De eerste trainingsdag van Lewis Hamilton in Spanje verliep allesbehalve vlekkeloos. De zevenvoudig wereldkampioen haalde meermaals stevig uit naar zijn Ferrari, waarbij hij het zelfs “onbestuurbaar” noemde.
Zijn teamgenoot Charles Leclerc eindigde als vijfde in de tweede vrije training, terwijl Hamilton bleef steken op P11, bijna acht tienden achter Oscar Piastri. Fred Vasseur reageerde na afloop direct op de felle radioberichten van Hamilton en zette het beeld recht.
“De opmerkingen over de radio waren een beetje extreem.”
De openingssessie van de vrijdag begon nog redelijk voor Hamilton. In VT1 eindigde hij op P3, slechts 0,378 seconden achter McLaren-coureur Lando Norris. Toch was Hamilton verre van tevreden.
“Dat was slecht.” – Lewis Hamilton (via boordradio in VT1)
Zijn stemming verslechterde zichtbaar tijdens de tweede sessie. Daarin omschreef hij de SF-25 als “niet bestuurbaar” en gleed hij uiteindelijk af naar een elfde plek, met een verschil van bijna drie tienden ten opzichte van teamgenoot Leclerc.
Dit alles gebeurde op de eerste dag na de invoering van de nieuwe FIA-richtlijn over flexibele voorvleugels. De toon van Hamilton liet weinig aan de verbeelding over. Hij voelde zich niet thuis in de auto en zijn vertrouwen leek ver te zoeken.
De auto was niet zo verschrikkelijk als het leek
Teambaas Fred Vasseur gaf zijn visie na afloop aan Sky Sports F1. Hij nuanceerde de scherpe uitspraken van zijn coureur en wees erop dat Hamilton aan het einde van de sessie alsnog een competitieve stint reed op de zachte banden.
“De opmerkingen over de radio waren een beetje extreem, maar hij reed ook een sterke laatste stint op de softs in het tempo van de eerste twee.”
Volgens Vasseur viel de situatie dus mee. Hij benadrukte dat radioberichten vaak in het heetst van de strijd worden gedaan, en dat de werkelijke prestaties van de auto niet altijd overeenkomen met de emotionele beleving van de coureur op dat moment.
“De auto was niet zo verschrikkelijk als hij zei. En nogmaals, de opmerkingen die ze maken in de auto zijn voor mij geen drama.”
Vasseur gaf ook aan dat Ferrari nog steeds moeite heeft met de balans van de auto, met name op één vliegende ronde. De lange runs waren ook niet vlekkeloos, vooral aan het begin van elke stint. Volgens hem speelde ook de toestand van het asfalt een rol.
“We hadden aan het begin van elke stint wat problemen. Het was erg lastig zodra je van de ideale lijn afweek.”
Hij verklaarde dat de SF-25 nog niet in staat is om de banden meteen in het juiste temperatuurvenster te brengen. Dat maakt het lastig om een optimale ronde te rijden, en verklaart de inconsistente prestaties van het team in eerdere races.
Hoewel de balans volgens Vasseur “niet perfect” is, stelde hij dat dit ook voor andere teams geldt. Daarmee wilde hij aangeven dat Ferrari’s problemen niet uniek zijn in het huidige veld.
Rosberg kraakt Ferrari: ‘De slechtste auto die ik zag’
Nico Rosberg, aanwezig als analist bij Sky Sports F1, spaarde Ferrari allerminst. De wereldkampioen van 2016 noemde de SF-25 “de slechtste auto die ik vandaag heb gezien” en wees op overmatige onderstuur én plotseling overstuur.
“De auto is echt lastig. Onderstuur, snap oversteer, alles zat erin. Het was duidelijk geen makkelijk begin van het weekend voor Lewis.”
Deze harde woorden voegden extra druk toe op het team uit Maranello, dat momenteel vierde staat in het constructeurskampioenschap. De verwachting was dat de technische richtlijn over flexi-wings hun concurrenten zou raken, maar vooralsnog bleef een duidelijke verschuiving in de pikorde uit.
Vasseur reageerde beheerst op Rosbergs analyse. Hij erkende dat er werk aan de winkel is, maar vond de kwalificatieproblemen vooral terug te leiden naar bandentemperatuur en niet naar fundamentele tekortkomingen van het chassis.
Met Red Bull slechts één punt boven Ferrari en Mercedes vijf punten daarachter, ligt de strijd om P2 in het kampioenschap nog helemaal open. McLaren lijkt echter ongrijpbaar, zeker na het dominante optreden van Piastri en Norris in de trainingen.
Hamilton zal moeten hopen op een betere afstelling voor de kwalificatie, want op dit moment ontbreekt het vertrouwen in zijn auto volledig. Zijn team heeft echter vertrouwen in de data, en baseert zich liever op sectortijden en bandenanalyse dan op radiopieken van frustratie.
Ferrari staat op een kantelpunt. De woorden van Hamilton zijn duidelijk, de tegenreactie van Vasseur ook. De waarheid ligt, zoals vaak, ergens in het midden. Maar feit blijft: als Ferrari zich als topteam wil handhaven, moet er snel iets veranderen – op én naast de baan.