Lewis Hamilton ondervindt grote uitdagingen bij zijn overstap naar Ferrari in 2025, vooral door de overstap naar een totaal andere powerunit. Sinds zijn debuut in de Formule 1 in 2007 heeft Hamilton altijd met een Mercedes-motor gereden.
De overstap naar Ferrari betekent dat hij voor het eerst moet wennen aan een compleet andere manier van motormanagement, hybride-energiegebruik en de interactie tussen verbrandingsmotor en elektrische aandrijving.
Volgens voormalig F1-coureur en Sky-analist Anthony Davidson zal Hamilton moeite hebben om de nieuwe powerunit onder de knie te krijgen. Davidson wijst op het verschil in karakteristieken tussen de Mercedes- en Ferrari-motoren.
De manier waarop hybride energie vrijkomt, de vermogensafgifte en het motormanagement verschillen sterk. Een moment van onwennigheid kan al genoeg zijn om fouten te veroorzaken.
“Hij heeft zijn hele carrière met Mercedes powerunits gereden en dat maakt de overstap moeilijk,” verklaarde Davidson aan RN365. “Hoe goed je ook bent, het is lastig om een nieuw motormanagementsysteem te leren.”
Hamiltons aanpassing wordt verder bemoeilijkt door Ferrari’s aanpak in de simulator. Volgens berichten uit Italië zou Ferrari de simulatorinstellingen ‘extreem’ hebben afgesteld om Hamilton te forceren sneller te wennen aan het andere rijgedrag van de auto.
Dit betekent dat hij in een kunstmatig moeilijke situatie moet trainen om in de echte auto sneller vertrouwd te raken met de Ferrari-systemen.
Crash in Barcelona: lag de oorzaak bij de powerunit?
David Coulthard, voormalig coureur voor McLaren en Red Bull, gelooft dat Hamiltons crash tijdens een test in Barcelona te wijten was aan het wennen aan de powerunit. Hij stelt dat de manier waarop elektrische energie vrijkomt in een hybride Formule 1-motor anders is bij Ferrari dan bij Mercedes.
“Hij heeft zo lang met de Mercedes-hybride gereden dat hij onbewust nog steeds die gewoontes heeft,” zei Coulthard in de Formula For Success podcast. “De krachtopbouw in een hybride motor is niet lineair. Er is een combinatie van verbrandingskracht en elektrische boost, en als je niet exact weet hoe en wanneer die vrijkomt, kan dat voor verrassingen zorgen.”
Coulthard benadrukte dat het niet ongewoon is voor een coureur om in een nieuwe auto foutjes te maken. Zelfs grote namen als Ayrton Senna en Michael Schumacher maakten dit mee bij teamwissels.
“Iedere coureur maakt fouten. Het draait erom hoe snel je leert en aanpast,” aldus Coulthard.
Hamiltons crash in Barcelona kan een direct gevolg zijn van hoe de Ferrari-powerunit reageert op gasinput en regeneratie van hybride energie. In de Mercedes-auto’s waarmee Hamilton reed, was hij gewend aan een specifieke afstemming.
Bij Ferrari zijn de koppelafgifte en interactie tussen de verbrandingsmotor en elektrische systemen anders.
Anthony Davidson wijst erop dat Hamilton inspiratie kan halen uit Fernando Alonso, die tijdens zijn lange carrière met verschillende powerunits heeft gereden. Alonso wist zich aan te passen aan Renault, Ferrari, Honda en Mercedes-motoren en bleef competitief, ongeacht de verschillen in motorkarakteristieken.
“Alonso komt uit een soortgelijke achtergrond als Hamilton, met veel ervaring en technische vaardigheden,” aldus Davidson. “Hij heeft met allerlei verschillende powerunits gereden, en dat bewijst dat het mogelijk is om je snel aan te passen.”
Alonso’s vermogen om zich flexibel aan te passen aan verschillende teams en motorconcepten kan een blauwdruk zijn voor Hamilton. Echter, de Spanjaard had in het verleden soms meerdere seizoenen nodig om volledig te wennen aan nieuwe technieken. De vraag is hoe snel Hamilton zich het Ferrari-systeem eigen kan maken.
Ferrari’s strategie: agressieve aanpassing voor Hamilton
Binnen Ferrari is men zich bewust van de uitdaging die Hamilton te wachten staat. Daarom zou het team ervoor kiezen om hem in de simulator aan extreme omstandigheden bloot te stellen.
Dit betekent dat hij mogelijk expres op uitdagende afstellingen wordt gezet, om sneller zijn Mercedes-reflexen af te leren.
Deze aanpak kan werken, maar brengt ook risico’s met zich mee. Door een coureur direct te confronteren met de meest extreme aspecten van de auto, kan er onzekerheid ontstaan. Hamilton zal instinctief blijven vertrouwen op zijn Mercedes-gewoontes, wat de overgang extra moeilijk maakt.
Volgens Davidson en Coulthard zal het wennen niet in een paar testdagen gebeurd zijn. Pas na een reeks races en echte wedstrijdsituaties zal blijken of Hamilton de nieuwe powerunit volledig onder controle heeft.
Volgens Davidson is de tijd die nodig is om volledig te wennen aan een andere powerunit lastig te voorspellen.
“Hamilton zal in het begin bewust bezig zijn met rempunten, gasrespons en hybride regeneratie,” zegt Davidson. “Maar racen is een instinctieve sport. Op een gegeven moment moet alles automatisch gaan.”
Het verschil tussen testen en racen zit in de manier waarop een coureur informatie verwerkt. Tijdens tests is een coureur bewust bezig met elk aspect van de auto en geeft hij gedetailleerde feedback aan ingenieurs. In races moet alles op instinct gaan.
Volgens Coulthard zal Hamilton naarmate hij meer races rijdt, automatisch wennen aan de Ferrari-powerunit. Maar de eerste races kunnen cruciaal zijn en bepalend voor zijn seizoen.
Ferrari’s aanpak om Hamilton versneld te laten wennen kan helpen, maar uiteindelijk zal alleen tijd in de auto hem volledig vertrouwd maken met de karakteristieken van de motor.