Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 teams McLaren richt zich op vroege F1 2024 upgrades in drie belangrijke gebieden
F1 teams

McLaren richt zich op vroege F1 2024 upgrades in drie belangrijke gebieden

56
Mclaren Oscar Piastri
Foto: Lukas Raich

Op een regenachtige woensdagochtend heeft McLaren online zijn uitdager voor 2024 gelanceerd, gevolgd door een filmopnamedag op Silverstone. De voorganger van vorig jaar, de MCL60, werd met gematigde verwachtingen onthuld nadat teambaas Andrea Stella toegaf dat het team zijn lanceerdoelen had gemist en dat een volledige revisie halverwege het seizoen al in de planning was. Deze revisie maakte van McLaren het meest verbeterde team, waardoor het naar de vierde plaats klom. Dit jaar is de MCL38 een evolutie die verder wil verbeteren op de belangrijkste zwakke punten: aerodynamische efficiëntie, mechanische grip in langzame bochten en de interactie van de auto met de banden.

Focus op aerodynamica, grip en bandeninteractie

Stella gelooft dat het team stappen heeft gemaakt op alle drie de gebieden, maar zegt dat er verdere upgrades op komst zijn nadat sommige projecten niet op tijd klaar waren voor de specificatie van Bahrein. “We hadden drie belangrijke doelstellingen,” legde Stella uit. “Eén was om de aerodynamische efficiëntie te verbeteren, de tweede was om de mechanische grip te verbeteren en de derde was om de interactie met de banden te verbeteren. Ik zou geen verhouding willen geven, maar ik zou zeggen dat we in al deze drie gebieden hebben kunnen verbeteren, ook al zien we dat er potentieel is voor verdere verbeteringen in elk van deze drie gebieden.”

Ontwikkelingsprojecten en toekomstige upgrades

Er waren enkele projecten gestart die potentieel hadden, maar die niet op tijd afgerond konden worden om op de lanceerauto te zitten, dus ze zullen zeer waarschijnlijk updates worden voor het vroege deel van het seizoen. Stella benadrukte dat het niet zozeer was dat de innovaties het niet haalden, maar meer dat sommige ontwikkelingsprojecten het niet haalden. “Maar als je aan sommige ontwikkelingsprojecten begint, wil je natuurlijk dat ze zo snel mogelijk resultaat opleveren, maar er is volop ruimte in de manier waarop we de auto hebben ontworpen voor deze projecten om later op de auto te landen.”

Voortzetting van de ontwikkelingstraject

McLaren’s indrukwekkende ontwikkelingscurve sinds de Grand Prix van Oostenrijk vorig jaar resulteerde in zeven podiumplaatsen voor Lando Norris en twee voor Oscar Piastri, een van de sterkste in-season herstelacties door een team tot nu toe. Stella hoopt dat het team uit Woking de trajectlijn door 2024 heen kan voortzetten door updates te blijven uitrollen voordat het ofwel zonder ideeën of budget valt. “Er is een budgetplafond en daarom moet je je upgrades zorgvuldig plannen, omdat het zou kunnen dat je budgetbeperkt wordt in plaats van ontwikkelingsbeperkt.”

Gerelateerd nieuws

Norris’ dilemma in Hongarije: teambelang versus persoonlijke ambitie

Lando Norris stond voor een moeilijke keuze tijdens de Grand Prix van...

Red Bull’s rijdersdilemma verergert: Verstappen, Mercedes en interne spanningen

Het rijdersdilemma bij Red Bull Racing is geëscaleerd. Max Verstappen’s toekomst bij...

Mercedes getroffen door massale computeruitval tijdens Hongaarse Grand Prix

Mercedes heeft te maken gehad met een aanzienlijke storing in hun computersystemen...

Ferrari kopieert innovatieve suspensietruc van Mercedes W15

Ferrari staat op het punt om een innovatieve suspensietruc van Mercedes over...

McLaren onder vuur na Red Bulls schokkende beschuldiging over remschijven

Red Bull heeft een officiële klacht ingediend bij de FIA over een...

Ferrari’s baanbrekende upgrades voor de Hongaarse Grand Prix 2024

Ferrari introduceert een omvangrijk upgradepakket voor de Hongaarse Grand Prix van 2024...

Toyota’s verrassende terugkeer in de Formule 1 met Haas

Toyota overweegt een terugkeer in de Formule 1 via een samenwerking met...

Waarom Mercedes drie op rij kan winnen in Hongarije

Mercedes heeft een goede kans om drie races op rij te winnen...