Het laatste Formule 1 nieuws. Alle ontwikkelingen, coureurs, actuele standen en kalender
Home F1 nieuws Norris had koploper kunnen zijn: ‘Verstappen hoeft maar één keer uit te vallen’
F1 nieuws

Norris had koploper kunnen zijn: ‘Verstappen hoeft maar één keer uit te vallen’

99
lando norris
Foto: Formula Inside

Lando Norris had de leiding in het Formule 1-kampioenschap kunnen overnemen van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan, twee races geleden. Volgens een analyse van RaceFans zou Norris nu 13 punten voor hebben gestaan op Verstappen als hij consequent de beste resultaten van McLaren had behaald.

De Brit heeft echter kansen laten liggen, waaronder een mogelijke overwinning in Monza waar teamgenoot Oscar Piastri tweede werd.

Ondanks deze gemiste kansen staat Norris nu 52 punten achter op Verstappen met nog zes races en drie sprintraces te gaan. Voormalig wereldkampioen Nigel Mansell gelooft dat Norris nog steeds kans maakt op de titel:

“Ik denk dat hij Max kan inhalen omdat Red Bull tot nu toe fantastische betrouwbaarheid heeft gehad in de auto en Max maar één uitvalbeurt of probleem hoeft te hebben.”

Gemiste kansen voor Norris

De strijd om het Formule 1-kampioenschap van 2024 had er heel anders uit kunnen zien als Lando Norris alle kansen had benut die zich voordeden. Een diepgaande analyse van de resultaten tot nu toe laat zien dat de McLaren-coureur meerdere mogelijkheden heeft laten liggen om dichter bij Max Verstappen te komen in de titelstrijd.

Een cruciaal moment deed zich voor tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan. Hier had Norris theoretisch gezien de leiding in het kampioenschap kunnen overnemen van Verstappen. Echter, door omstandigheden buiten zijn controle, waaronder een ongelukkige gele vlag tijdens de kwalificatie, kon Norris deze kans niet verzilveren.

In Monza presenteerde zich opnieuw een uitgelezen mogelijkheid voor Norris om flink wat punten in te lopen op Verstappen. Zijn teamgenoot Oscar Piastri wist hier een knappe tweede plaats te behalen, terwijl Norris genoegen moest nemen met een lagere klassering.

Als we kijken naar de prestaties van beide McLaren-coureurs, valt op dat Piastri in negen van de 21 races (inclusief sprintraces) meer punten heeft gescoord dan Norris. Dit gegeven onderstreept dat er voor Norris nog ruimte is voor verbetering en consistentie in zijn prestaties.

Lees ook:  Verstappen verbaast Perez met 'ongelooflijke' snelheid in Singapore

De rol van Piastri in Norris’ titelstrijd

Oscar Piastri, de jonge teamgenoot van Lando Norris bij McLaren, speelt een interessante rol in de titelaspiraties van de Brit. Hoewel Piastri’s sterke prestaties bijdragen aan het succes van het team, vormen ze tegelijkertijd een uitdaging voor Norris in zijn jacht op Max Verstappen.Een opvallend feit is dat Piastri de meeste punten van alle coureurs heeft gescoord in de laatste negen races.

Dit toont aan dat de McLaren-bolide zeer competitief is en dat Piastri snel leert en zich aanpast aan de Formule 1. Zijn snelle progressie zet ongetwijfeld druk op Norris om constant op het hoogste niveau te presteren.

De prestaties van Piastri hebben ook directe gevolgen gehad voor Norris’ puntentotaal. In de Oostenrijkse Grand Prix bijvoorbeeld, profiteerde Piastri van een incident tussen Norris en Verstappen, wat hem naar de tweede plaats bracht. Dit scenario illustreert hoe de dynamiek binnen het team de individuele resultaten kan beïnvloeden.

De aanwezigheid van een sterke teamgenoot als Piastri Norris kan motiveren en pushen om het beste uit zichzelf te halen. De interne competitie kan leiden tot verbeterde prestaties voor beide coureurs, wat uiteindelijk gunstig is voor McLaren in het constructeurskampioenschap.

