Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
F1 nieuws Verstappen ruikt kansen: ‘zij moeten hun vleugels weggooien, wij niet’ voor GP Spanje

Verstappen ruikt kansen: ‘zij moeten hun vleugels weggooien, wij niet’ voor GP Spanje

882
Verstappen ruikt kansen: ‘zij moeten hun vleugels weggooien, wij niet’ voor GP Spanje
Foto: F1 Fever

De sfeer is gespannen. Niet vanwege een crash, een regenbui of een domme strategie. Maar door een simpele regelwijziging. In Barcelona wordt alles anders. De FIA grijpt hard in: flexibele voorvleugels zijn per direct verboden.

Teams als Ferrari, McLaren en Mercedes worden gedwongen hun ontwerp bij het grofvuil te zetten. En bij Red Bull? Daar lachen ze. Verstappen ligt op de loer. Want als deze richtlijn doet wat men denkt dat hij doet, dan krijgen we ineens een compleet andere titelstrijd.

“Deze vleugels gaan nooit meer mee naar een race.” — Juliano Rosero over Ferrari’s flexi-wings

Vanaf de Spaanse Grand Prix treedt de nieuwe technische richtlijn van de FIA in werking. De focus ligt op de voorvleugels die tot nu toe – althans volgens Red Bull – té flexibel waren.

Teams hadden ontwerpen gevonden die tijdens statische tests voldeden, maar tijdens hoge snelheden krompen en terugbogen om aerodynamisch voordeel te halen. In theorie legaal, in praktijk verdacht.

De FIA maakt daar nu korte metten mee. De testprocedures worden aangescherpt, en vleugels die eerder werden goedgekeurd, voldoen plots niet meer. Juliano Rosero schreef het letterlijk:

“Deze vleugels gaan nooit meer mee naar een race.” Teams als Ferrari en McLaren zien zich genoodzaakt hun dure aerodynamica af te danken. Red Bull daarentegen heeft zich bewust afgehouden van deze ontwerpfilosofie. En dat zou weleens een meesterzet kunnen blijken.

Red Bull ruikt bloed, McLaren voelt druk

De stemming bij Red Bull is voorzichtig optimistisch. Verstappen staat slechts 22 punten achter op Lando Norris. Met nog veel races te gaan én een McLaren die misschien snelheid verliest door het verbod op de flexi-wing, lijken de kansen plots weer open.

Lees ook:  Red Bull riskeert 'vernietiging van binnenuit' bij vertrek Verstappen: 'net als Benetton na Schumacher'

Binnen het team leeft het gevoel dat dit het moment is om toe te slaan. McLaren, met zes dubbele podiums dit seizoen, weet dat hun huidige succes deels leunde op een slimme voorvleugel.

De auto had balans, voorspelbaarheid én stabiliteit in de snelle bochten – precies dankzij de vleugel die nu verboden is. Wat gebeurt er als ze die moeten vervangen? Zakt hun auto terug naar de instabiele versie van begin dit seizoen?

Ferrari bevindt zich in een soortgelijk parket. Ook zij gebruikten een flexibele voorvleugel die nu niet meer mag. Toch denkt men bij Ferrari dat de schade beperkt blijft.

Of dat klopt, zal Barcelona uitwijzen. Voor nu is duidelijk dat zij hun vleugels niet meer gebruiken en compleet overstappen op een nieuw ontwerp.

Mercedes is mogelijk nóg harder geraakt door de richtlijn. Hun voorvleugel stond bekend als extreem flexibel, wat bijdroeg aan betere prestaties op circuits als Monaco.

Nu die wegvalt, rijst de vraag wat er overblijft van hun snelheid. De auto had het al lastig met balansproblemen en inconsistentie. Als de voorkant nu ook nog instabiel wordt, zou het weleens een rampweekend kunnen worden in Spanje.

George Russell en Lewis Hamilton hadden al geen geweldig seizoen. In Monaco probeerde Russell zelfs een chicane af te snijden, incasseerde een straf, en kwam er uiteindelijk nog relatief goed vanaf.

Het feit dat coureurs zulke trucs uithalen, zegt veel over de frustratie binnen het team. De nieuwe regel zal hun strategieën verder onder druk zetten.

De inzet in Spanje is torenhoog

De Spaanse Grand Prix wordt méér dan zomaar een race. Het wordt een graadmeter. Een moment van waarheid. Niet alleen voor de titelstrijd, maar ook voor de technische creativiteit van de teams.

Lees ook:  Uitslag van Vrije Training 1 GP Barcelona 2025

Wie heeft zijn huiswerk goed gedaan? Wie stort in als de vleugel verdwijnt? En wie komt bovendrijven?

“Red Bull heeft zich nooit laten verleiden tot deze vleugeltruc. En dat betaalt zich nu uit.”

Ferrari’s pitstopteam levert op topniveau. Ze noteren de snelste stops van het seizoen, waaronder een waanzinnige 2.00 seconden. Operationeel is het team sterker dan ooit.

Maar dat is niet genoeg. Als de auto qua downforce moet inleveren door de nieuwe vleugelregels, worden zelfs briljante pitstops irrelevant.

Voor McLaren en Mercedes geldt hetzelfde. De snelheid die ze vonden door slim gebruik van flexibele onderdelen, moeten ze nu terugverdienen met pure mechanische grip en aerodynamische efficiëntie. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Na acht races is de situatie helder. McLaren leidt de constructeurstitel met ruime voorsprong. Maar Verstappen is nog altijd binnen schootsafstand.

Ferrari en Mercedes vechten om plek drie, maar lijken beide vatbaar voor fouten en technische terugslag. Alles wijst erop dat Spanje een kantelpunt wordt.

De teams hebben hun vleugels gewogen en te licht bevonden. Vanaf nu wordt er geracet met wat overblijft. En in de Formule 1 is dat soms net genoeg om alles te veranderen.

Gerelateerd nieuws

Red Bull Ring

FIA legt Red Bull Ring opnieuw onder het mes: grindstroken moeten chaos van 2024 voorkomen

Vorig jaar eindigde de GP van Oostenrijk niet op het asfalt, maar...

Nürburgring

Verstappen hekelt koude algoritmes: ‘racen moet niet bepaald worden door een computer’

Een robot ziet alles, maar voelt niets. Dat lijkt de kern van...

Red Bull Ring

Red Bull Ring krijgt kritiek na incidenten: vrouwelijke fans hekelen structureel seksisme op tribunes

Waar de meeste F1-fans een weekend in Spielberg zien als een feest...

Max Verstappen Red Bull Racing

Verstappen veroorzaakt opnieuw oranje-invasie: Red Bull Ring wordt wederom overspoeld door fans

De Formule 1-race op de Red Bull Ring is officieel Oostenrijks, maar...