Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1-teams Wat gebeurt er nu echt aan de top van Red Bull’s F1-team? Een uitgebreide analyse
F1-teams

Wat gebeurt er nu echt aan de top van Red Bull’s F1-team? Een uitgebreide analyse

29
helmut marko en christian horner
Foto: Rapid F1

Een jaar na het overlijden van Red Bull-oprichter

Precies een jaar na het overlijden van Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz toont zijn Formule 1-team geen tekenen van verlies van zijn briljantie.

Veranderingen achter de schermen

Hoewel het recordbrekende streven naar een derde opeenvolgende F1-titel heeft geleid tot meer succes, zijn er op seniorniveau grote veranderingen achter de schermen geweest.

Nieuwe rollen en verantwoordelijkheden

Deze verschuivingen gaven van buitenaf enige onzekerheid over nieuwe rollen en verantwoordelijkheden. Deze week wakkerden ze mogelijk geruchten aan over mogelijke machtsstrijd binnen het F1-team. Maar is deze speculatie op feiten gebaseerd?

Veranderingen in eigendomsstructuur

Na het overlijden van Mateschitz is het eigendom van het energiedrankbedrijf nu verdeeld tussen zijn zoon Mark, die 49% in handen heeft, en de Thaise miljardair Chalerm Yoovidhya, die de meerderheid heeft.

Nieuw leiderschap

Er is ook een nieuwe CEO, Oliver Mintzlaff, die bekend is geworden met de wereld van F1 door zijn betrokkenheid bij Red Bull’s voetbalactiviteiten.

Veranderingen in F1-activiteiten

Door de veranderingen werd Red Bull’s F1-activiteiten herzien, wat resulteerde in een volledige toewijding voor de toekomst en een push om AlphaTauri te verbeteren.

Investering in technologiecampus

“We investeren in de faciliteiten en de campus om er een echte technologiecampus van te maken om talent aan te trekken en te ontwikkelen.

Dus er is niets veranderd: de toewijding is absoluut: onze kracht en diepgang is altijd ons team geweest. En ik geloof dat we de sterkste technische groep hebben die we ooit hebben gehad.

Ik denk dat we operationeel sterk zijn. Ik zie geen zwakheden in de organisatie. Dat betekent niet dat we niet beter kunnen worden. Je kunt altijd verbeteren en je leert altijd bij, maar ik denk dat Red Bull Racing in de beste vorm is die het ooit heeft gehad.”

Dynamiek binnen Red Bull

Hoewel de dynamiek van Marko’s werkrol binnen Red Bull mogelijk is veranderd na het overlijden van Mateschitz, is Horner duidelijk dat de manier waarop zij samenwerken nauwelijks is veranderd.

Horner over geruchten: “Ik denk dat een van de nadelen van veel winnen is dat je op een bepaald moment in het jaar komt waar er niet veel te schrijven valt,” zei Horner over de geruchten van problemen in het team.

“Maar niets is veranderd. Helmut heeft uiteraard zijn vriend en collega, Dietrich, verloren, maar hij is net zo actief als hij altijd is geweest. En ik waardeer zijn inbreng.

We praten bijna dagelijks over elk belangrijk probleem dat zich voordoet binnen de F1-business.

Dus we hebben altijd een sterke werkrelatie gehad. Dat is niet veranderd.”

Media geruchten

Maar toen Red Bull in Austin arriveerde, bevond het zich in het middelpunt van mediageruchten over een machtsstrijd tussen Horner en Marko.

Marko’s uitspraken

Er zijn soms duidelijke verschillen tussen hen, vooral in de manier waarop Marko vaak uitgesproken is – wat hem soms in de problemen kan brengen (zoals sommige recente opmerkingen over Perez) en onrust kan veroorzaken bij sommige fracties binnen Red Bull.

Echter, Horner ziet waarde in Marko en gelooft dat hij een cruciale rol heeft gespeeld – en blijft spelen – om ervoor te zorgen dat Red Bull het snelle reactieteam blijft dat het moet zijn om aan de top van F1 te blijven.

Veranderingen in de organisatie

Hoewel de veranderingen sinds het overlijden van Mateschitz kunnen betekenen dat de rapportagestructuur anders is, zegt Horner dat de dingen net zo goed werken als voorheen.

Horner over de organisatie: “Vanuit het oogpunt van het team is er fundamenteel niets veranderd. Voor Red Bull Racing is er echt niets veranderd, we gaan gewoon door met ons werk.

Het is belangrijk te begrijpen dat, hoewel Horner en Marko verschillende persoonlijkheden hebben, organisaties daadwerkelijk profiteren van het niet hebben van identieke mensen in senior posities.

Horner’s visie op de toekomst

Horner voelt geen alarm over de manier waarop de organisatie van Red Bull zich in de afgelopen 12 maanden heeft aangepast – en gelooft dat hij persoonlijk precies heeft wat nodig is om het team vooruit te blijven duwen.

Horner over de toekomst: “Naarmate Red Bull succesvol blijft in hun reguliere business, heb ik de vrijheid en autonomie gekregen om door te gaan, wat zo belangrijk is in F1. Het is een van de redenen waarom we de afgelopen 20 jaar of zo zo succesvol zijn geweest. We krijgen geweldige steun.”

Aandeelhoudersondersteuning

Ondanks veranderingen sinds het overlijden van Mateschitz blijft de manier van rapporteren en samenwerken met het bestuur en Mintzlaff goed functioneren volgens Horner. Het is belangrijk te begrijpen dat hoewel Horner en Marko verschillende persoonlijkheden zijn, organisaties juist kunnen profiteren van dergelijke verschillen.

Gerelateerd nieuws

AlphaTauri kondigt nieuwe F1-naam aan voor 2024 met Amerikaanse sponsors

Een nieuwe identiteit voor AlphaTauri in de Formule 1 Het Formule 1-team...

Aston Martin F1 team verwelkomt nieuwe minderheidsaandeelhouder

Op de vooravond van de allereerste Grand Prix in Las Vegas, heeft...

McLaren: Veranderingen aan 2024 F1-auto moeten verder gaan dan alleen aerodynamica

McLaren als voornaamste uitdager van Red Bull De prestaties van het team...

Toto Wolff: Dominantie hoort bij Formule 1, en nu is dat Red Bull

Red Bull Racing: de onbetwiste leider in de Formule 1 Het Formule...

Mercedes team vermijdt casino’s tijdens Grand Prix in Las Vegas

De uitdagingen van de Las Vegas Grand Prix Dit weekend staat de...

Paul Monaghan: Red Bull Racing moet blijven innoveren voor 2024

Dominantie biedt geen garanties Paul Monaghan, de hoofdingenieur van Red Bull Racing,...

Formule 1 teambazen bezorgd over te volle racekalender

De grens van 24 races In de dynamische wereld van de Formule...

Hoe F1 teams zich voorbereiden op het seizoen 2024

Belangrijke veranderingen in regels en technologieën door de jaren heen De Formule...