Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams Mercedes’ sidepods: een symbool van bredere problemen
F1 teams

Mercedes’ sidepods: een symbool van bredere problemen

41
Toto Wolff Mercedes
Foto: MacKrys

De ‘zero-pod’ filosofie van Mercedes: een gewaagde gok

Mercedes’ technisch directeur James Allison heeft onthuld dat hun ‘zero-pod’ concept, dat in 2022 werd geïntroduceerd, symbolisch was voor een reeks ontwerpfouten die het team van voor naar achter plaagden. Toen de Mercedes W14 zonder sidepods uit de garage rolde aan het begin van het grondeffect-tijdperk, vreesden rivalen het ergste. Echter, zoals later bleek, had Mercedes de verkeerde weg ingeslagen. Met slechts één overwinning in 2022, werd de aanvankelijke inzet op deze filosofie snel verlaten in F1 2023. Teamleider Toto Wolff heeft nu aangekondigd dat er voor hun F1 2024 auto, de W15, een “meer conventioneel” ontwerp komt.

De sidepods: emblematisch maar niet beslissend

Allison, die sprak als onderdeel van Sky F1’s eindejaarsreview, werd gevraagd of Mercedes spijt had van het voortzetten van dit uiteindelijk “gebrekkige concept”, nadat de angst die het in de pitstraat veroorzaakte verdween toen de prestaties uitbleven. Allison betoogde dat, aangezien de sidepods het meest in het oog springende kenmerk van hun unieke concept waren, ze “emblematisch” werden voor wat veel bredere problemen waren met de weg die Mercedes insloeg. “Het meest visueel opvallende aspect daarvan waren onze sidepods, maar zeker niet de doorslaggevende factor. Het was niet goed van voor naar achter en dat is iets wat we hebben moeten leren en waar we mee hebben moeten omgaan,” zei Allison.

De strijd van Mercedes in F1 2023

Terwijl Red Bull F1 2023 domineerde met 21 van de 22 grands prix overwinningen, moest Mercedes strijden tegen teams als Aston Martin, McLaren en Ferrari om erkend te worden als de beste van de rest. Mercedes behaalde uiteindelijk de tweede plaats in het constructeurskampioenschap, maar Allison gaf toe dat alle teams in die achtervolgende groep – zelfs het sterk verbeterde McLaren – schuldig waren aan het laten ontsnappen van Red Bull. “De kloof in race-tempo tussen Red Bull en de rest was groter in 2023 dan in 2022, ondanks het feit dat het veld als geheel dichter bij elkaar kwam. Dat is gewoon een kwestie van de bal laten vallen door ons en Ferrari, en ondanks McLaren’s herstel, herstelden ze zich tot een positie die nog steeds even ver van Red Bull verwijderd was als wij,” zei Allison.

Vooruitkijkend naar F1 2024

Mercedes, dat in F1 2023 geen enkele overwinning behaalde – voor het eerst sinds de campagne van 2011 – staat voor de uitdaging om in de winter en de komende maanden hun auto voor 2024 te ontwikkelen. Allison is hoopvol dat ze hebben geleerd wat nodig is om Red Bull volgend jaar meer tegenstand te bieden. Dit betekent een verschuiving van de gewaagde ‘zero-pod’ filosofie naar een meer conventioneel ontwerp, in de hoop de prestatiekloof met Red Bull te dichten.

Gerelateerd nieuws

Albon geeft voorkeur aan compromissen 2025 voor grotere doelen 2026

Alex Albon heeft aangegeven dat hij graag ziet dat zijn Williams Formule...

McLaren: Geen angst dat geüpgradede MCL38 zal lijden bij hoge snelheid in Barcelona

Vertrouwen in hoge snelheid McLaren heeft er vertrouwen in dat de recente...

Hoe Mercedes zijn lastige W15-auto weer aan de praat kreeg

Mercedes begon het seizoen met een W15 die zowel voor Lewis Hamilton...

Leclerc hoopt op uitdaging in Catalonië met ‘rijdbare en snellere’ Ferrari

De opgewaardeerde Ferrari heeft het potentieel om het iconische Italiaanse team zijn...

Red Bull: Kerb oplossing zetten aero voordelen niet op het spel

Uitdagingen met de ophanging van de RB20 Het team uit Milton Keynes...

Ferrari’s teambaas voelt zich bedreigd door McLaren

Ferrari’s teleurstellend weekend in Canada Ferrari had een rampzalig weekend in Canada,...

Mercedes moet zichzelf heruitvinden, zegt Toto Wolff

Mercedes, een dominante kracht in de Formule 1 gedurende het afgelopen decennium,...

Ferrari’s reactie op de rampzalige Grand Prix van Canada: “Alles ging mis”

Problemen tijdens de kwalificatie De Scuderia Ferrari werd door verschillende rivalen gezien...