interesse toont om te verkopen.
Toch ziet Saudi-Arabië mogelijkheden. Volgens prins Khalid is er groei in alle richtingen zichtbaar, zowel qua wereldwijde verkoop als partnerschappen.
De samenwerking tussen Aramco en Aston Martin is daar een voorbeeld van. Als het PIF, het staatsinvesteringsfonds van Saudi-Arabië, instapt, moet er wel een solide plan liggen met de juiste technische partners en ervaren management.
“Het is moeilijk. Je moet precies weten welk team je koopt, met wie je samenwerkt en wie het gaat leiden,” aldus prins Khalid. Formule 1 is erg competitief en de reglementswijzigingen, zoals in 2026, maken het nog lastiger.”
Bahrain is al jaren mede-eigenaar van McLaren via investeringsfonds Mumtalakat. Daarmee zijn ze het enige land in het Midden-Oosten met een structurele teamdeelname.
Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten organiseren wel races, maar hebben geen eigen team. Saudi-Arabië zou dus een logische volgende stap zetten door óók teamverantwoordelijkheid op zich te nemen.
De betrokkenheid van Aramco bij teams zoals Aston Martin wijst erop dat de infrastructuur er al deels ligt.
Het verschil tussen sponsor zijn en daadwerkelijk eigenaar worden zit echter in risico, investering en langetermijnstrategie. Die overwegingen lijken volgens prins Khalid op de achtergrond al te spelen.
Ambitie reikt verder dan teamovername
De wens van Saudi-Arabië stopt niet bij eigenaarschap van een team. Prins Khalid liet ook doorschemeren dat het land graag twee races op de kalender zou willen zien.
Naast de vaste race in Jeddah, wil men in de toekomst ook racen op het nieuwe Qiddiya-circuit nabij Riyadh. Dit ondanks dat Formule 1-CEO Stefano Domenicali eerder liet weten dat het steeds moeilijker wordt om twee races in één land te organiseren.
“Saudi-Arabië is een groot land met verschillende regio’s en markten,” zei prins Khalid. Maar met vier races in het Midden-Oosten en een volle kalender is het de vraag of het haalbaar is.”
De Verenigde Staten hebben momenteel drie races, en dat geeft volgens hem aan dat uitbreiding in Saudi-Arabië op termijn bespreekbaar zou kunnen worden.
Toch erkent hij dat het nu nog te vroeg is om daar definitieve uitspraken over te doen. Het enthousiasme binnen de Saudische autosportgemeenschap is voelbaar.
Er is financiële slagkracht, er zijn bestaande samenwerkingen, en de interesse in Formule 1 groeit wereldwijd. Dat maakt de overname van een bestaand team niet onrealistisch.
“Persoonlijk zie ik graag een Saudisch team ontstaan, maar dan wel op de juiste manier en met succes,” aldus prins Khalid. “Het is een lastige beslissing, maar waarom niet?”
Voorlopig blijven de plannen op de achtergrond, maar de intenties zijn duidelijk. Als het moment en de voorwaarden juist zijn, lijkt een eigen Formule 1-team voor Saudi-Arabië eerder een kwestie van ‘wanneer’ dan ‘of’.