Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws FIA scherpt flexi-wing regels verder aan voor GP van Japan

FIA scherpt flexi-wing regels verder aan voor GP van Japan

881
FIA scherpt flexi-wing regels verder aan voor GP van Japan
Foto: F1 REVERSE

De FIA voert vanaf de Grand Prix van Japan in Suzuka een nog striktere controle in op flexibele vleugels. Dit besluit volgt op een reeks technische richtlijnen die al eerder werden ingevoerd om het gebruik van flexi wings in de Formule 1 te beperken.

Het wereldwijde autosportorgaan heeft aangegeven dat deze wijzigingen mogelijk worden opgenomen in de officiële F1-reglementen voor 2025, afhankelijk van goedkeuring door de FIA World Motor Sport Council.

Tijdens de Grand Prix van China dit weekend wordt de toegestane buiging van de achtervleugel teruggebracht naar 0,75 mm onder statische belasting.

Vanaf de Japanse GP wordt deze limiet verder aangescherpt tot 0,5 mm. De wijze waarop deze statische tests worden uitgevoerd, inclusief de belastingspunten en meetmethoden, blijft ongewijzigd.

Dit betekent dat teams minder speelruimte hebben bij het ontwerpen van vleugelcomponenten en dat mogelijke flexibele constructies sneller worden opgemerkt.

Aanleiding en eerdere stappen van de FIA

De discussie rondom flexi wings ontstond in 2024 toen duidelijk werd dat sommige teams onderdelen gebruikten die onder hoge snelheid meer flex vertoonden dan volgens de FIA-regels was toegestaan.

Dit zorgde voor een competitief voordeel, aangezien flexibelere vleugels de luchtweerstand op rechte stukken kunnen verminderen, zonder nadelen in bochten.

Als reactie hierop gaf de FIA in februari een technische richtlijn uit waarin werd aangekondigd dat strengere belastingstests op de voorvleugel zouden worden ingevoerd vanaf de Grand Prix van Spanje in mei.

Daarnaast kregen teams voor de Grand Prix van Australië te horen dat er extra maatregelen zouden komen om de achtervleugels in de gaten te houden.

Lees ook:  Piastri en Norris reageren op Suzuka-strategie: 'groot risico, weinig kans op winst'

Tijdens de race in Melbourne moesten alle teams een behuizing plaatsen voor een achterwaarts gerichte camera, zodat de FIA de buiging van de achtervleugel kon monitoren tijdens de vrije trainingen.

Uit deze test bleek dat alle tien teams binnen de toegestane flexlimieten opereerden. Toch besloot de FIA direct na het raceweekend om nog strengere eisen door te voeren.

Het terugbrengen van de toegestane buiging van de achtervleugel naar 0,5 mm per statische test heeft directe gevolgen voor de ontwikkeling van auto’s in het 2025-seizoen.

Teams die hun aerodynamische pakketten hebben gebaseerd op subtiele flexibiliteit in de vleugelelementen, moeten mogelijk hun ontwerpen herzien om te voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Nikolas Tombazis, FIA’s single-seater director, verklaarde in een interne technische richtlijn:

“De aanpassingen die we vanaf de Japanse Grand Prix doorvoeren, hebben als doel om een gelijk speelveld te garanderen. De wijzigingen zullen waarschijnlijk worden opgenomen in de technische reglementen voor het seizoen 2025, mits goedgekeurd door de FIA World Motor Sport Council.”

Deze aanpassing betekent dat teams niet langer alleen afhankelijk zijn van interpretaties van de technische richtlijnen, maar dat de restricties in de officiële reglementen worden opgenomen.

Dit maakt het moeilijker om manieren te vinden om binnen de regels toch flexibelere vleugelelementen te ontwerpen.

Gevolgen voor teams

Het halverwege het seizoen doorvoeren van zulke rigide reglementswijzigingen heeft vaak invloed op de verhoudingen binnen de grid.

Sommige teams hebben al aangegeven dat deze maatregelen een onverwachte impact kunnen hebben op hun prestaties, vooral omdat auto’s en aerodynamische concepten maanden van tevoren worden ontwikkeld.

Lees ook:  Norris snapt zijn eigen prestaties niet: 'er klopt iets niet en ik weet niet wat'

Tijdens eerdere technische aanpassingen van de FIA op het gebied van aerodynamica, zoals de introductie van strengere tests op de vloer en plank in 2022, was te zien dat teams zoals Red Bull en Mercedes verschillende snelheden hadden in het aanpassen van hun ontwerpen.

Dit soort wijzigingen dwingen teams om tijd en middelen te besteden aan herontwerpen, wat met het oog op de 2025-auto’s een extra uitdaging vormt.

De gevolgen van deze wijziging kunnen groot zijn voor de topteams. McLaren-coureur Lando Norris gaat met een voorsprong in het kampioenschap naar China, terwijl Max Verstappen de leiding in het klassement voor het eerst sinds mei 2022 is kwijtgeraakt.

De komende races zullen uitwijzen of Red Bull’s ontwerp meer last heeft van de aangescherpte vleugeltests dan bijvoorbeeld McLaren, Ferrari of Mercedes.

Vooral Red Bull stond in het verleden bekend om innovatieve aerodynamische oplossingen, en de FIA’s focus op flexibele vleugels lijkt een direct antwoord op dergelijke ontwerpen.

Het team heeft eerder aangetoond zich snel aan te passen aan reglementswijzigingen, maar de mate waarin dat deze keer lukt, zal een bepalende factor zijn in hun titelstrijd.

Gerelateerd nieuws

Red Bull Max Verstappen

Verstappen ‘bonus’ duikt op in McLaren-data: ‘hier zat meer dan verwacht in’

Na twee trainingssessies in Jeddah lijkt McLaren opnieuw de maatstaf te zetten,...

Lando Norris en Zak Brown

Longrun-data in Jeddah: McLaren meer dan een halve seconde sneller dan Red Bull

Red Bull eindigde de vrijdagtrainingen in Saoedi-Arabië op papier met een keurige...

Helmut Marko Red Bull Racing

Marko adviseert Verstappen over afstelling: ‘vertrouw op je gevoel, niet op de simulator’

Helmut Marko heeft Max Verstappen opgedragen om zijn eigen inschatting te volgen...

Max Verstappen Red Bull Racing

Verstappen sust woordenwisseling met Marko: ‘we mogen best eens boos worden’

Max Verstappen heeft de verhalen over een gespannen confrontatie tussen zijn manager...