Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Max Verstappen heeft ‘geen woorden’ voor FIA-straf na misdragingen
F1 nieuws

Max Verstappen heeft ‘geen woorden’ voor FIA-straf na misdragingen

49
max verstappen
Foto: F1 Unleashed

Max Verstappen reageerde kort maar krachtig: “Geen woorden.” Dit kwam nadat de FIA hem had bestraft voor het gebruik van ongepaste taal tijdens de persconferentie in Singapore. De drievoudig wereldkampioen gebruikte het woord “****ed” om zijn Red Bull-auto te beschrijven, wat niet goed viel bij de stewards.

Ondanks dat hij zijn excuses had aangeboden, benadrukte de FIA dat coureurs als rolmodellen bedachtzamer moeten zijn met wat ze zeggen, vooral in publieke forums. Over de straf zelf – het uitvoeren van “werk van publiek belang” – had Verstappen verder niks te zeggen.

“Geen woorden.” — Max Verstappen

Verstappen’s reactie op de FIA-beslissing

Na afloop van de persconferentie in Singapore kreeg Verstappen te horen dat hij bestraft werd voor zijn taalgebruik. Het gebruik van “****ed” om de staat van zijn auto te beschrijven, werd door de FIA als ongepast gezien.

Hoewel Verstappen niemand persoonlijk beledigde, vond de organisatie het toch nodig om op te treden, mede omdat ze dit jaar vaker hebben aangegeven strenger te willen zijn op taalgebruik, vooral tijdens live-uitzendingen via de teamradio. Verstappen bleef echter stil over de opgelegde straf.

In hun verklaring gaf de FIA aan dat Verstappen zich niet volledig bewust was van hoe zijn woordkeuze zou worden opgevat, mede omdat Engels niet zijn moedertaal is.

Toch werd besloten om hem een straf op te leggen in de vorm van publieke werkzaamheden. Toen Verstappen werd gevraagd om te reageren, hield hij het kort: “Geen woorden.”

Red Bull’s prestaties in Singapore

Deze situatie komt op een moment dat Red Bull zich voorbereidt op een uitdagende race in Singapore, een circuit waar ze vorig jaar niet wisten te winnen.

Lees ook:  Coureurs overwegen boycot na voorstel van FIA: 'brengt schade toe aan sport'

Terwijl Verstappen en teamgenoot Sergio Perez dit seizoen bijna onverslaanbaar lijken, was Singapore vorig jaar een uitzondering. Toen ging de overwinning naar Carlos Sainz in zijn Ferrari.

Tijdens de vrije trainingen van dit jaar verliep het echter allesbehalve vlekkeloos voor Verstappen. Hij eindigde op een teleurstellende 15e plaats, wat duidelijk maakt dat het team nog werk te doen heeft voor de race op één van de meest veeleisende circuits van het jaar.

Na afloop van de tweede vrije training was Verstappen duidelijk: “We missen grip.” Het Marina Bay-circuit staat bekend om zijn lastige karakter, maar volgens Verstappen was dat niet het probleem. Het gebrek aan grip baarde hem vooral zorgen.

“We missen gewoon de grip die we willen hebben,” zei Verstappen. “Er zijn een paar dingen die we moeten onderzoeken.”

Het omgaan met de hobbels en de kerbs op het circuit, gecombineerd met het juiste gripniveau, bleek een uitdaging voor het team. Verstappen gaf toe dat er nog heel wat moet gebeuren voordat hij zich comfortabel voelt in de auto voor de race.

De bredere context van de FIA-beslissing

De beslissing van de FIA om Verstappen te bestraffen past binnen een bredere strategie om de Formule 1 toegankelijker en respectvoller te maken voor een wereldwijd publiek.

FIA-president Mohammed Ben Sulayem heeft eerder aangegeven dat het belangrijk is dat de sport op een nette manier wordt gepresenteerd, vooral gezien de immense aandacht die de Formule 1 krijgt. Dit betekent dat er strengere regels zijn ingevoerd voor wat coureurs kunnen zeggen, zowel over de teamradio als tijdens persconferenties.

Lees ook:  Verstappen baalt van balansproblemen en hoge bandenslijtage tijdens zware thuisrace

Verstappen is zeker niet de eerste coureur die op de vingers is getikt voor zijn taalgebruik. Het feit dat zijn opmerking tijdens een officiële persconferentie werd gemaakt, zorgde er echter voor dat de FIA extra scherp moest optreden.

DetailsInformatie
IncidentVerstappen gebruikte ongepaste taal
StrafPublieke werkopdracht
Verklaring van de FIACoureurs moeten bedachtzamer zijn
Verstappen’s reactie“Geen woorden”
Betrokkenheid FIA-presidentMohammed Ben Sulayem
Verstappen’s positie na FP215e plaats

De beslissing om Verstappen te straffen laat zien dat de FIA serieus is in hun poging om het gedrag van coureurs, zowel op als naast de baan, te reguleren. Hoewel het woordgebruik van Verstappen niet als beledigend werd beschouwd, vond de FIA het belangrijk dat rolmodellen, zoals hij, zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie.

Gerelateerd nieuws

Lewis Hamilton’s sombere conclusie over kwalificatiekansen: Mercedes ‘verloren’ in afstelling

Lewis Hamilton heeft zijn kansen op een goede kwalificatie tijdens de Grand...

McLaren en Ferrari domineren vrijdag in Singapore, Red Bull valt tegen

Op de eerste dag van de Singapore GP hebben McLaren en Ferrari...

Sainz’ actie in Baku veroorzaakt problemen voor Red Bull richting Singapore

Carlos Sainz’ late inhaalactie op Sergio Perez tijdens de Grand Prix van...

Verstappen pessimistisch over Red Bull-kansen in Singapore: ‘verwacht er weinig van’

De Grand Prix van Singapore 2024 staat voor de deur en lijkt...

McLaren’s ‘mini DRS’ onderzocht na FIA-verklaring over data-onderzoek

Oscar Piastri’s overwinning tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan betekende niet alleen...

Ricciardo erkent dat Singapore GP mogelijk zijn laatste race is

Daniel Ricciardo heeft toegegeven dat de Grand Prix van Singapore weleens zijn...

McLaren houdt FIA in spanning met aankomende MCL38-upgrades

McLaren-teambaas Andrea Stella heeft bevestigd dat er binnenkort grote upgrades voor de...

Marko duidelijk over huidige situatie: ‘Vertrek sleutelfiguren oorzaak van Red Bulls terugval’

Dit seizoen heeft Red Bull Racing te maken met serieuze technische problemen...