Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws F1 Wereldkampioenen die nooit voor Ferrari hebben gereden
F1 nieuws

F1 Wereldkampioenen die nooit voor Ferrari hebben gereden

42
Lewis Hamilton Mercedes
Foto: AngMoKio

De overstap van Hamilton naar Ferrari: een droom die uitkomt

Lewis Hamilton verraste de Formule 1-wereld door zijn overstap van Mercedes naar Ferrari voor het seizoen 2025 aan te kondigen, nog voordat de campagne van 2024 was begonnen. Dit betekent dat de zevenvoudig wereldkampioen zich zal voegen bij de lange lijst van F1-legendes die in het iconische Ferrari-rood hebben gereden, als onderdeel van een van de grootste coureursoverdrachten in de geschiedenis van de serie. Hamilton verklaarde dat hij hiermee een kinderdroom vervulde; voor velen zou er iets ontbreken op de cv van de 39-jarige als hij deze overstap nooit had gemaakt. Het rijden voor Ferrari is een droom voor bijna alle coureurs, en sommigen, zoals Michael Schumacher, hebben wereldkampioenschapmachines verlaten om dit te realiseren. Hamiltons beweging betekent ook dat, op het moment van schrijven, elke coureur met vier of meer F1-kampioenschappen op enig moment in hun carrière voor Ferrari heeft gereden.

Legendarische coureurs die de overstap nooit maakten

Ondanks de aantrekkingskracht van Ferrari zijn er nog steeds enkele drievoudige wereldkampioenen die nooit voor de Scuderia hebben gereden. Jack Brabham, bijvoorbeeld, had Ferrari nooit echt als een mogelijkheid beschouwd, ondanks een mislukte poging van Ferrari om in 1960 onderhandelingen te starten. Brabham genoot ervan Ferrari te verslaan en was alleen geïnteresseerd in het overwinnen van hen, niet in het zich bij hen voegen. Jackie Stewart, die zijn F1-debuut maakte in 1965 met BRM, had een rampzalige campagne in 1967, wat leidde tot een ontmoeting met Ferrari voor 1968. Echter, de aantrekkingskracht van Ferrari was niet sterk genoeg voor Stewart, die uiteindelijk koos voor een samenwerking met Ken Tyrrell. Nelson Piquet, bekend om zijn sterke banden met Brabham, en Ayrton Senna, wiens carrière miste wat een stint met Ferrari had kunnen zijn, zijn andere voorbeelden van coureurs die nooit de overstap maakten, ondanks enige flirt met het idee.

De toekomstige mogelijkheden van Verstappen bij Ferrari

Op 26-jarige leeftijd heeft Max Verstappen mogelijk nog een lange carrière voor de boeg, wat de potentie biedt voor een toekomstige overstap naar Ferrari. Tot nu toe heeft Verstappen geen reden gehad om Red Bull Racing te verlaten, waar hij zich bij aansloot als een 16-jarige junior coureur in 2014, en sindsdien is uitgegroeid tot een van de grootste F1-coureurs aller tijden. Ondanks dat Ferrari hem niet benaderde tijdens zijn juniordagen, en ondanks enige initiële interesse na zijn rookie seizoen, lijkt een overstap naar Ferrari in de nabije toekomst onwaarschijnlijk. Verstappen is momenteel gecontracteerd tot ten minste het einde van 2028, maar heeft publiekelijk onthuld dat hij F1 zou kunnen verlaten zodra zijn deal afloopt.

De nalatenschap van Schumacher en andere legendes bij Ferrari

Hoewel sommige wereldkampioenen nooit voor Ferrari hebben gereden, is er nog steeds een lange lijst van F1-grootheden die dat wel hebben gedaan. Michael Schumacher, bijvoorbeeld, verliet het wereldkampioensteam Benetton voor een worstelend Ferrari-team, maar het was de romantiek van Ferrari en de uitdaging om het terug te brengen naar zijn vroegere glorie die Schumacher aantrok. Schumacher en Todt legden de basis voor iets speciaals, wat resulteerde in vijf opeenvolgende kampioenschappen van 2000 tot 2004. Andere coureurs zoals Juan Manuel Fangio, Sebastian Vettel, Alain Prost, en Niki Lauda hebben ook hun stempel gedrukt bij Ferrari, elk met hun eigen unieke verhalen en uitdagingen.

Deze coureurs en hun verhalen benadrukken de complexe en vaak emotionele beslissingen achter de carrièrepaden van F1-coureurs, waarbij de droom om voor Ferrari te rijden een centrale rol speelt in de motorsportgeschiedenis.

Gerelateerd nieuws

Geruchten over overstap van Adrian Newey naar Ferrari nemen toe na zijn verschijning in Italië

Onzekerheid binnen Red Bull leidt tot speculatie Adrian Newey, de gerenommeerde Formule...

Formule 1 op koers naar koolstofneutraal in 2030 na onthulling van 13% emissiereductie

Formule 1 heeft een belangrijke mijlpaal bereikt op haar weg naar koolstofneutraliteit...

Red Bull’s 2026 F1-motorproject bereikt doelstellingen, zegt Horner

Red Bull’s samenwerking met Ford voor de 2026 motor Red Bull Powertrains...

Onthullingen in de F1: cruciale keuzes en de toekomst van topcoureurs

Formule 1 Silly Season: beslissende bewegingen in het coureurskamp De ‘Silly Season’...

McLaren F1-team bereidt zich voor op “schadebeperking” tijdens Chinese GP

Uitdagingen voor McLaren in Shanghai McLaren heeft een sterke start gemaakt in...

Max Verstappen stelt vragen bij ‘niet de slimste’ beslissing voor Chinese Grand Prix

Max Verstappen waarschuwde dat het “niet de slimste” beslissing was om een...

De mogelijke vervangers van Lewis Hamilton bij Mercedes

Verandering aan de top: Hamilton verlaat Mercedes voor Ferrari Als je nog...

Lewis Hamilton verliest geloof in Mercedes, volgens Ralf Schumacher

Ralf Schumacher, zes keer winnaar van Formule 1-races, ziet het totale verlies...