In een kwalificatie vol spanning, felle gevechten en straffen wist Norris het thuispubliek in Monaco stil te krijgen. Charles Leclerc start vanaf P2, maar het echte verhaal van de zaterdag zit in de opvallende verschuivingen achter hem.
Lando Norris was ijzersterk in het smalle stratencircuit van Monte Carlo. Zijn pole kwam er niet toevallig – de McLaren lag goed op alle sectoren. Norris zette in Q3 een foutloze ronde neer, waarmee hij Leclerc nét voorbleef.
Oscar Piastri, zijn teamgenoot, completeerde de McLaren-dominantie met een derde plaats. Daarmee starten beide McLarens in de top drie, wat strategisch goud waard is op een circuit waar inhalen bijna onmogelijk is.
Voor McLaren is dit het perfecte antwoord op de stijgende lijn van Ferrari de afgelopen weken. Ze lijken in Monaco alles goed afgesteld te hebben: balans, tractie, en vooral: vertrouwen van de coureurs.
Leclerc in de achtervolging, Verstappen op P4 na Hamilton-straf
Charles Leclerc kwam dicht bij pole, maar moest het afleggen tegen de foutloze ronde van Norris. Op zijn thuiscircuit start hij wel vanaf de gunstige tweede plek, met het voordeel van de schone kant van de baan.
Max Verstappen profiteerde van een gridstraf voor Lewis Hamilton en schuift zo op naar P4. De Red Bull-coureur was in de trainingen minder dominant dan we van hem gewend zijn, maar blijft gevaarlijk – zeker als het tactisch chaotisch wordt.
Hamilton zelf viel van P4 terug naar P7 na een drieplaatsenstraf wegens het hinderen van Verstappen in Q1. Een pijnlijk moment voor de Ferrari-coureur, die daarmee achter teamgenoot Leclerc én directe rivaal Verstappen moet starten.
Naast Hamilton kregen ook Lance Stroll en Oliver Bearman straffen die hun startpositie flink beïnvloeden. Bearman kreeg tien plaatsen straf voor een rode-vlagincident in FP2.
Stroll moest eerst al één plek inleveren voor een botsing met Leclerc in FP1, en kreeg daar nog drie extra plaatsen bovenop na het hinderen van Gasly.
De volledige geüpdatete startopstelling voor de Grand Prix van Monaco 2025:
- Lando Norris (McLaren)
- Charles Leclerc (Ferrari)
- Oscar Piastri (McLaren)
- Max Verstappen (Red Bull)
- Isack Hadjar (Racing Bulls)
- Fernando Alonso (Aston Martin)
- Lewis Hamilton (Ferrari) [+3 plaatsen straf]
- Esteban Ocon (Haas)
- Liam Lawson (Racing Bulls)
- Alexander Albon (Williams)
- Carlos Sainz (Williams)
- Yuki Tsunoda (Red Bull)
- Nico Hülkenberg (Stake Sauber)
- George Russell (Mercedes)
- Kimi Antonelli (Mercedes)
- Gabriel Bortoleto (Stake Sauber)
- Pierre Gasly (Alpine)
- Franco Colapinto (Alpine)
- Lance Stroll (Aston Martin) [+4 plaatsen straf]
- Oliver Bearman (Haas) [+10 plaatsen straf]
Strategische puzzel: wie durft af te wijken?
Met McLaren vooraan en Ferrari in de achtervolging wordt het vooral spannend wie het initiatief durft te nemen qua pitstopstrategie. Monaco draait om track position, maar met de verplichte tweestopregel dit jaar is afwachten niet altijd een optie.
Hamilton start op de derde rij, maar kan met een goede start en alternatieve bandenkeuze alsnog naar voren schuiven. Leclerc zal vooral Norris proberen te onder druk zetten in de eerste ronden.
Voor Verstappen wordt het zaak om snel voorbij Piastri te komen, wil hij kans maken op de zege. Een slimme undercut kan daarvoor cruciaal zijn.
“We hebben een goede auto, maar je moet hier vooral slim zijn. De eerste stint bepaalt veel.”
Met smalle straten, hoge muren en minimale marge voor fouten is Monaco altijd een tactisch schaakspel op topsnelheid. De 2025-editie belooft extra spanning dankzij de nieuwe regels, de straffen en de verrassende startvolgorde.
McLaren lijkt het best geplaatst om te profiteren van de chaos. Maar zoals altijd in Monaco, is niks beslist tot de vlag valt. Eén fout, één safety car of één verkeerde call kan alles op z’n kop zetten.