Statistische analyse van de titelstrijd

Een diepgaande statistische analyse werpt interessant licht op de huidige stand van zaken in het Formule 1-kampioenschap van 2024. Deze cijfers geven inzicht in de prestaties van Lando Norris ten opzichte van Max Verstappen en tonen aan hoe dicht de strijd had kunnen zijn

Hypothetische situatie waarin Norris consequent de beste resultaten van McLaren had behaald:

CoureurHuidige puntenHypothetische puntenVerschil
Verstappen3313310
Norris279344+65

Als Norris in elke race het maximale uit de McLaren had gehaald, hij nu 13 punten voor zou hebben gestaan op Verstappen. Dit scenario onderstreept het potentieel dat aanwezig is geweest voor Norris om de titelstrijd nog spannender te maken.Enkele andere opvallende statistieken:

  • Norris is in 9 van de 21 races (inclusief sprintraces) verslagen door Piastri qua puntentotaal
  • Verstappen heeft slechts één keer minder punten gescoord dan zijn teamgenoot (in Australië door een technisch probleem)
  • In de laatste vier races heeft Norris 26 punten ingelopen op Verstappen
Lees ook:  Norris waarschuwt nieuwkomer Antonelli voor zware uitdaging in 2025

Deze cijfers tonen aan dat er nog steeds mogelijkheden zijn voor Norris om het gat naar Verstappen te dichten, maar ook dat consistentie cruciaal zal zijn in de resterende races van het seizoen.

Technische problemen en incidenten

In de Formule 1 kunnen technische problemen en race-incidenten een grote invloed hebben op het verloop van het kampioenschap. Voor zowel Lando Norris als Max Verstappen hebben dergelijke situaties een rol gespeeld in hun strijd om de titel in 2024.

Verstappen heeft tot nu toe een bijna vlekkeloze betrouwbaarheid gekend met zijn Red Bull-bolide. De enige uitzondering hierop was de Grand Prix van Australië, waar een technisch probleem hem punten kostte.

Voor Norris zijn er meer momenten geweest waar externe factoren zijn prestaties hebben beïnvloed. Een voorbeeld hiervan is de eerder genoemde situatie in Azerbeidzjan, waar een ongelukkige gele vlag tijdens de kwalificatie zijn kansen op een goede startpositie en mogelijk de overwinning beïnvloedde.

Een ander cruciaal moment deed zich voor tijdens de Oostenrijkse Grand Prix. Hier raakten Norris en Verstappen elkaar tijdens een gevecht om de leiding. Dit incident resulteerde in een terugval voor Norris, terwijl het zijn teamgenoot Piastri naar de tweede plaats promoveerde.

“Ik denk dat het andere zeer onfortuinlijke is dat Lando de fout maakte om Verstappen aan de buitenkant te proberen in te halen in Oostenrijk. Want je kunt een meervoudig wereldkampioen niet aan de buitenkant inhalen. En die race was er een om te winnen, en hij zou nu zelfs 25 punten dichterbij kunnen zijn,” aldus Nigel Mansell.

Gerelateerd nieuws

Ecclestone’s doet voorspelling: ‘Magische’ Piastri verslaat Norris in titelstrijd

Bernie Ecclestone, de voormalige baas van de Formule 1, heeft een opvallende...

Mercedes’ 2026 motor: Williams-teambaas vol lof over ‘uitzonderlijke prestatie’

De ontwikkeling van de nieuwe Formule 1-motor voor 2026 door Mercedes wordt...

Alonso waarschuwt Verstappen: ‘Je moet je fatsoenlijk gedragen’

Fernando Alonso heeft zich kritisch uitgelaten over Max Verstappen’s taalgebruik tijdens een...

Marko steunt Mick Schumacher voor terugkeer, maar waarschuwt voor cruciale beslissing

Helmut Marko heeft zijn steun uitgesproken voor een mogelijke terugkeer van Mick...

Wolff over ‘buitengewone gevolgen’ van Hamiltons vertrek naar Ferrari

Toto Wolff,heeft de ‘buitengewone gevolgen’ besproken van Lewis Hamiltons aanstaande overstap naar...

Sainz over zijn laatste doel bij Ferrari: ‘Dit staat bovenaan mijn lijst’

Carlos Sainz heeft zijn laatste doel als Ferrari-coureur uitgesproken voordat hij in...

Tsunoda’s toekomst bij RB onzeker na ontslag Ricciardo

Red Bull Racing lijkt al plannen te maken voor een vervanger van...

Ben Sulayem hekelt Britse media: ‘veroordeeld zonder eerlijk proces’

Mohammed Ben Sulayem, president van de FIA, heeft stevige kritiek geuit op...